Fruktbarhet

Vet du hvor lenge du kan vente med å få barn?

Dette bør du vite om fruktbarhetstester.

FRUKTBARHET: Lurer du på hvor lenge du kan få barn? En fruktbarhetssjekk kan gi deg en pekepinn. Foto: NTB Scanpix
FRUKTBARHET: Lurer du på hvor lenge du kan få barn? En fruktbarhetssjekk kan gi deg en pekepinn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er det én ting vi vet med sikkerhet, så er det at vi ikke kan spå framtiden. Likevel kan det være du har lyst til å finne ut enkelte ting, som:

Hvor lenge er jeg fruktbar? Hvor lenge kan jeg vente? Kan jeg i det hele tatt bli gravid?

Og akkurat dette går det - til en viss grad - an å finne ut.

LES OGSÅ: 7 vanlige myter om graviditet

Venter for lenge

Vi venter stadig lenger før vi får barn, og aldri har det vært flere som får barn sent i 30-årene og i 40-årene - selv etter fylte 50 er det enkelte norske kvinner som føder barn. 

Men fra du er 35 år kan fruktbarheten begynne å reduseres, og en rekke studier har antydet at du de ti siste årene før du kommer i overgangsalder, kan få det vanskeligere med å lage barn (I gjennomsnitt kommer norske kvinner i overgangsalderen når de er 51 år).

Men det er også individuelle forskjeller, og noen kommer tidligere i overgangsalderen.

– Mange opplever vanskeligheter med å bli gravide. Det kan ligge årsaker bak, men i dag kan du sjekke dette på et tidlig tidspunkt, slik at du bedre kan planlegge din framtid med barn og familie, sier gynekolog og medisinsk ansvarlig, Terje Sørdal ved Medicus i Trondheim til KK.no.

Han forteller at stadig flere kvinner tar kontakt med klinikken deres for å få en pekepinn på hvor lenge de er fruktbare. Her tilbyr de nemlig en fruktbarhetssjekk som både kvinner og menn kan ta.

LES OGSÅ: Disse strever mer med å bli gravide

UTSETTER Å FÅ BARN: Stadig flere kvinner venter med å få barn, men hvor lenge vi er fruktbare kan være veldig individuelt. Foto: NTB Scanpix
UTSETTER Å FÅ BARN: Stadig flere kvinner venter med å få barn, men hvor lenge vi er fruktbare kan være veldig individuelt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skeptisk til testen

Det er imidlertid mange som er skeptiske til slike «fruktbarhetssjekker» og flere mener det kan gi en falsk trygghet. 

Professor og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital, gynekolog Mette Haase Moen er ikke overbevist om at fruktbarhetssjekker er noe de fleste av oss har nytte av.

– En slik test kan ikke forutse langt fram i tid, men bare et par år, så dersom man er singel vil man kanskje ikke rekke å finne en partner, sier hun til KK.no.

Seksjonsleder og professor Tom Tanbo ved Gynekologisk avdeling ved Universitetssykehuset i Oslo har tidligere sagt til KK.no at en del kvinner i dag venter så lenge med å få barn at det blir for sent.

Han påpeker at selv om mange kan bli gravide i 40-årene, så er det stor risiko for at ting går galt.

- En del kan bli gravide i 40-årene, men vil ikke kunne bære fram og føde et friskt barn, forteller Tanbo.

– Dersom man har en fast partner og man er bestemt på at man ønsker seg barn, så bør man rett og slett ikke vente eller utsette, sier Moen.

LES OGSÅ: Går på byen for å bli gravid

FRUKTBARHETSSJEKK: For kvinner omfatter en fruktbarhetssjekk en blodprøve, en ultralydundesøkelse og kartlegging av risikofaktorer. Foto: NTB Scanpix
FRUKTBARHETSSJEKK: For kvinner omfatter en fruktbarhetssjekk en blodprøve, en ultralydundesøkelse og kartlegging av risikofaktorer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Slik testes du

Selv om ikke alle gynekologer markedsfører fruktbarhetssjekker, så kan alle gynekologer utføre en test av fruktbarheten din, og du trenger slett ikke oppsøke en egen fertilitetsklinikk. 

Du må imidlertid oppsøke en privat gynekolog og betale det selv, det er altså ikke noe du får dekket.  

Testen skal ifølge Moen ta for seg nøkkelfaktorer hos kvinner som er viktige for fruktbarhetsevnen i dag og i framtiden.

For kvinner omfatter en slik sjekk tre ting:

  • Blodprøve for å kartlegge eggstokkenes eggreserver (hormonene AMH, FSH og østradiol måles).  
  • Ultralydundersøkelse av eggstokkene.
  • Kartlegging av risikofaktorer for nåværende og framtidig fruktbarhet.

LES OGSÅ: Anne Kathrine (51) er nybakt mor

– Faktorer som røyking, overvekt, om du har barn fra før av, operasjon på eggstokkene eller når din mor kom i overgangsalderen er ting som vil tas med i betraktning, forteller Moen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer