KK.NO: Er du en av de som liker å sjekke opp hva matvarene du kjøper faktisk inneholder, så har du kanskje lest ordet kvitlaks bakpå fiskekakene? Og om du ikke har anelse om hva det er, er du ikke alene.
Men til tross for at få av oss faktisk har hørt om det, er kvitlaks, eller vassild, som den forvirrende nok egentlig heter, et ganske vanlig innslag i det norske kostholdet.
LES OGSÅ: Kjøtt, fisk eller kylling - hva bør du spise?
Gode binde- og fryseegenskaper
Kvitlaksen er nemlig en ofte brukt ingrediens i farseprodukter av fisk, som fiskekaker, fiskeboller og fiskepudding, fordi den har én spesiell egenskap.

- På 70-tallet begynte de å sjekke hva som kunne utnyttes av bifangsten som kom med for eksempel reketråler. Da fant man ut at kvitlaksen hadde veldig gode bindeegenskaper, og at den også kunne utsettes for frysing gjentatte ganger uten å miste disse, forteller forskningssjef ved Nofima, Morten Sivertsvik.
Kvitlaksen er altså med på å gjøre at produktet holder seg sammen.
Er det kvitlaks i maten du kjøper skal det stå i ingredienslisten til produktet.
- Det var en periode på 90-tallet da det var veldig prisfokus i butikkene, og da ble den brukt i større grad. Nå kan du nok se det på prisen - de billigere varene vil nok ha mer kvitlaks i seg, forteller han.
LES OGSÅ: Spiser du ikke fisk?
Ikke mindre sunn enn annen fisk
Selv om du ikke har hørt om hverken kvitlaks eller vassild, og kanskje rynker litt på nesa når du ser at det er det du skal ha til middag, betyr ikke det at den ikke er sunn.
Fisken ble i hovedsak forsket på på 70-tallet, i forbindelse med at den altså egner seg i farseprodukter, og det er nok gjort mindre forskning på den i ettertid. Det er imidlertid ingen grunn til å tro at den er noe mindre sunn enn annen fisk.
- Den er god på smak, og man kan anta at næringsinnholdet er likt som annen fisk. Den er i laksefamilien, men er hvit i kjøttet og ikke like fet som vanlig laks.
Selv om vi stadig får høre at vi må få i oss mer fet fisk, har vi absolutt godt av å få i oss mager fisk også.
Lise Von Krogh, ernæringsbiolog og ekspert på Bramat.no, bør mange av oss bytte ut kjøttet med mer mager fisk, og et sted å starte er ved å bytte ut bearbeidede kjøttprodukter med fiskeprodukter.
- Har man barn som ikke vil spise ren fisk, er fiskekaker og fiskeboller bedre alternativer enn kjøttboller og pølser, har hun tidligere fortalt KK.no.
For selv om du ikke får i deg like mye omega 3 og vitamin D, er mager fisk proteinrikt og sunt.
Dessuten skal mager fisk vanligvis inneholde rundt dobbelt så mye jod, noe vi kvinner ofte har lite av, som fet fisk, samt mindre miljøgifter.

LES OGSÅ: Slik vet du om fisken er fersk
Heter egentlig vassild
Det er med andre ord ikke at den er usunn som er grunnen til at vi ikke har hørt om kvitlaksen før. En grunn til det er nok heller at fisken svømmer på rundt 600 meters dyp og dermed ikke er veldig sannsynlig å få på fiskestanga.
Dessuten skal skinnet på kvitlaksen være svært sterkt, forteller Sivertsvik, hvilket gjør den vanskelig å filetere, samt at den inneholder mye bein, noe som nok er med på å gjøre den mindre attraktiv som tradisjonell matfisk.
Husk imidlertid at det offisielle navnet på kvitlaksen er vassild, og at det er mulig du finner det navnet bakpå pakken når du handler. At navnet nå har blitt til kvitlaks har rett og slett å gjøre med at det høres litt bedre ut.
LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer tunfisk