Osteoporose

Vi er verdens sprøeste

Norske kvinner er på verdenstoppen. Sjekk hvorfor!

Norske kvinner er på verdenstoppen i bruddskader. Foto: All Over Press
Norske kvinner er på verdenstoppen i bruddskader. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det handler om beinbrudd. Hvert år brekker omtrent 9000 voksne nordmenn hoften, og norske kvinner er på verdenstoppen i bruddskader. Det melder Norsk Osteoporoseforening, i anledning Verdens osteoporosedag som avholdes 20. oktober. Foreningen kjører nå en toårig kampanje for å informere om sykdommen. Osteoporose er det samme som beinskjørhet.

Rammer 225.000

 • 225.000 norske kvinner har osteoporose.
 • En av to femtiårige kvinner fra Oslo eller Tromsø vil få osteoporose.
 • Kvinner fra Tromsø har dobbel så høy risiko for hoftebrudd som kvinner i USA.
 • - Hver dag brekker 20 kvinner hoften i Norge og blir liggende to uker på sykehus med store smerter. Dette gjør Norge til verdensmester i osteoporotiske lårhalsbrudd, og nå må disse kvinnenes lidelser snart tas på alvor, sier Jan Arvid Dolve, generalsekretær i Norsk Osteoporoseforening, i en pressemelding.
 • 23 supertips for kvinner
 • - Et absurd paradoks

  - Det er et absurd paradoks at man kan vite at man har osteoporose men ikke får behandling før man har brukket for eksempel en lårhals. Omtrent halvparten av bruddene kunne vært forebygget gjennom behandling, uttaler professor dr.med. Erik Fink Eriksen fra Universitetet i Oslo, i pressemeldingen.Ifølge osteoporoseforeningen øker fysisk inaktivitet, røyking, høyt alkoholforbruk, lite sol, lav vekt, vekttap og vektsvingninger risikoen for brudd.
 • Test: Må du slanke deg?
 • Har lidelsen først rammet deg kan behandling med kalsium og vitamin D hjelpe. Videre er behandling mer mer avanserte legemidler kalt bisfosfonater, parathormon og østrogenreseptormudulatorer også vanlig.Du kan få avklart om du lider av osteoporose ved å få målt beintettheten. Særlig de med risikofaktorer bør utredes og behandles for å forehindre senere brudd.

  Slik forebygger du osteoporose:

  Ifølge osteoporoseforeningen det er viktig å bygge så mye beinmasse som mulig fram til 25-30 års alder for å unngå osteoporose senere i livet. Det kan du gjøre ved å få i deg nok kalsium og vitamin D.Den norske befolkning lider under vitamin D-mangel. Vår beste kilde til vitaminet er sollys, men som kjent får vi lite av det her nord.

  Bygg opp kalsiumkreditten

  Sørg for å ha et jevnt inntak av kalsiumrik kost, og kost som hjelper deg å dra nytte av kalsiumet. Start så tidlig som mulig i livet, så bygger du sterke bein. Fyll opp kjøleskapet med:
 • Fettfattig ost
 • Fisk
 • Frukt og grønt
 • Drikker du mye svart kaffe eller brus av cola-varianten bør i hvert fall sørge for å få i deg nok av matvarene over. Koffein sørger nemlig for at kroppen din kvitter seg med kalsiumet via urinen.
 • Nok kalsium i kaffe latte?
 • Ta kosttilskudd

  Tviler du på at du klarer å få i deg nok kalsium og vitamin D gjennom maten, kan du ta kosttilskudd. Kvinner trenger cirka 1200 mg kalsium daglig. Sjekk innholdsfortegnelsen på boksen når kjøper kosttilskudd. Dagsdosen bør inneholde cirka 500 mg kalsium og 200-400 mg vitamin D. Vitamin D sørger som nevnt for at kalsiumet tas opp av kroppen. Andre tips:
 • Ta kosttilskudd sammen med appelsinjucie, som øker kroppens evne til å oppta vitaminer.
 • Unngå å ta kalsium sammen med jerntilskudd. Jern binder kalsium og hindrer kroppens opptak.
 • Ikke anta at en vanlig multivitamintablett dekker dagsbehovet ditt av kalsium.
 • Vær fysisk aktiv

  Gjør treningsøvelser som utfordrer kroppens bærekraft, altså øvelser hvor du står oppreist. Gange, dans og hagearbeid er gode eksempler, og du bør holde på i 30 minutter hver dag. Ikke ta så tunge løft at du overanstrenger leddene dine.
 • Styrketrening for skjelettet
 • Stump røyken

  Skjelettet og resten av kroppen har godt av å stumpe røyken, melder osteoporoseforeningen. Røyking fremskynder nemlig overgangsalderen (for kvinner) med et par år, reduserer opptaket av kalsium og fremskynder tap av benmasse. Røyking legger mange år på skjelettet. En kvinne på 60 som røyker, har skjelett som en 75-åring.

  Pass på deg selv

  Kvinner med spiseforstyrrelser har ofte lavere tetthet i bein og skjelett enn andre kvinner. Dersom du mister menstruasjonen bør du oppsøke lege.For høy treningsaktivitet og spisevansker kan være årsaken til at mensen blir borte, hvilket igjen kan indikere at beina dine ikke er vel ivaretatt.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer