KK.NO: Er du en av de som liker å sjekke opp hva matvarene du kjøper faktisk inneholder, så har du kanskje lest ordet kvitlaks bakpå fiskekakene? Og om du ikke har anelse om hva det er, er du ikke alene.
Men til tross for at få av oss faktisk har hørt om det, er kvitlaks, eller vassild, som den forvirrende nok egentlig heter, et ganske vanlig innslag i det norske kostholdet.
LES OGSÅ: Kjøtt, fisk eller kylling - hva bør du spise?
Gode binde- og fryseegenskaper
Kvitlaksen er nemlig en ofte brukt ingrediens i farseprodukter av fisk, som fiskekaker, fiskeboller og fiskepudding, fordi den har én spesiell egenskap.
- På 70-tallet begynte de å sjekke hva som kunne utnyttes av bifangsten som kom med for eksempel reketråler. Da fant man ut at kvitlaksen hadde veldig gode bindeegenskaper, og at den også kunne utsettes for frysing gjentatte ganger uten å miste disse, forteller forskningssjef ved Nofima, Morten Sivertsvik.
Kvitlaksen er altså med på å gjøre at produktet holder seg sammen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger