Hiv

Vet ikke at de er hiv-smittet

Gjelder et relativt stort antall personer i Norge, ifølge ekspertene. Dette bør du vite om hiv.

HIV OG AIDS: Den absolutt vanligste måten å bli smittet av hiv på er å ha ubeskyttet sex med en hivpositiv person. Foto: spflaum - Fotolia
HIV OG AIDS: Den absolutt vanligste måten å bli smittet av hiv på er å ha ubeskyttet sex med en hivpositiv person. Foto: spflaum - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hiv, eller humant immunsviktvirus, er et virus som angriper immunsystemet vårt slik at kroppen ikke har noe forsvar mot infeksjoner og sykdom. Uten behandling vil de fleste utvikle Aids (tilegnet immunsviktsyndrom).

Ifølge Nasjonalt folkehelseinstitutt forårsaker HIV-viruset immunsvikt ved at viruset ødelegger såkalte CD4-positive T-celler.

Denne celletypen koordinerer og forsterker immunologiske reaksjoner av betydning for infeksjonsforsvaret.  

Ved hiv-infeksjon ødelegges milliarder av CD4-celler daglig, mens milliarder av CD4-celler samtidig dannes for å erstatte disse. Gradvis vil denne kompensatoriske mekanismen svikte og antallet av disse cellene vil falle og føre til immunsvikt.

LES OGSÅ: Her smittes flest nordmenn av hiv

Mange udiagnostiserte

Etter å ha stabilisert smittespredningen i løpet av 1990-tallet, har antallet påviste hiv-tilfeller i Norge økt på 2000-tallet. Dette skyldes hovedsakelig flere hivpositive innvandrere som er smittet i sitt tidligere hjemland før ankomst til Norge, samt en betydelig økning av smitte blant menn som har sex med menn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer