Terrorangrepene I Paris

Viktig huskeregel hvis du havner i en terrorsituasjon

- Vær forberedt, råder kriseekspertene.

TERRORANGREP: I denne saken får du gode råd til hvordan du bør reagere dersom du befinner deg midt i et terrorangrep.  Foto: Mr Korn Flakes - Fotolia
TERRORANGREP: I denne saken får du gode råd til hvordan du bør reagere dersom du befinner deg midt i et terrorangrep. Foto: Mr Korn Flakes - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Har terrorangrepet i Paris forrige helg gjort deg engstelig for at det skal skje et lignende angrep her i Norge? 

Det er nok mange av oss som tar en ekstra titt på sekkene og koffertene til de på bussen, trikken eller toget om dagen, eller som kanskje reagerer litt mer enn vanlig hvis vi hører et høyt smell eller rop. 

For det er ikke til å legge under en stol at vi lever i et samfunn der terror finnes, og kan ramme. Selv her i «trygge» Norge. Ifølge NRK.no har terroren i Paris gjort at PST nå arbeider med en ny trusselvurdering, selv om det foreløpig ikke har blitt rapportert om økt terrorrisiko. 

Likevel kan det være greit å vite hvordan du skal reagere, hvis du plutselig (mot all formodning) skulle havne i en slik krisesituasjon. 

TERROR I PARIS: Forrige helg ble Paris rammet av terror. Minst 129 personer har blitt drept og over 300 såret.  Foto: Abaca
TERROR I PARIS: Forrige helg ble Paris rammet av terror. Minst 129 personer har blitt drept og over 300 såret. Foto: Abaca Vis mer

Kanskje  rådene nedenfor kan gjøre at du føler deg litt tryggere i tiden fremover? 

LES OGSÅ: Er du redd for døden?

Kom deg i sikkerhet fortest mulig: løp - skjul - handle

Håvard Walla, som er seniorrådgiver i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, har én huskeregel dersom du er midt i et dødelig angrep med våpen:

EKSPERTEN: Håvard Walla.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Håvard Walla. Foto: Privat Vis mer

«Løp-skjul-handle»

- Dersom du befinner deg midt i et skytterangrep og skuddene ikke er i umiddelbar nærhet, er det viktig at du løper slik at du får mest mulig avstand mellom deg og det som skjer.
 
- Ikke bruk tid på å ta med deg ting som for eksempel kofferter, vesker eller lignende – la det ligge og gå heller ikke tilbake for å hente det. Det er bedre at du mister telefonen din enn at du mister livet. Varsle andre om hva som skjer når du kan. 
 
Bør man hjelpe andre skadde i en slik situasjon?

- Det er en vurdering du må ta selv på stedet. Hvis du for eksempel veier 60 kilo og er 170 høy er det ikke gitt at du klarer å få med deg en større person som er panikkslagen eller såret. Du må tenke på deg selv, selv om det kan være fryktelig vanskelig der og da. 

- Når det er sagt, hadde jeg nok ikke klart å etterlate et barn eller et familiemedlem, så det er veldig vanskelig å gi et generelt råd på det. 

LØP VEKK FRA TERRORISTENE: Dersom du befinner deg midt i et terrorangrep anbefaler eksperten deg å løpe slik at du får mest mulig avstand mellom deg og det som skjer.  Foto: LoloStock - Fotolia
LØP VEKK FRA TERRORISTENE: Dersom du befinner deg midt i et terrorangrep anbefaler eksperten deg å løpe slik at du får mest mulig avstand mellom deg og det som skjer. Foto: LoloStock - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Gjør all praten om terror deg engstelig?

Forsøk å overmanne gjerningspersonen  

Hvis du er nær personene som skyter og ikke har mulighet til komme deg unna, har Walla følgende råd:

barrikader deg og gjem deg. Lås dører der du kan, sett telefonen på lydløs og forhold deg rolig. 

- Hvis du ikke kommer deg unna, og kun da, forsøk å overmanne eller nedkjempe gjerningspersonen. Da står det om livet, for du kan ikke gå ut i fra at vedkommende kommer til å spare deg. Dette er vel å merke et litt kontroversielt råd – det er ikke for alle. 

En annen ting det er viktig å huske på er at man kan fryse (bli handlingslammet) i slike situasjoner. Det kan skje alle, til og med personer som er trent til dette. 

Dersom dette skjer med deg, kan det å spille død redde livet ditt – angrepet i Paris er et godt eksempel på at dette kan fungere.  

BEDRE Å MISTE TELEFONEN, ENN LIVET: - Ikke bruk tid på å ta med deg ting som for eksempel kofferter, vesker eller lignende – la det ligge og gå heller ikke tilbake for å hente det. Det er bedre at du mister telefonen din enn at du mister livet. Varsle andre om hva som skjer når du kan, sier eksperten.  Foto: Polaris
BEDRE Å MISTE TELEFONEN, ENN LIVET: - Ikke bruk tid på å ta med deg ting som for eksempel kofferter, vesker eller lignende – la det ligge og gå heller ikke tilbake for å hente det. Det er bedre at du mister telefonen din enn at du mister livet. Varsle andre om hva som skjer når du kan, sier eksperten. Foto: Polaris Vis mer

- Det er en større sjanse for at du fryser dersom du ikke har tenkt gjennom ting på forhånd. Derfor er det viktig at du har en plan, sier Walla. 

LES OGSÅ: Taxituren som forandret Sophie Elise (20)

Underkastelse som siste utvei 

Lars Weisæth, som er krisepsykiater, forteller at underkastelse kan være en siste utvei dersom du er fanget og ikke klarer å gå til angrep på gjerningspersonene. 

- Kvinner, barn og eldre kan i noen tilfeller overleve ved å be om nåde og fremstå som uskyldige. Uttalelser som «jeg har ikke gjort noe galt, så hvorfor vil du skade meg» kan gjøre det vanskelig for terroristene å drepe, for da står du frem som et levende menneske. 

- Det å underkaste seg er imidlertid en farlig strategi, for du gjør deg selv til kjenning. Det kan skape forakt, for det er tross alt et tegn på svakhet, sier han.
 
Videre forteller Weisæth at det viktigste av alt er at du holder hodet kaldt og tenker hva som er mest hensiktsmessig å gjøre når en slik situasjon oppstår – løpe, gjemme deg, angripe eller be om nåde. 

- Heldigvis har vi en ganske stor evne til å reagere raskt og hensiktsmessig – hjernen vår er lynrask i situasjoner hvor vi er utsatt for fare, sier han.

IKKE LA TERROREN SKREMME DEG: Det er viktig å være skjerpet, men ikke nervøs. Ekspertene anbefaler deg at du lever som normalt.  Foto: TristanBM - Fotolia
IKKE LA TERROREN SKREMME DEG: Det er viktig å være skjerpet, men ikke nervøs. Ekspertene anbefaler deg at du lever som normalt. Foto: TristanBM - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Kristian (37) ble alvorlig deprimert etter farens død

Vær skjerpet, men ikke nervøs 

Går du stadig rundt og bekymrer deg for at det skal skje et terrorangrep? Da anbefaler Weisæth deg å leve etter slagordet hans som er å være skjerpet, men ikke nervøs.

- Hvorfor skal man være skjerpet? Jo, fordi hvis flere millioner nordmenn av og til tenker på det faktumet at en terrorhandling kan skje her i Norge, så har det to gunstige virkninger.

- Den ene er at man får en mye større evne til å legge merke til ting – endringer i nærmiljøet ditt for eksempel. Den andre er at evnen din til å tolke situasjoner riktig øker. Du skjønner hva et faresignal er, noe du kanskje tidligere ville regnet med at bare var en øvelse, sier han.

Walla mener også at det er viktig å være oppmerksom på det som skjer rundt deg.
 
- Det betyr imidlertid ikke at du skal bli paranoid. Husk, det er ikke terrorhandlingene som endrer samfunnet vært, det er hvordan vi reagerer på dem. 

- Det å overreagere med overdrevne tiltak eller å gå i fornektelse er lite fornuftig. Lev livet og ha det gøy, men tenk over på at ting kan skje. Føles noe galt, så er det ofte det, sier Walla og legger til: 

- Hensikten med terrorisme er å skape frykt, så vær oppmerksom uten å la deg styre av frykten - ikke la terroristene vinne. 

For mer informasjon, sjekk ut Nasjonal Sikkerhetsmyndighets nettside. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer