Parforhold

Vil dere ikke bo på samme sted?

Det kan fort bli et stort problem for forholdet. Slik kommer dere til enighet.

UENIGE OM BOSTED?: Dersom dere er uenige om de store valgene, er det viktig å ta en pause og lytte til det partneren din har å si.  Foto: Monkey Business - Fotolia
UENIGE OM BOSTED?: Dersom dere er uenige om de store valgene, er det viktig å ta en pause og lytte til det partneren din har å si. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Når man er i et forhold er det ikke til å komme unna at det vil oppstå uenigheter og krangler rundt de store og viktige avgjørelsene som etter hvert må tas.

Hva slags bil skal dere kjøpe? Skal dere spare penger eller bruke dem, og ikke minst det store spørsmålet om hvor dere skal slå dere til ro.

For hva skal du gjøre om partneren din har en drøm om å flytte «hjem» til bygda, mens du kanskje vil bli boende i den travle storbyen?

Skal dere forhandle, eller betyr dette slutten på forholdet? Ekspertene har gitt oss svaret.

LES OGSÅ: Så lang bør første date være

BLI ENIGE: Det er viktig å avklare hvor dere skal bosette dere før dere er bundt så det ikke oppstår diskusjoner i senere tid.  Foto: Monkey Business - Fotolia
BLI ENIGE: Det er viktig å avklare hvor dere skal bosette dere før dere er bundt så det ikke oppstår diskusjoner i senere tid. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

Bør avklares tidlig

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller til KK.no at det er viktig å avklare denne problemstillingen før dere er helt bundet.

– En stor feil mange gjør er at de tenker at det skal «gå seg til», og at den andre sikkert kommer til å bli enig etter hvert – men dette skjer veldig ofte ikke. Du må ikke tro at partneren din kommer til å bli enig med deg uten at dere snakker om det.

– Det er viktig å huske at partneren din kan ha like gode grunner som deg til å foretrekke et sted å bo, selv om dine argumenter er aldri så gode. Du må respektere ønskene til partneren din, og du må kjenne etter hvilke kompromisser du kan være med på og ikke.

Dersom situasjonen oppstår og dere allerede har fått barn, mener Kjøs dere har gjort det vanskelig for dere selv.

– Hvis dere har barn, har dere gjort det ganske vanskelig for dere selv, og begge blir nødt til å gå mye lengre i kompromisser enn dere ellers hadde trengt å gjøre. Hvis dere tar diskusjonen før dere får barn, er det mye lettere, selv om det uansett er vanskelig nok, forklarer han.

LES OGSÅ: Kjæreste med en kollega - kan det funke?

SNAKK SAMMEN: I en diskusjon hender det ofte at vi vil fremme vår mening, men det er like viktig å lytte til hva partneren din har å si.  Foto:  Fotolia
SNAKK SAMMEN: I en diskusjon hender det ofte at vi vil fremme vår mening, men det er like viktig å lytte til hva partneren din har å si. Foto: Fotolia Vis mer

Lytt til partneren din

Christine Otterstad, som er KKs livsstilscoach, forteller at det i tilfeller hvor det er uenighet om store valg er viktig at du ikke bare hører hva motparten sier, men også lytter ordentlig til hva han/hun har å si.

– I store valg som betyr mye for oss er vi ofte mest interessert i å fremme våre egne meninger og argumenter. Med god kommunikasjon kan veldig mye løses på en ordentlig måte.

– Å lytte til hverandre og respektere hverandre tror jeg er nøkkelordet her. I de fleste forhold må kompromisser inngås, og i dette tilfellet må det nok inngås kompromisser hos begge parter. I alle forhold må man gi og få. Ifølge Tony Robbins, verdens mest anerkjente mentale trener, skal man i et forhold alltid ha som grunnregel å gi, uten å tenke på å få tilbake. Denne regelen kan komme godt med i dette tilfellet, forteller hun til KK.no.

LES OGSÅ: Er du uheldig på kjærlighetsfronten?

EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv Foto: Astrid Waller Vis mer

En avgjørelse dere kan leve med

Om dere ikke kommer til enighet om hvor dere skal bosette dere, bør du ifølge Kjøs kjenne etter og tenke over om dette er en grunn til å avslutte forholdet.

– Hva betyr mest for deg, forholdet eller hvor dere bor? Er det umulig for deg å leve med å bo et annet sted enn du helst vil? I så fall kan du bli nødt til å finne deg en ny partner, hvis ikke partneren din er villig til å bli med.

Dersom du er knyttet til partneren din og ønsker å være sammen med ham, men dere kommer ikke til enighet, mener Kjøs dere blir nødt til å ta en avgjørelse som begge er halvveis fornøyd med.

– Dere må prøve å leve med at det er som det er. Prøv å fokusere på det som er bra med forholdet og stedet dere bor på, heller enn å fantasere om hvor mye bedre det ville vært et annet sted.

– Og ikke bring opp diskusjonen om og om igjen gjennom de neste 10 til 15 årene. Når dere har tatt en avgjørelse må dere leve med den. Å fortsette å «bearbeide» partneren kan ødelegge hele forholdet, forteller han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer