Potetchips

Vi spiser snacks til milliarder

Og halvparten bruker vi på potetchips.

FOLKEFAVORITTER: Ja, vi elsker snacks, og det er spesielt potetchips som er folkets store favoritt.  Foto: Stine Helén Tunstrøm
FOLKEFAVORITTER: Ja, vi elsker snacks, og det er spesielt potetchips som er folkets store favoritt. Foto: Stine Helén Tunstrøm Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag handler mat om langt mer enn bare næring. Vi spiser ikke bare for å overleve, vi spiser også mye for kosen sin skyld.

Det er derfor vi har uttrykk som fredagskos, helgekos, og filmsnacks. Det er rett og slett kosemat som vi velger å nyte bare fordi det er hyggelig, og fordi det smaker godt.

Dette betyr at mye av matbudsjettet vårt ikke bare går til mat, men også til brus, søtsaker og snacks. Og dette utgjør ganske mye penger i løpet av et år – ekstremt mye penger!

LES OGSÅ: Derfor tømmer du hele skåla

Bruker 3,8 milliarder i året

KK.no har tidligere skrevet at vi nordmenn kjøper smågodt for 991 millioner kroner i året, noe vi alle kan være enig i er en svimlende høy sum. Men dette kan nesten anses som lommerusk i forhold til hvor mye vi bruker på salt snacks.

KOS: Det blir ikke ordentlig helgekos foran tv'en uten en stor skål med potetchips. Foto: Cultura Creative (RF) / Alamy/All Over Press
KOS: Det blir ikke ordentlig helgekos foran tv'en uten en stor skål med potetchips. Foto: Cultura Creative (RF) / Alamy/All Over Press Vis mer

– Nordmenn kjøper snacks for rundt 3,8 milliarder kroner i året! Av dette utgjør potetchips nær halvparten, men kategorien består også av en rekke andre produkter som nøtter, ostesnacks, maischips, popcorn og baconsnacks, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Orkla Confectionery & Snacks Norge, Marthe Bogerud Schomacker, til KK.no.

LES OGSÅ: Hvilke typer salt snacks er sunnest?

Klassiske smaker mest populært

Ja, vi elsker snacks, og det er spesielt potetchips som er folkets store favoritt. Og i denne kategorien er det ikke lite å velge mellom. Likevel er det fortsatt klassikerne som viser seg å være manges favoritt.

– Ja, nordmenn spiser mest potetchips, betydelig mer enn for eksempel nøtter. Potetchips er den største produktgruppen innenfor snacks, og de mest solgte variantene er de litt større posene med familievennlige smaker som salt, paprika og salt & pepper.

Også hos Maarud er de klassiske smakene som står sterkest, det kan Kenneth Hamnes, administerende direktør i Maarud AS fortelle til KK.no.

– Ja, det selges mer potetchips enn nøttesnacks/popcorn. Norges mest populære snacksprodukt de siste tiårene er og har vært Maarud Potetgull® Classic Salt, sier han.

Og visste du forresten at Potetgull® er et registrert varemerke som Maarud eier? Derfor er det potetchips som er det generelle navnet som bør brukes i omtale av denne kategorien.

AMOK: Nordmenn går nesten amok i butikkhyllene, og kjøper snacks for rundt 3,8 milliarder kroner i året!  Foto: Stine Helén Tunstrøm
AMOK: Nordmenn går nesten amok i butikkhyllene, og kjøper snacks for rundt 3,8 milliarder kroner i året! Foto: Stine Helén Tunstrøm Vis mer

Litt, men ikke for mye

Potetchips er riktignok ikke en nødvendighet for å overleve, men mange anser det kanskje som en nødvendighet for å kunne kose seg skikkelig.

Og selv om det kanskje ikke er det sunneste vi kan spise, kan vi trøste oss med at dagens potetgull stort sett er stekt i solsikkeolje, en oljetype som inneholder 65 prosent flerumettet fett, og rundt 12 prosent enumettet fett. Mens oljen som ble brukt tidligere inneholdt større mengder mettet fett - som er den usunne fettypen.

Spiser du ellers sunt, er det derfor ingenting i veien for å spise litt chips av og til, så lenge det ikke blir for mye. Det er nemlig mengdene du spiser som har mest å si. Men det er også lurt å spare mesteparten av kosen til helgene, noe salgstallene antyder at de fleste av oss gjør.

Spiser mest i helger og høytider

Hamnes forteller at det selges mest snacks til helgene – det er tross alt da vi samles til sosiale lag og koser oss mest. Og dette er en tendens også Schomacker ser på deres salgstall.

IKKE HVER DAG: For mye av det gode er aldri bra. Men heldigvis ser det ut til at de fleste av oss sparer kosen til helgen. Foto: Miguel Angel Muñoz Pellicer / Alamy/All Over Press
IKKE HVER DAG: For mye av det gode er aldri bra. Men heldigvis ser det ut til at de fleste av oss sparer kosen til helgen. Foto: Miguel Angel Muñoz Pellicer / Alamy/All Over Press Vis mer

– Snacks er tett koblet til helg, og det høyeste snackssalget finner vi på torsdager, fredager og lørdager, forteller hun.

På varme sommerdager er vi heller ikke sene med å forsyne oss av potetchipsen, og vi spiser derfor langt flere poser i løpet av juli måned, enn det vi for eksempel gjør i «slankemåneden» januar.

Men salget har også en tendens til å øke en del i forbindelse med ferier og høytider – tider der kos er ekstra viktig for oss.

– Snackssalget er forholdsvis stabilt hele året, men til jul kjøper vi inn litt ekstra snacks. Siste uken før jul selges aller mest snacks i løpet av året, sier hun.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer