Aborttallene i Norge er høye, og økende, men vil de nå gå ned? Illustrasjonsfoto.
Aborttallene i Norge er høye, og økende, men vil de nå gå ned? Illustrasjonsfoto. Vis mer

Angrepiller

Vil dette gi færre aborter?

Noen er kritiske til den nye nødprevensjonen, mens andre mener den kan ha en positiv effekt. Sjekk hvorfor.

Publisert


Deg og nødprevensjon

Har du brukt/ville du ha brukt nødprevensjon?Tidligere denne måneden skrev KK.no om angrepillen som kan tas inntil fem døgn etter ubeskyttet sameleie. Pillen kom på markedet i oktober, og er foreløpig reseptbelagt i Norge.

Les hele artikkelen her

Mens noen er kritiske til pillen, ser andre at den kan ha en positiv effekt, for eksempel for å få ned aborttallene.

Dette er når vi har mest sex

Ja, jeg har brukt pillen en gang eller to.
 
65 (47%)
Jeg har ikke brukt angrepiller før, men det kan godt hende jeg gjør det en gang.
 
33 (24%)
Ja, jeg har brukt det mange ganger.
 
25 (18%)
Nei, aldri i livet!
 
16 (12%)

Antall aborter øker

Aborttallene i Norge øker, ifølge medisinsk direktør i Nycomed, Mikael Gellerfors.

I fjor ble det utført mer enn 16 000 aborter ved norske sykehus, nesten 900 flere enn året før.

- Fortsetter tendensen når vi snart nivået fra 80-tallet da aborttallene var på sitt høyeste. Det er på alle måter ønskelig å få abortkurven til å peke motsatt vei igjen. Riktig bruk av nødprevensjon kan bidra til dette, sier Gellerfors i en pressemelding.

De kjente angrepillene NorLevo kan hentes respetfritt. Rekker du ikke det innen 72 timer etter samleie, er altså EllaOne det nye alternativet. Denne angrepillen skal være like sikker i bruk i inntil 120 timer.

To av fem angrer på første sex

- EllaOne utfyller NorLevo. Det utvidede tilbudet gjør at flere får anledning til å forhindre et svangerskap de ikke ønsker på en enkel og trygg måte, sier Gellerfors.

Bare prevensjon som vil få ned aborttallene

Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Statens legemiddelverk, bekrefter også at aborttallene har økt betydelig de senere årene til tross for økende bruk av p-piller, minipiller og økende salg av nødprevensjon samt gratis hormonell prevensjon til 16-19-åringer, men legger til:

- Dette er en utvikling det er vanskelig å forstå. EllaOne vil bidra til å forebygge uønskede svangerskap, men det er bare bruk av prevensjon som vil føre til stor reduksjon av antallet aborter, sier han til KK.no.

Les også: Det er på ferie vi slipper oss løs

Nødprevensjonen ellaOne® er like sikker i bruk i inntil 120 timer eller fem døgn etter risikoepisoden, og gir dermed de fleste nok tid til å kunne forhindre et uønsket svangerskap.   Foto: Nycomed
Nødprevensjonen ellaOne® er like sikker i bruk i inntil 120 timer eller fem døgn etter risikoepisoden, og gir dermed de fleste nok tid til å kunne forhindre et uønsket svangerskap. Foto: Nycomed Vis mer

Salg har ikke tatt av

I januar 2009 ble det tillatt å selge reseptfrie angrepiller utenom apotek. Noen fryktet at bruken av nødprevensjon ville gå opp – hvilket den ikke har gjort.Statistikk fra Folkehelsa viser at totalsalget av nødprevensjon økte med fire prosent i 2009. Dette er den samme økningen som skjedde året før, da angrepiller bare kunne selges på apotekene, skriver Aftenbladet.no.

- Lege og sexolog Esben Esther Pirelli Benestad, hva tror du vil skje med aborttallene nå som denne pillen er kommet på markedet?

- Pillen gir lengre «angrefrist» - hele fem dager mot ellers tre. Med en lengre frist, vil vel noen flere fanges opp av dem som har slurvet med prevensjonen, men akkurat hvor mange det bli, vil bare abort- og salgstallene vise, sier han til KK.no.

Han har følgende tips til kvinner som har ubeskyttet sex og som er engstelige for å bli gravide:

- Mitt tips er å bruke angrepille og samtidig snakke til det innerste i seg selv og si: Neste gang skal jeg være bedre forberedt.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer