Ris

Viktig å vite om ris

Kan bli giftig om du ikke behandler den riktig.

VÆR FORSIKTIG MED RIS OG OPPVARMING: Du må følge tre regler om du vil spare på den overflødige middagsrisen. Foto: kungverylucky - Fotolia
VÆR FORSIKTIG MED RIS OG OPPVARMING: Du må følge tre regler om du vil spare på den overflødige middagsrisen. Foto: kungverylucky - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Ris er en favoritt hos mange fordi den er nøytral i smaken og passer til det meste, enkel å lage, og snill mot fordøyelsen.

LES OGSÅ: Hvilken type ris er sunnest?

Men å spise ris er ikke plankekjøring. Ris inneholder nemlig en bakterie som ikke dør under koking, og som kan multiplisere og danne giftstoffer dersom risen ikke blir behandlet riktig. Denne giften kan skape diaré og i ekstreme tilfeller gi dødsfall (men dette skjer veldig sjeldent).

Hvor lenge er risen trygg?

Så da er spørsmålet: Hvor lenge kan risen stå etter at den er ferdigkokt uten at det er farlig å spise den?

- Den kan stå i alle fall i 6-8 timer i romtemperatur, sier Per Einar Granum, professor ved avdeling for mattrygghet og infeksjonsbiologi ved Norges miljø- og biovitnskapelige universitet. 

LES OGSÅ: Derfor bør du skylle risen før koking

Viktig om du sparer risrestene

Dersom det blir ris til overs etter middagen, kan du spare den som rester, men da må du forholde deg til tre viktige regler:

  1. Ikke la risen stå for lenge i romtemperatur etter koking. Sett den i kjøleskapet raskest mulig, og unngå at den står i romtemperatur i mer enn to timer. Merk altså at selv om risen er trygg å spise selv etter 6-8 timer ved romtemperatur, er den ikke trygg å spare på til senere bruk. Da bør den ha stått i romtemperatur i maks to timer etter koking. 
  2. Ris som settes i kjøleskapet maks to timer etter koking, holder seg i 2-3 dager om det er 4 grader i kjøleskapet. 
  3. Varm opp resterisen skikkelig, så den er helt gjennomvarm. Dette er viktig, og gjelder for all type restemat som skal oppvarmes på nytt.

Slik kan du bruke risrestene

Så lenge kravene nevnt over er oppfylt kan du fint spise risrestene. Du kan for eksempel ha dem i en suppe, enten hjemmelaget eller en oppjazzet posevariant.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer