Hiv

Vet ikke at de er hiv-smittet

Gjelder et relativt stort antall personer i Norge, ifølge ekspertene. Dette bør du vite om hiv.

HIV OG AIDS: Den absolutt vanligste måten å bli smittet av hiv på er å ha ubeskyttet sex med en hivpositiv person. Foto: spflaum - Fotolia
HIV OG AIDS: Den absolutt vanligste måten å bli smittet av hiv på er å ha ubeskyttet sex med en hivpositiv person. Foto: spflaum - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hiv, eller humant immunsviktvirus, er et virus som angriper immunsystemet vårt slik at kroppen ikke har noe forsvar mot infeksjoner og sykdom. Uten behandling vil de fleste utvikle Aids (tilegnet immunsviktsyndrom).

Ifølge Nasjonalt folkehelseinstitutt forårsaker HIV-viruset immunsvikt ved at viruset ødelegger såkalte CD4-positive T-celler.

Denne celletypen koordinerer og forsterker immunologiske reaksjoner av betydning for infeksjonsforsvaret.  

Ved hiv-infeksjon ødelegges milliarder av CD4-celler daglig, mens milliarder av CD4-celler samtidig dannes for å erstatte disse. Gradvis vil denne kompensatoriske mekanismen svikte og antallet av disse cellene vil falle og føre til immunsvikt.

LES OGSÅ: Her smittes flest nordmenn av hiv

Mange udiagnostiserte

Etter å ha stabilisert smittespredningen i løpet av 1990-tallet, har antallet påviste hiv-tilfeller i Norge økt på 2000-tallet. Dette skyldes hovedsakelig flere hivpositive innvandrere som er smittet i sitt tidligere hjemland før ankomst til Norge, samt en betydelig økning av smitte blant menn som har sex med menn.

- Ved årsskiftet var det totalt 5371 personer som hadde fått påvist hiv i Norge, hvor 3618 personer var menn og 1753 personer var kvinner. Det er 233 nye tilfeller siden i fjor.

- Det er også en god del som lever med hiv i Norge uten å vite det. Vi regner med at rundt 500 til 800 personer kan ha en hiv-infeksjon uten å være klar over det, har Øivind Nilsen, som er seniorrådgiver ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, tidligere uttalt til KK.no.

LES OGSÅ: Sommer er høysesong for smitte av kjønnssykdommer

MANGE TILFELLER: Ved årsskiftet var det totalt 5371 personer som hadde fått påvist hiv i Norge. Foto: spflaum - Fotolia
MANGE TILFELLER: Ved årsskiftet var det totalt 5371 personer som hadde fått påvist hiv i Norge. Foto: spflaum - Fotolia Vis mer

Smitter ved blant annet ubeskyttet sex 

Hiv er en virusinfeksjon som smitter gjennom blod, sæd, skjedesekret og morsmelk. I praksis betyr dette at man må beskytte seg mot smitte ved seksuell kontakt og blodsøl.

Det er også fare for smitte fra mor til barn under svangerskap, fødsel og amming.

Nilsen forteller at den absolutt vanligste måten å bli smittet på er å ha ubeskyttet sex med en hivpositiv person.

- Over 90 prosent av smitte skjer ved seksuell kontakt. På verdensbasis er heteroseksuell smitte langt det vanligste. Virus overføres ved at blod, sæd eller skjedesekret kommer i kontakt med slimhinner, som kan være skjeden, urinrøret, endetarmen, munnen eller øynene, hos partner.

- Smitte ved seksuell kontakt kan derfor skje ved vaginalt eller analt samleie eller munnsex. Analt samleie regnes som mest risikofylt, men også ved munnsex er det mulig å bli smittet med hiv. Å ha en annen seksuelt overførbar sykdom, som for eksempel herpes, syfilis eller andre sykdommer med sår eller puss, øker risikoen for overføring av hiv ved seksuell kontakt, sier han.  

LES OGSÅ: Har kjæresten din fått en kjønnssykdom?

Ditt eget ansvar å beskytte deg

Siden det er mange som ikke er klar over at de har en hiv-infeksjon i Norge, er det ifølge Nilsen ditt eget ansvar å beskytte deg og bruke kondom dersom du har tilfeldig sex med noen du ikke kjenner.

- De som ikke vet at de er smittet har jo ingen forutsetninger til å si ifra, og derfor kan ingen som har tilfeldig sex eller sex med personer de ikke kjenner forvente at den hivpositive sier ifra. Den enkelte må selv ta ansvar primært for å beskytte seg og bruke kondom når det er riktig og nødvendig.

- Når det er sagt har vi også kunnskap om at det er en god del hivpositive som vet de er smittet som ikke sier ifra til sine seksuelle partnere. Dette skjer særlig blant homoseksuelle menn, forteller han.

LES OGSÅ: Symptomene du bør være obs på

DITT ANSVAR: Det er ditt ansvar å beskytte deg mot hiv og derfor bør du alltid bruke kondom dersom du hat tilfeldig sex med en du ikke kjenner godt. Foto: Thinkstock.com
DITT ANSVAR: Det er ditt ansvar å beskytte deg mot hiv og derfor bør du alltid bruke kondom dersom du hat tilfeldig sex med en du ikke kjenner godt. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Kan leve med hiv

Det finnes ingen medisin eller vaksine som kan kurere hiv, men mange hivpositive lever lange, normale liv med såkalt antivirale medisiner som hindrer viruset i å formere seg og bryte ned immunforsvaret.

- Legene som behandler hivpositive pleier nå å si at behandlingen har blitt så god etter at den moderne hivbehandlingen kom i 1996, at de hivpositive kan forvente nesten en normal levetid.

- Men man må huske at de tross alt skal gå på disse medisinene resten av livet sånn som situasjonen er i dag, og disse har en del bivirkninger i tillegg til at viruset i seg selv påvirker kroppen. Det vil med andre ord være galt å si at hiv-infeksjonen ikke betyr noe lenger sykdomsprosess, da du ikke vil leve like godt som om du ikke hadde hatt hiv, forklarer Nilsen.

- Ikke vær redd!

Harald Moi, som er professor og overlege ved Olafiaklinikken i Oslo, forteller til KK.no at det stemmer at man kan leve et nærmere normalt liv med hiv.

- Man kan absolutt leve et normalt liv med hiv-infeksjon, da medisineringen har blitt veldig effektiv mot infeksjonen.

Du trenger heller ikke å frykte personer som har fått en hiv-diagnose, for ifølge Moi er de nesten ikke smittsomme om de er under behandling.

- Folk trenger ikke være redde for personer som har hiv, spesielt ikke om de er under behandling. Får han eller hun medisiner mot infeksjonen er det nesten ikke smittsomt, ikke seksuelt en gang.

- Dette er fordi den effektive behandlingen reduserer virusmengden i kroppen til nærmere null, noe som gjør den smittede ytterst lite smittsom.

Dersom du har vært intim med en person du er usikker på, mener Moi du likevel bør teste deg for sikkerhetsskyld.

- Hvis du har utsatt deg selv for eventuell smitte bør du enten dra til fastlegen din eller Olafiaklinikken og ta en test for sikkerhetsskyld. Det er nemlig fortsatt et relativt stort antall personer i Norge som er hivsmittet uten å vite det, sier han.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er republisert til nytte for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer