Supermat

Vet du hvordan du bruker fennikel?

Grønnsaken tilfører massevis av smak og kan forbedre fordøyelsen din.

Aromatisk og kraftig på smak, godt for magen! Foto: Linn Fjeldstad Bergheim
Aromatisk og kraftig på smak, godt for magen! Foto: Linn Fjeldstad Bergheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Som KK.no har skrevet tidligere, er fennikel en næringsrik grønnsak mange glemmer bort.

Men det er mange gode grunner til å spise mer av den.

Fra gammelt av er den blant annet kjent for å være gunstig for fordøyelsen, og har blitt brukt i medisinen siden oldtiden til å lindre diverse plager, både som grønnsak og frø.

I tillegg har den en aromatisk, anisliknende smak og lukt, som passer særdeles godt sammen med fisk, lam og i salater - og som te, hvis du holder deg til frøene.

LES OGSÅ: Ha mer urter i maten



Bruk det mot luftplager

Fennikelfrø har vært mye brukt for å lindre oppblåsthet og luftplager.

Frøene inneholder eteriske oljer, så knus dem i en morter før du tilsetter varmt vann, slik at virkestoffene trekkes ut, og drikk den som te dersom du sliter med mye luft i magen. Gjerne som avslutning på et måltid med mat som typisk øker tarmgassproduksjonen, for eksempel kål.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise grove grønnsaker

Har betennelsesdempende effekt

Oljen i frøene skal i tillegg ha betennelsesdempende effekt, og virke lindrende på luftveisplager.

Du kjenner kanskje igjen smaken fra når du heller innpå hostedempende dråper? Den anis-, eller lakrisliknende, smaken gjør nemlig at den brukes til å smakssette hostesaft.

Fenikkelte har vist seg å ha god effekt på kolikk hos barn, da avkjølt og i mindre doser. Oldtidens leger hevdet at den også kunne fremme melkeproduskjonen hos ammende kvinner, og mange synes de har effekt av det også i dag.

Mange urteteer har urindrivende effekt, og fenikkel er blant disse. Det skal hjelpe dersom du samler mye vann i kroppen, og kan dermed også ha en gunstig effekt med milde urinveisinfeksjoner.

LES OGSÅ: Syv grunner til å drikke te

Knus frøene i en morter før du heller over tevannet. Foto: Linn Fjeldstad Bergheim
Knus frøene i en morter før du heller over tevannet. Foto: Linn Fjeldstad Bergheim Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer