Hatt

Vi har hatt HIV i 100 år

Viruset har smittet mennesker mye lenger enn antatt.

Publisert
Sist oppdatert
AIDS-viruset har sirkulert blant mennesker i 100 år. Det er flere tiår lenger enn tidligere antatt. Det viser en undersøkelse publisert i fagtidsskriftet Nature, melder The Herald Tribune.
 • Fakta om HIV/AIDS
 • Mote mot AIDS
 • Noe du lurer på om kjønnssykdommer?
 • Oppsiktsvekkende forskning

  HIV ble først oppdaget i USA, tidlig på 80-tallet. I 1981 ble AIDS-diagnosen formelt godkjent av det amerikanske folkehelseinstituttet, Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Forskere har lenge trodd at HIV-viruset ikke rammet mennesker før rundt 1930. Genetiske analyser viser imidlertid at folk så langt tilbake som i 1908 var bærere av viruset.

  Kommer fra sjimpanser

  Man antar at HIV stammer fra et sjimpansevirus i Afrika. Sannsynligvis ble smitten overført da apene ble slaktet, og det var derfor kun enkeltpersoner som ble infisert. Etter hvert som byene vokste, kom det imidlertid også et marked for prostitusjon. Økt befolkningstetthet ga også optimale vekstvilkår til viruset. Sjansen for at infiserte personer ville smitte andre ble dermed større enn før. Enkelte valgte imidlertid å flytte fra byene og ut på landet. Nøkkelen til avsløringen av virusets langt tidligere opphav er nemlig en HIV-prøve fra 1960-tallet, tatt av en kvinne fra et utkantsområde i Kongo, i dag kjent som Kinshasa.

  Har funnet virusets «stamfar»

  Det finnes kun to eksemplarer av HIV-viruset før 1976. Det andre kommer også fra Kongo-området. Data fra disse to samt 100 andre moderne prøver ble brukt for å danne et «familietre» til viruset. HIV muterer hurtig. Det betyr at to varianter som stammer fra det samme viruset blir stadig mer forskjellige med tiden. Ved å regne ut hvor lang tid det har tatt alle virustypene å bli så ulike hverandre, kunne forskerne fastsette alderen på den eldste felles «stamfaren» til virusvariantene. Resultatene viser at mennesker har hatt HIV så langt tilbake som mellom 1884 og 1924 - mest sannsynligvis i 100 år. Viruset har altså sirkulært under radaren lengre enn vi trodde, konkluderer forskerne.LES OGSÅ:
 • Fakta om HIV/AIDS
 • Mote mot AIDS
 • Noe du lurer på om kjønnssykdommer?
 • Angrepskondom på vei
 • Gummistrikk sprer HIV-frykt
 • Ta testen: Er du sikker i sex?
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer