Tre av ti nordmenn mener det er helt greit å sykle etter å ha drukket to–tre glass vin eller et par halvlitere øl. Hver tiende synes også det er ok å drikke opptil fem halvlitere øl eller en flaske vin før de setter seg på sykkelen.
Det viser en undersøkelse TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring.
Ifs rådgivende lege, Marit Krohg, minner om at tre halvlitere øl gir en kvinne en promille på 1,5, mens en mann på 80 kilo vil få en promille på 0,8.
– Ved 1,0 i promille er risikoen for ulykker mer enn tidoblet, sier Marit Krohg til Newswire.
LES OGSÅ: Mer lommepenger = mer fyll
LES OGSÅ: Derfor hater du å trene
Skader av fyllesykling
– Sommeren er høysesong for sosialt samvær. Det er flott at folk lar bilen stå etter å ha tatt seg noen glass øl eller vin, men syklister er sårbare trafikanter etter å ha drukket alkohol, sier informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.
For tallenes tale fra Trygg Trafikk er klar:
I sammenstøt med bil blir syklisten ofte kastet i asfalten med stor kraft. Det fører normalt til skader i hode og nakke, og brudd i armer og ben.
De fleste sykkelulykker skjer imidlertid uten at det er sammenstøt med andre, for eksempel ved at syklisten velter etter å ha sklidd på grus eller havner i grøfta. Da ender det som regel med lettere skader som hjernerystelse eller nakkeskade.
LES OGSÅ: Vi drikker mer øl enn juice
LES OGSÅ: Fylla gjør deg kjedelig
Straffbart
Selv om det ikke er noen bestemt promillegrense for sykling i Norge, kan man straffes for utrygg sykling som skyldes alkohol.
Emma Elisabeth Vennesland råder syklister som skal hjem etter en sen kveld i festlig lag til å ha med seg refleksvest. Dessuten bør de sjekke at lyktene på sykkelen er i orden.
– Om natten kjører mange bilister svært fort på avsidesliggende veier, så da er det ekstra viktig å bli sett, sier hun.
LES OGSÅ: Røykere drikker mer
Stor risiko
Alkohol påvirker balansen, reaksjonsevnen og evnen til å bedømme potensielt farlige situasjoner.
– Disse evnene er svært viktige når vi sykler, sier rådgivende lege Marit Krohg i If Skadeforsikring.
Allerede etter 0,2 i promille begynner risikoen for ulykker å øke. Og ved 1,0 i promille er den tidoblet.
– Det er liten tvil om at de som har en liberal holdning til å sykle med promille utsetter seg selv for betydelig risiko, sier hun.
LES OGSÅ: Finn ferieformen
Verre i Finland
Krohg tror mange nordmenns liberale holdning til å sykle med promille skyldes at det er liten fare for sanksjoner. Derfor tror vi heller ikke at det er så farlig.
Undersøkelsen viser at folk under 45 år er mest liberale til promillekjøring med sykkel. Rundt halvparten av oss har selv syklet mer enn én gang i beruset tilstand, eller vi kjenner noen som har gjort det.
Enda større aksept for å sykle i fylla er det i våre naboland. I Finland svarer 74 prosent av befolkningen at de har syklet i beruset tilstand.
LES OGSÅ:



