Vippeextensions

Viktig å vite om vippeextensions

Her er triksene for å få vippene til å holde seg fine lengst mulig.

VIPPEEXTENSIONS: Falske vipper gjør at du slipper å tenke på maskara, men det er flere andre ting du bør tenke på før du setter dem på. Foto: Katrine Carlie, Lash Bar
VIPPEEXTENSIONS: Falske vipper gjør at du slipper å tenke på maskara, men det er flere andre ting du bør tenke på før du setter dem på. Foto: Katrine Carlie, Lash Bar Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Drømmer du om lange øyenvipper

Stadig flere har kastet seg på vippeextensions-trenden, men er det helt ufarlig å lime på lange, fyldige falske vipper? 

Her er konsekvensene du bør være klar over og forholdsreglene du bør ta:

LES OGSÅ: Tone Damli elsker vippeextensions

Øyeskader og allergiske reaksjoner

Vippeextensions er forholdsvis nytt her til lands, det betyr at hudleger og øyeleger ikke har full oversikt over hvilke følger påsetting av falske vipper kan få.

I andre land har vært populært lenger, og ifølge optometrist hos Interoptik, Klaus A. Sjøhaug, har det vært rapportert om øyeskader i forbindelse med påsetting og bruk av vippeextensions i blant annet USA, Storbritannia og Australia. 

– Primært har dette gått på hvilken type lim som er brukt. Enkelte «rimelige» typer lim inneholder et løsemiddel som kalles formaldehyd, og det har gitt allergiske reaksjoner hos enkelte. Man anbefaler å bruke medisinsk/famasøytisk lim som er godkjent til dette, sier han til KK.no. 

Sjøhaug forteller at gjentatte behandlinger hos noen har medført at de har mistet øyenvippene på øyelokkskanten permanent. 

– Øyenvippene har i normal tilstand en beskyttende funksjon av øyet mot støv og bakterier, og det er rapportert at når man påsetter vippeextensions, så har dette medført øyelokk- og øyebetennelse og hornhinnesår, forklarer han. 

Det er spesielt i tilfeller der det brukes små «pyntegjenstander» på vippeextensionsene at det har blitt rapportert at disse har falt av og gitt skrapesår på hornhinnen, og øyeinfeksjon hvis de ikke er påsatt skikkelig.

LES OGSÅ: Slik får du perfekte maskara-vipper

SKADER: Det har vært rapporter om øyeskader i forbindelse med påsetting og bruk av vippeextensions i både USA, Storbritannia og Australia. Foto: Scanpix/NTB
SKADER: Det har vært rapporter om øyeskader i forbindelse med påsetting og bruk av vippeextensions i både USA, Storbritannia og Australia. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Kan skade egne vipper

Vippene produseres i hårsekken som er «gjemt» i huden ved våtkanten rundt øynene.

- Vippene skiftes ut etter mellom 45 til 90 dager og erstattes med fremveksten av et nytt vippehår, forteller gründer og daglig leder av Lash Bar, Katrine Carlie til KK.no.

Siden det hele tiden vokser ut nye vippehår, mener hun riskoen for å skade selve vippene er mindre enn faren for å skade øyet.

Men, vippene kan slites dersom du får limt på vipper som er veldig tykke eller for lange.

- Eller dersom vippene er slurvete limt på og klistrer seg sammen, sier Carlie. 

Det kan blant annet bidra til å svekke dine naturlige vipper, i tillegg kan potensielt hårsekkene ta skade. Vippeextensions limes på de naturlige vippene, og skal festes på én til to millimeter fra huden.

Da skal ikke huden i teorien bli berørt, og hårsekkene skal heller ikke ta skade.

– Det er viktig å si nei til en kunde som ønsker ekstremt lange eller tykke vipper, når du som tekniker vet at det på sikt ikke vil være bra, sier Carlie.

LES OGSÅ: Mattilsynet advarer mot øyevippeserum

Unngå dette!

I tillegg til å være klar over risikoen for skader på øyne og vipper, så bør du også vite hvordan du skal behandle de falske vippene. 

Ifølge Carlie er det flere ting du bør unngå, dersom du velger å få satt på vippeextensions: 

 • Plukking på vippene.
 • Mascara på vippeextension.
 • Alt for lange vipper, fra 13 mm og oppover.
 • Tykke vipper, fra 0.20 og oppover.
 • Oljebaserte og vannfaste produkter.
 • Gnikking i øynene.
UNNGÅ MASKARA: Noen ting bør du unngå dersom du vil skåne vippene, og sørge for at de påsatte vippene sitter lenge. Maskara er en slik ting. Foto: Scanpix/NTB
UNNGÅ MASKARA: Noen ting bør du unngå dersom du vil skåne vippene, og sørge for at de påsatte vippene sitter lenge. Maskara er en slik ting. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Selv om du ikke skal gnikke deg i øynene, er det viktig å være klar over at du likevel skal vaske ansikt og øyne.

– Huden vår skiller ut fett og døde hudceller, og etter hvert kan det bli såpass urent rundt vippene at du kan utvikle såre og irriterte øyne, eller øyesykdommer som blefaritt. Extensionen kan også skli og lage lange ettervekster, for så å knekke, forklarer Carlie.

Slik tar du vare på vippene:

 • Vask øynene.
 • Bruk vannbasert makeup.
 • Gre forsiktig gjennom vippene.
 • La vippene være i fred.
 • Sørg for at du får oppfølging og etterbehandling.

 

Forutsatt at du følger anbefalingene over, skal en vippeextensions-behandling holde seg fin i to til tre uker. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer