Grønnsaker

Vi blir grønnere

Bladspiserne er trendy som aldri før.

Publisert
Sist oppdatert
Den gjennomsnittlige nordmann spiser nå nærmere seks kilo salatblader i året. Og forbruket bare øker. Trenden skjøt fart med kinakålen og isbergsalaten på 1980-tallet. Nå øker spesialsalatene mest. De siste ti årene har spesialsalatene økt med hele 15 prosent årlig.
 • 7 salatmyter
 • En kurv med noe godt
 • - Sammenlignet med for 20 år siden har spesialsalatene hatt en enormt oppsving og fått god markedsandel, sier Gjermund Kristoffersen, salatbonde på Elstøen Gård og Gartneri, som er blant de største salatprodusentene i landet. Av spesialsalatene regnes typer som rød og grønn Lollo, rød og grønn Ekeblad, rød og grønn Batavia, Romano og Hjertesalat. Andre salatsorter som Kristoffersen tror nordmenn vil stifte mer bekjentskap med er rød Rhubarb, en nær slektning av spinat og rødbeter.- Vi har klokkertro på rød Rhubarb. Den er veldig fin å blande for eksempel med en Romano, og vips har du en fin salat, sier Kristoffersen. Stadig flere legger sin elsk på Romanoen. - Romano blir mer og mer populær, og er utmerket som basis i en salatbolle slik som isbergsalat. Romanoen er ikke fullt så sprø som isberg, men har mye mer salatsmak. Romano er et produkt vi tror vil komme veldig i årene som kommer, sier Kristoffersen. Men hvordan skal vi oppbevare salaten så den holder seg frisk? – Det jeg mener er best er å skylle salaten godt, legge den i en boks med en rist i bunnen så vannet kan renne av, legge lokk på og oppbevare den i kjøleskapet. Da kan den holde seg frisk og fin en hel uke, så sant salaten er fersk og flott når man kjøper den, råder Kristoffersen.Gode salatoppskrifter:
 • Roastbiff-salat
 • Salat med akkarringer
 • Krabbesalat
 • Urtesvin med eplesalat
 • Ta lett på det
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer