Tannbørste Bust

Vet du hvilken tannbørste du bør velge?

Soft, medium eller hard - så mye har busten å si.

TANNBØRSTE BUST: Hvor mye skal egentlig tannbørste busten være? Dette har tannlegene gitt oss svaret på!  Foto: axz65 - Fotolia
TANNBØRSTE BUST: Hvor mye skal egentlig tannbørste busten være? Dette har tannlegene gitt oss svaret på! Foto: axz65 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Soft, medium eller hard?

Når du står i butikkhyllen og skal velge ny tannbørste, er det gjerne farge, pris eller merke du ser på. For den rosa er jo så fiiiiin...

Men, det er noe helt annet - nemlig busten (altså børstedelen) som har mest å si. Hvert fall om du er opptatt av å holde tennene dine friske og pene (noe vi alle er). 

LES OGSÅ: Dette skjer med tennene med alderen

Vi pusser for hardt 

En svært vanlig tabbe er nemlig at vi pusser hardt med en altfor hard tannbørste og bust.

PUSSER FOR HARDT: Følgene ved å pusse for hardt er at du kan pusse deg gjennom emaljen.  Foto: Voyagerix - Fotolia
PUSSER FOR HARDT: Følgene ved å pusse for hardt er at du kan pusse deg gjennom emaljen. Foto: Voyagerix - Fotolia Vis mer

- Det som kan skje hvis du pusser for hardt, er at du kan pusse deg gjennom emaljen, har Inger-Lise Mathiesen, som er tannlege ved OscarsBorr Tannklinikk i Oslo, fortalt. 

Emaljen er det harde, ytre skallet som dekker hele tannkronen. Når den beskyttende emaljen slites bort kommer man inn på tannbeinet (dentinet).
Denne delen av tannen er mye gulere/mørkere enn emaljen, i tillegg til at det mye lettere utvikler seg hull her.

– Du ser det ofte som et hakk eller en strek i emaljen, deretter utvikler det seg til dypere skader, som i bildet lenger ned på siden. Det tar imidlertid tid før det blir slik, forklarer Mathiesen.

En annen svært negativ effekt av å pusse for hardt er at tannkjøttet trekker seg tilbake.

RESULTATET: Å pusse for hardt gir alvorlige følger på tennene dine - blant annet slitaske på emaljen og blottede tannhalser. 
 Foto: Inger-Lise Mathiesen
RESULTATET: Å pusse for hardt gir alvorlige følger på tennene dine - blant annet slitaske på emaljen og blottede tannhalser. Foto: Inger-Lise Mathiesen Vis mer

Anne Merete Aass, fagleder og førsteamanuensis ved avdeling for periodonti, Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Oslo har uttalt at tannhalsen, det vil si tannroten, er dekket med et lag som kalles sement.
Det er denne delen av tannen som tannkjøttet ditt i utgangspunktet skal beskytte.

– Pusser du for hardt kan tannhalsene komme frem. Da risikerer du ising og «hakk» som det i verste fall må legges en fylling i. 

LES OGSÅ: Tørket frukt kan gi skade på tennene

Velg en soft eller «myk» tannbørste 

MYK/SOFT ER BEST: Ifølge eksperten kan du med fordel velge tannbørsten med myk bust.  Foto: VG
MYK/SOFT ER BEST: Ifølge eksperten kan du med fordel velge tannbørsten med myk bust. Foto: VG Vis mer

For å unngå problemet gjelder det altså å ikke pusse for hardt, og her kan valg av tannbørste bust ha mye å si, forteller Thor Fredrik Hoff, som er tannlege hos Bergstien Tannlegesenter as i Drammen. 

- Pusseskader som følge av hard pussing og hard bust er ganske vanlig hos dagens generasjoner. Dersom det oppstår skader på tennene dine bør du redusere børstekraften eller skifte til en mykere børste.
 
Aass mener også at du gjør lurt i velge en tannbørste med myk bust. 

– Det aller beste tipset er å bruke en myk tannbørste, altså den som heter «soft».

– Det er veldig individuelt hvor hardt vi pusser tenner, og for de fleste er det en vane som det er vanskelig å endre på. Tannlegen eller tannpleieren din kan gi deg veiledning på hvordan du skal pusse tennene dine, og vil gi beskjed om du pusser for hardt og får børsteskader.

LES OGSÅ: Derfor bør du ta deg et glass melk i dag

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer