Sove med tampong:

Viktig beskjed til deg som sover med tampong

Kan være lurt å revurdere det hvis du er en syvsover.

SOVE MED TAMPONG: Er det egentlig greit å sove med tampong? FOTO: NTB scanpix
SOVE MED TAMPONG: Er det egentlig greit å sove med tampong? FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å få mensen er for mange av oss like kjedelig hver gang. Noen av oss blir sure og grinete, noen blir fysen på sjokolade, og kanskje føler vi oss alle litt «ufreshe» i underetasjen – særlig når vi bruker bind.

De fleste av oss sverger derfor til tampongen under menstruasjonen, den gjør det i hvert fall mulig å glemme at man går rundt og blør. Men vet du egentlig hvor lenge du kan ha den i? Og kan du egentlig sove med den?

Ifølge Vivek Sethi, som er gynekolog og fødselslege, og jobber daglig med kvinnehelse gjennom sin spesialistpraksis i Lørenskog, er det ingen problem med å bruke tamponger regelmessig, men du bør forholde deg til den anbefalte tidsgrensen.

– Kvinner må ikke bruke en tampong i mer enn 8 timer om gangen før den skiftes ut. Dersom man ikke bytter på mer enn 12 timer så inviterer man til problemer, sier han.

LES OGSÅ: Hvis gutta hadde hatt mensen...

HUSK Å SKIFTE: Det er en god regel å skifte tampong hver sjette til åttende time, helst ikke sjeldnere enn dette. Foto: NTB scanpix
HUSK Å SKIFTE: Det er en god regel å skifte tampong hver sjette til åttende time, helst ikke sjeldnere enn dette. Foto: NTB scanpix Vis mer

Bruk tampong hele tiden – men husk å bytte

I løpet av de første dagene av menstruasjonen vil nok mange av oss merke ganske raskt når tampongen bør byttes. Når du blør mye vil nemlig tampongen raskere bruke opp oppsugningsevnen sin, og bør dermed byttes hver tredje til hver sjette time.

Tampongen bør alltid skiftes regelmessig, selv under de siste menstruasjonsdagene der du ikke blør så mye. Og blir det for tørt kan det være bedre å bytte over til bind eller truseinnlegg den siste dagen.

Ellers kan du ifølge Carsten Trolle, som er gynekolog ved Majorstuaklinikken, bruke tampong gjennom hele menstruasjonen, for det er nemlig ikke nødvendig å bruke bind av og til for å la skjeden «puste», som noen kanskje tror.

– Nei, man trenger ikke å bruke bind dersom man ikke ønsker det. Foretrekker du tamponger kan du fint gå gjennom hele menstruasjonen og kun bruke tamponger, forteller han.

Også han påpeker at seks til åtte timer er en grei regel å ha for hvor ofte du bør skifte, og dette betyr at du også fint kan sove med tampong.

– Ja, man kan godt sove med tampongen om natten. Det er slett ikke noe problem, men da snakker man selvfølgelig om en vanlig natts søvn, sier han.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om mensen og bading

KAN SOVE MED TAMPONG: Du kan fint sove med tampong dersom du ikke sover mer enn åtte timer. Foto: NTB scanpix
KAN SOVE MED TAMPONG: Du kan fint sove med tampong dersom du ikke sover mer enn åtte timer. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tampongsyken er svært sjelden i dag

Dersom du noen gang har tatt deg tid til å lese den lille informasjonslappen som alltid følger med tampongene så har du sikkert lest advarselen om Toksisk Sjokksyndrom (TSS), også kjent som tampongsyken.

Sethi forteller at dette er en infeksjon som sjeldent oppstår i disse dager, men påpeker at det også er en alvorlig tilstand som kan bli livstruende.

– Toksisk Sjokksyndrom er forårsaket av giftstoffer i blodet fra gruppe A-streptokokker (GAS) eller stafylokokkbakterier som kan finnes i munn, svelg og vagina.

- Dette kan gi livstruende multiorgansvikt og nekrotiserende fasciitt, som er en sjelden bakteriell betennelse, forteller han.

LES OGSÅ: Ville du brukt en svamp-tampong?

RISIKO? Tampongsyken er en svært alvorlig tilstand som heldigvis ikke oppstår like ofte i dag som før.  Foto: Shutterstock / Ocskay Bence
RISIKO? Tampongsyken er en svært alvorlig tilstand som heldigvis ikke oppstår like ofte i dag som før. Foto: Shutterstock / Ocskay Bence Vis mer

Typiske symptomer på Toksisk Sjokksyndrom er:

  • Feber
  • Hodepine
  • Hudutslett, rødme i hud og slimhinner
  • Svimmel på grunn av blodtrykksfall
  • Sjokk
  • Multiorgan svikt

Dersom du plutselig blir veldig dårlig under menstruasjonen og opplever noen av disse symptomene, bør du først ta ut tampongen for sikkerhetsskyld, og deretter kontakte lege umiddelbart. Selv om tilstanden er sjelden er det alltid lurt å være føre var.

Sykdommen kan behandles ved hjelp av antibiotika, men det er en fordel at behandlingen starter raskt for å unngå livstruende skader.

Selv om dette er en alvorlig sykdom, er den heldigvis langt mindre vanlig i dag – mye takket være at tampongteknologien har endret seg med årene.

Likevel er det viktig å huske at gjenglemte tamponger i skjeden er en klassisk årsak til denne sykdommen.

– Så lenger du skifter tamponger regelmessig, og ikke glemmer den igjen over for lang tid, så er det som regel ingen fare, forteller Trolle.

LES OGSÅ: Tar du ofte pause fra p-pillene for å sjekke at kroppen fungerer?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer