Dating-nyhet i Norge

Vil bort fra swipingen

Men hva er det Facebook har å tilføre i jungelen av datingtjenester?

LYKKE PÅ NETT? Den nye tjenesten fra Facebook er enda en i skogen av nettdating-tjenester. FOTO: NTB
LYKKE PÅ NETT? Den nye tjenesten fra Facebook er enda en i skogen av nettdating-tjenester. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Trår du vannet på kjærestefronten, og har kjørt deg fast på Tinder, Sukker og andre datingapper? Nå får du en ny mulighet. 22. oktober lanserer Facebook tjenesten Facebook Dating.

Tjenesten har allerede vært i bruk i 20 land i et par år, deriblant i USA, Argentina og Thailand, og nå slippes den Europa og Norge.

– Vi ønsker å skape meningsfulle forhold, basert på det folk har til felles, sier Kate Orseth, product manager ved Facebook, på pressemøte på Zoom fra California.

Datingtjenesten er ikke en app, men kommer opp som en fane i den vanlige Facebook-appen. Man lager en egen dating-profil, med preferanser for hva man leter etter. Facebook foreslår så matcher basert på datingprofilen, og dine interesser.

– Frem til nå har vi registeret 1,5 milliarder matcher i 20 land, sier Orseth til KK.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook Vis mer

Uten sveip

Nettgiganten opplyser at tjenesten er gratis, uten annonser. I motsetning til hos mange konkurrenter, sveiper du ikke om du finner noen du liker.

– Vi ønsker å innby til samtaler der folk skal bli kjent. Ikke at man skal swipe og sitte og vente på at noen skal like seg, sier Orseth.

Hun forteller at chatten baserer seg på ren tekst, uten mulighet for å sende bilder, video, lenker og betalinger. Tjenesten har imidlertid en videodating-funksjon, der man kan gå på virtuell date.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook Vis mer

– Er videofunksjonen utviklet som et resultat av covid 19 og sosial distansering?

– Vi er hele tiden lydhørt for hva brukerne ønsker, og å date virtuelt har vært et av ønskene. Og videodatingen ble jo enda mer aktuell som følge av Covid 19, sier Orseth til KK.

Halv million på date

Ifølge tall fra SSB bor drøyt 20 prosent av befolkningen i alderen 30 til 50 år alene. Hvor mange av disse som har kjæreste, vites ikke, men hver uke er over en halv million nordmenn innom datingnettsteder.

Flere datingsider har imidlertid fått stempelet «liggeapp», altså et sted for sex, snarere enn for å finne kjærlighet.

Da en gruppe studenter fra NTNU kartla hvor effektiv Tinder egentlig er for nettopp å skaffe seg sex, var konklusjonen overraskende. Blant deltakerne i studien meldte 80 prosent at de aldri fikk sex etter et møte. 13 prosent opplevde det én gang, tre prosent opplevde det to ganger og fire prosent opplevde det flere enn to ganger.

Ifølge nettavisen krevdes det i snitt 57 matcher for å få til en date, og rundt halvparten av Tinder-brukerne gikk aldri på date. I snitt må man gå på 5,4 dater for å få sex, og rundt 5 møter for å til et langvarig forhold.

Date med slekta?

Ser man på Facebook-vennelisten sin, består den til stor del av slekt og venner som man ikke nødvendigvis ønsker å gå inn i et datingfellesskap med. Risikerer man i den nye tjenesten å få match med naboen eller læreren sin?

– Tjenesten vil ikke foreslå facebookvenner, noen fra utvidet vennekrets, eller en slektning, sier Orseth, og legger til preferansene man setter i profilen, vil være utslagsgivende for hvilke treff man får, med tanke på alder, kjønn og interesser.

Hemmelig beundrer

Men det er muligheter for den som ønsker å date noen fra vennelista. Gjennom funksjonen Secret Crush, en slags favorittliste, kan du velge opp til ni facebook-venner eller instagramfølgere. Dersom din secret crush også har markert deg som favoritt, blir det match, eller kjærlighet ved første klikk, som det heter.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook Vis mer

Facebook forsikrer at fremstøtet forblir i det lukkede rom: Dersom din secret crush ikke bruker datingtjenesten og ikke har lagt til deg som favoritt, vil ingen få vite om din secret crush.

Kun ekte profiler

Mange har opplevd at folk på nett ikke er den de gir seg ut for. Hvem husker ikke Tinder-svindleren fra enkle israelske kår, som utga seg for å være diamanthandler, og som svindlet blant annet en norsk kvinne for store summer?

KK har tidligere skrevet om at datinggiganten Tinder i USA lanserte en panikk-knapp, for å forhindre at man råker ille ut på date med fremmede.

Hvordan har man i Facebook jobbet med sikkerheten, og for å unngå falske profil og svindlere?

Orseth forteller at alle brukere må være over 18 år, bruke sin egen identitet, være registeret facebook-bruker, og at man ikke kan skifte brukernavn.

– Og man kan alltid rapportere og blokkere brukere.

I flere land har tjenesten dessuten en funksjon kalt Live Location Sharing, der man kan dele informasjon om sin kommende date. Denne funksjonen er imidlertid ikke tilgjengelig for det norske markedet, ifølge Orseth.

Stories

De siste årene har Stories etablert seg både på Snapchat, Instagram og Facebook. Og en av funksjoner på Facebook dating er nettopp stories, hvor man altså kan vise hvem man er istedenfor å fortelle.

Videre er det mulig å legge til arrangementer og grupper. Om du for eksempel vil på festival, og ikke kjenner en sjel, kan du få opp andre festivaldeltakere som bruker tjenesten.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook Vis mer

Nå kan det imidlertid synes lenge til sosiale sammenkomster blir aktuelt igjen. Hva slags tanker har Facebook gjort seg rundt å lansere en datingtjeneste i en tid hvor folk ikke kan ha nettopp kontakt?

– Vi så at folk fortsatt ønsket å ha kontakt. Behovet for kjærlighet og kontakt var der, sier Orseth, og legger til at det i tjenesten ligger informasjon om covid 19.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer