Kosthold

Vi spiser fortsatt søtt og fett

Nordmenn bruker tre ganger så mye penger på sukkervarer og leskedrikker enn de bruker på fisk. Det viser tall fra Sosial- og helsedirektoratets nye rapport «Utviklingen i norsk kosthold 2005».

Sjokolade er en av nordmenns favoritt«synder». I 2003 kjøpte vi 8,7 kilo hver.
Sjokolade er en av nordmenns favoritt«synder». I 2003 kjøpte vi 8,7 kilo hver. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
 • Les hele rapporten her.
 • Vi får fortsatt i oss for mye fett, sukker og salt, men alt er ikke bare sorgen. For eksempel spiser vi mer fisk enn før - og fettinntaket til den jevne nordmann har gått ned, men fortsatt spiser vi for mye mettet fett. Transfettet står det likevel bedre til med. Kostens innhold av transfettsyrer ligger nå på anbefalt nivå, etter at innholdsprosenten har sunket fra 4 til knapt 1 prosent i løpet av de siste 25 årene.Sukker er fremdeles en farlig fiende, spesielt blant barn og unge. Mens det er anbefalt at sukker bør utgjøre 10% av det daglige energiinntaket, består norske ungdommers kosthold av mellom 15 og 18% sukker. Brus og godterier må ta mesteparten av skylden for dette - blant 13-åringene utgjorde brus, godterier og saft 65% av det totale sukkerinntaket.Det er ikke bare ungdommer som elsker sukker. Vi bruker nesten en femtedel av utgiftene til mat og alkoholfrie drikkevarer på leskedrikker og sukkervarer - dette til tross for at omsetningen av sukkerholdig brus har sunket fra 93 liter i året per innbygger i 1997 til 79 liter i 2004. Like fullt får vi i oss 8 kilo sukker hvert år som kommer fra brus. Faktisk bruker nordmenn tre ganger så mye penger på sukkervarer og leskedrikker som på fisk.- Kostholdet til store deler av befolkningen har fortsatt klare ernæringsmessige svakheter. Fra et helsemessig synspunkt inneholder det fortsatt for mye fett, særlig mettet fett, for mye sukker og salt, og for lite av matvarer rike på stivelse, kostfiber og antioksidanter, slik som grovt brød og grønnsaker, heter det i rapporten.Et ubalansert kosthold som ikke dekker behovene for de ulike næringsstoffene, vil til syvende og sist gå ut over helsetilstanden. Dårlig kosthold kan medvirke til utvikling av hjerte- og karsykdommer, kreft, overvekt, forstoppelse, galleveissykdom,tannråte, jernmangel, benskjørhet og diabetes type 2, ifølge rapporten.Vil du sikre deg et godt og balansert kosthold, bør du følge disse anbefalingene fra Sosial- og helsedirektoratet:
 • Mettede fettsyrer og transfettsyrer bør begrenses til ca. 10 % av energiinntaket
 • Transfettsyrer bør begrenses mest mulig og ikke overstige 1% av energiinntaket
 • Cis-enumettede fettsyrer bør bidra med 10–15 E% og flerumettede fettsyrer med 5–10% av energiinntaket inklusiv ca. 1 E% av n-3 fettsyrer
 • Totalt fettinnhold i kosten bør ikke bidra med mer enn ca. 30% av energiinntaket
 • Protein bør utgjøre 10–20% av energiinntaket
 • Karbohydrater bør utgjøre 50–60% av energiinntaket
 • att sukker bør utgjøre høyst 10% av energiinntaket
 • Inntaket av kostfiber bør for voksne være 25–35 gram/dag
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer