Les hele rapporten her.Vi får fortsatt i oss for mye fett, sukker og salt, men alt er ikke bare sorgen. For eksempel spiser vi mer fisk enn før - og fettinntaket til den jevne nordmann
har gått ned, men fortsatt spiser vi for mye mettet fett. Transfettet står det likevel bedre til med. Kostens innhold av transfettsyrer ligger nå på anbefalt nivå, etter at innholdsprosenten har sunket fra 4 til knapt 1 prosent i løpet av de siste 25 årene.
Sukker er fremdeles en farlig fiende, spesielt blant barn og unge. Mens det er anbefalt at sukker bør utgjøre 10% av det daglige energiinntaket, består norske ungdommers kosthold av mellom 15 og 18% sukker. Brus og godterier må ta mesteparten av skylden for dette - blant 13-åringene utgjorde brus, godterier og saft 65% av det totale sukkerinntaket.
Det er ikke bare ungdommer som elsker sukker. Vi bruker nesten en femtedel av utgiftene til mat og alkoholfrie drikkevarer på leskedrikker og sukkervarer - dette til tross for at omsetningen av sukkerholdig brus har sunket fra 93 liter i året per innbygger i 1997 til 79 liter i 2004. Like fullt får vi i oss 8 kilo sukker hvert år som kommer fra brus. Faktisk bruker nordmenn tre ganger så mye penger på sukkervarer og leskedrikker som på fisk.
- Kostholdet til store deler av befolkningen har fortsatt klare ernæringsmessige svakheter. Fra et helsemessig synspunkt inneholder det fortsatt for mye fett, særlig mettet fett, for mye sukker og salt, og for lite av matvarer rike på stivelse, kostfiber og antioksidanter, slik som grovt brød og grønnsaker, heter det i rapporten.
Et ubalansert kosthold som ikke dekker behovene for de ulike næringsstoffene, vil til syvende og sist gå ut over helsetilstanden. Dårlig kosthold kan medvirke til utvikling av hjerte- og karsykdommer, kreft, overvekt, forstoppelse, galleveissykdom,tannråte, jernmangel, benskjørhet og diabetes type 2, ifølge rapporten.
Vil du sikre deg et godt og balansert kosthold, bør du følge disse anbefalingene fra Sosial- og helsedirektoratet:
Mettede fettsyrer og transfettsyrer bør begrenses til ca. 10 % av energiinntaketTransfettsyrer bør begrenses mest mulig og ikke overstige 1% av energiinntaketCis-enumettede fettsyrer bør bidra med 10–15 E% og flerumettede fettsyrer med 5–10% av energiinntaket inklusiv ca. 1 E% av n-3 fettsyrerTotalt fettinnhold i kosten bør ikke bidra med mer enn ca. 30% av energiinntaketProtein bør utgjøre 10–20% av energiinntaketKarbohydrater bør utgjøre 50–60% av energiinntaketatt sukker bør utgjøre høyst 10% av energiinntaketInntaket av kostfiber bør for voksne være 25–35 gram/dag