Sexlyst

Vi har mer sex i 30-årene

Har høyere sexlyst og flere fantasier.

TENT: Ifølge forskere har kvinner i 30-årene mer sex enn yngre kvinner. Foto: (c) Peter M. Fisher/Corbis/All Over Press
TENT: Ifølge forskere har kvinner i 30-årene mer sex enn yngre kvinner. Foto: (c) Peter M. Fisher/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Når det kommer til kvinner og sex har vi kanskje lett for å tenke at det er de ville 20-åringene som opplever den beste sexen, og som har høyest sexlyst. De er tross alt unge, virile og lever i en evig våryr tilstand.

Men slik er det jo ikke egentlig. Dette er tross alt den tiden i livet der du er mest usikker på deg selv og på kroppen din.

Det sies jo at sexlivet tar seg opp med alderen, i hvert fall for kvinner. Men det betyr ikke at det vil fortsette å stige mot nirvana jo eldre du blir – på ett tidspunkt må du jo nå toppen.

Og ifølge forskere er det nettopp i 30-årene at sexlivet får en høydare.

LES OGSÅ: Slik vekker dere sex-gnisten igjen

Påvirket av evolusjonen

En studie fra 2010 bekreftet nettopp dette. Professor og psykolog David Buss, og hans avgangsstudenter ved University of Texas fant at kvinner fra 30-årene til tidlig 40-årene er mer seksuelle enn yngre kvinner. De har flere og mer intense sex-fantasier, og har generelt mer sex.

Deres teori er at evolusjonen har oppmuntret kvinner til å være mer seksuelt aktive etter hvert som deres fruktbarhet begynner å avta, og overgangsalderen nærmer seg.

FANTASI: Buss og hans studenter tror evolusjonen har oppmuntret kvinner til å være mer seksuelt aktive etter hvert som deres fruktbarhet begynner å avta. Og at dette fører til flere fantasier og økt sexlyst. Foto: (c) Seth K. Hughes/Corbis/All Over Press
FANTASI: Buss og hans studenter tror evolusjonen har oppmuntret kvinner til å være mer seksuelt aktive etter hvert som deres fruktbarhet begynner å avta. Og at dette fører til flere fantasier og økt sexlyst. Foto: (c) Seth K. Hughes/Corbis/All Over Press Vis mer

I tidligere tider var nemlig barnedødeligheten høy, noe som satte igjen et psykologisk avtrykk hos våre kvinnelige forfedre til å bære frem så mange barn som mulig.

Men siden det etter midten av 20-årene ofte er vanskeligere og vanskeligere å bli gravid, vil derfor kvinner i denne alderen reagere med å søke mer sex.

Buss og hans studenter testet denne teorien hos 827 kvinner, og fant at de mest seksuelt aktive kvinnene var de som har passert sin mest fruktbare alder, men som ennå ikke har kommet i overgangsalderen.

Mye kan påvirke sexlysten

Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning, sier til KK.no at vi må ta med i betraktningen at det er flere enn én ting som kan påvirke sexlysten vår, og derfor vil ikke alle 30-åringer kunne kjenne seg igjen. 

– Både medisiner og hormonelle prevensjonsmidler kan påvirke sexlysten, men også småbarnsforeldre med våkenetter og stress kan oppleve perioder med laber sexlyst, sier hun og legger til at kvinner i dag ofte får sitt første barn i 30-årene.

– Rett etter fødselen har man et hormonbilde som ikke er helt ulikt overgangsalderen, noe som kan gi mindre sexlyst. I tillegg til at nybakte foreldre kan være redde for å plutselig bli gravid igjen.

KLAR? Ikke alle 30-åringer vil kjenne seg igjen i dette, tror Gamnes. For eksempel kan småbarnstilværelsen stjele mye energi. Foto: (c) JGI/Jamie Grill/Blend Images/Corbis/All Over Press
KLAR? Ikke alle 30-åringer vil kjenne seg igjen i dette, tror Gamnes. For eksempel kan småbarnstilværelsen stjele mye energi. Foto: (c) JGI/Jamie Grill/Blend Images/Corbis/All Over Press Vis mer

Når det er sagt tror hun likevel at mange kvinner får et mer avslappet syn på sex når de når 30-årene. Også dette kan det være flere grunner til.

LES OGSÅ: Ikke tid eller energi til sex?

Trygghet og selvtillit

– En viktig faktor kan jo være at flere kvinner befinner seg i et fast forhold i denne alderen. De har rett og slett tilgang på sex, uten å måtte ut på byen for å sjekke, sier Gamnes.

Med alderen vil også erfaring og selvtillit bygge seg opp, og når kvinner trår inn i 30-årene vil de oftere føle seg mer komfortable i egen kropp.

– Unge kvinner er ofte svært kritiske til seg selv og kroppen sin, noe som kan hemme den seksuelle utfoldelsen. Etter hvert som man blir eldre vil man bli tryggere på seg selv, og ikke bry seg like mye, forklarer hun.

LES OGSÅ: Slik får du mer selvtillit i senga

SELVTILLIT: Når kvinner trår inn i 30-årene vil de oftere føle seg mer komfortable i egen kropp, og det blir lettere å slippe seg løs, og vise partneren at man har sexlyst.  Foto: Peter Alvey People / Alamy/All Over Press
SELVTILLIT: Når kvinner trår inn i 30-årene vil de oftere føle seg mer komfortable i egen kropp, og det blir lettere å slippe seg løs, og vise partneren at man har sexlyst. Foto: Peter Alvey People / Alamy/All Over Press Vis mer

Menn dabber gradvis av

Selv om man har høstet både livserfaring og seksuell erfaring er 30-åringene fortsatt unge og energiske, og har livet foran seg. Når man har det bra med seg selv er det også lettere å bli tilfreds med sexlivet.

– Sexlysten kan øke når man føler at sex tilfører noe positivt til livet. Tryggheten på seg selv, og på partner gjør det også lettere å slippe seg løs, og vise partneren at man har sexlyst. 

Når det gjelder menn derimot, har forskning vist at sexlysten gradvis vil synke fra 30-årene. Dette har en biologisk forklaring, og henger sammen med testosteron-nivået i kroppen.

– Man vet at testosteron har mye å si for sexlysten hos menn, og produksjonen av testosteron i kroppen vil starte å synke fra 30-årsalderen. Dette vil man gradvis kunne merke på sexlysten, forklarer sexologen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer