Helse & Livsstil

Vi sykler i fylla

Tre av ti nordmenn mener det er greit å sykle med promille.

Publisert
Sist oppdatert
Tre av ti nordmenn mener det er helt greit å sykle etter å ha drukket to–tre glass vin eller et par halvlitere øl. Hver tiende synes også det er ok å drikke opptil fem halvlitere øl eller en flaske vin før de setter seg på sykkelen.Det viser en undersøkelse TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring.Ifs rådgivende lege, Marit Krohg, minner om at tre halvlitere øl gir en kvinne en promille på 1,5, mens en mann på 80 kilo vil få en promille på 0,8. – Ved 1,0 i promille er risikoen for ulykker mer enn tidoblet, sier Marit Krohg til Newswire.LES OGSÅ: Mer lommepenger = mer fyllLES OGSÅ: Derfor hater du å treneSkader av fyllesykling– Sommeren er høysesong for sosialt samvær. Det er flott at folk lar bilen stå etter å ha tatt seg noen glass øl eller vin, men syklister er sårbare trafikanter etter å ha drukket alkohol, sier informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.For tallenes tale fra Trygg Trafikk er klar:
 • Årlig trenger 9000 syklister legebehandling på grunn av sykkelskader.
 • To av tre sykkelulykker er såkalte eneulykker, der kun syklisten er involvert.I sammenstøt med bil blir syklisten ofte kastet i asfalten med stor kraft. Det fører normalt til skader i hode og nakke, og brudd i armer og ben.De fleste sykkelulykker skjer imidlertid uten at det er sammenstøt med andre, for eksempel ved at syklisten velter etter å ha sklidd på grus eller havner i grøfta. Da ender det som regel med lettere skader som hjernerystelse eller nakkeskade.LES OGSÅ: Vi drikker mer øl enn juiceLES OGSÅ: Fylla gjør deg kjedeligStraffbart Selv om det ikke er noen bestemt promillegrense for sykling i Norge, kan man straffes for utrygg sykling som skyldes alkohol.Emma Elisabeth Vennesland råder syklister som skal hjem etter en sen kveld i festlig lag til å ha med seg refleksvest. Dessuten bør de sjekke at lyktene på sykkelen er i orden.– Om natten kjører mange bilister svært fort på avsidesliggende veier, så da er det ekstra viktig å bli sett, sier hun.LES OGSÅ: Røykere drikker merStor risiko Alkohol påvirker balansen, reaksjonsevnen og evnen til å bedømme potensielt farlige situasjoner.– Disse evnene er svært viktige når vi sykler, sier rådgivende lege Marit Krohg i If Skadeforsikring.Allerede etter 0,2 i promille begynner risikoen for ulykker å øke. Og ved 1,0 i promille er den tidoblet.– Det er liten tvil om at de som har en liberal holdning til å sykle med promille utsetter seg selv for betydelig risiko, sier hun.LES OGSÅ: Finn ferieformenVerre i FinlandKrohg tror mange nordmenns liberale holdning til å sykle med promille skyldes at det er liten fare for sanksjoner. Derfor tror vi heller ikke at det er så farlig.Undersøkelsen viser at folk under 45 år er mest liberale til promillekjøring med sykkel. Rundt halvparten av oss har selv syklet mer enn én gang i beruset tilstand, eller vi kjenner noen som har gjort det.Enda større aksept for å sykle i fylla er det i våre naboland. I Finland svarer 74 prosent av befolkningen at de har syklet i beruset tilstand. LES OGSÅ:
 • Trening i tidsklemma
 • 6 måter å trene ute på. Finn den som passer for deg.
 • Derfor bør du trene ute
 • Slik blir du sprek og sunn på stranda
 • Ukeplan for et sunnere liv
 • 7 friske tips for uka
 •     

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer