BLI GRAVID NÅ: Ny forskning tyder på at menn har høyere spermmengde og kvalitet i se sene vintermånedene og om våren.  Foto: Getty Images/iStockphoto
BLI GRAVID NÅ: Ny forskning tyder på at menn har høyere spermmengde og kvalitet i se sene vintermånedene og om våren. Foto: Getty Images/iStockphotoVis mer

Gravid

Vil du ha barn? Da bør du ha sex nå

Dette er faktisk den beste tiden å prøve å bli gravid på, viser forskning.

Drømmer du og partneren din om å bli foreldre snart? Da bør dere faktisk hoppe til køys akkurat nå.

RASKERE: Den nye studien viste at - blant menn med normal spermproduksjon, så var sædcellene både raskere og flere om vinteren.  Foto: Getty Images/iStockphoto
RASKERE: Den nye studien viste at - blant menn med normal spermproduksjon, så var sædcellene både raskere og flere om vinteren. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Best sent på vinteren

En ny studie utført ved Ben-Gurion Universitetet i Negev, viser nemlig at de sene vintermånedene og våren er den absolutt beste tiden å prøve å få barn på.

Og årsaken er rett og slett at spermkvaliteten til gutta skal være bedre, skriver Daily Mail.

Professor Eliahu Levitas og hans kolleger fra universitetet kom til denne konklusjonen etter å ha samlet inn og analysert 6455 spermtester fra menn ved deres fertilitetsklinikk i tidsperioden fra januar 2006 til juli 2009.

Ut av disse, hadde 4960 det som regnes som «normal» spermproduksjon, mens 1495 hadde «unormal» spermproduksjon (regnes ofte som lavere enn normalt). Verdens Helseorganisasjon definerer alt over 16 millioner sperm per milliliter som normalt antall sperm for en mann.

Etter å ha tatt hensyn til at det tar herrekroppen cirka 70 dager å produsere en enkelt sædcelle, fant forskerne ut at menn med normal spermproduksjon hadde sunnest sæd sent på vinteren og tidlig på våren.

LES OGSÅ: Slik får han supersperm

Mer og raskere sperm

Ifølge studien - som er publisert i American Journal of Obstetrics & Gynecology, var spermen til gutta både høyere i antall og raskere svømmere i de sene vintermånedene.

Herrene som ellers hadde normal sædproduksjon, produserte også over 70 millioner sperm per millititer i denne tidsperioden. Rundt fem prosent av disse hadde også sæd som beveget seg «meget raskt» - noe som også øker et pars sjanse for å bli gravide.

Til sammenligning produserte de samme herrene 68 millioner sperm per milliliter om våren, og tre prosent av disse var «meget raske».

For menn med unormal spermproduksjon gjaldt ikke disse tallene. Sædcellene til disse gutta hadde høyere svømmetempo om høsten, og mest normal størrelse om våren.

– Tidligere studier, særlig blant dyr, skal også ha vist lignende resultater, sier dr. Edmund Sabanegh - som er leder for urologi-avdelingen ved Ohios Cleveland Clinic, til Reuters Health:

– Den vanskelige biten er å finne ut nøyaktig hva som er årsaken til dette.

I dyrestudiene har sesongbaserte endringer i spermproduksjon og fertilitet vært knyttet opp mot en rekke ulike faktorer - deriblant temperatur, dagslys, hormonendringer og lignende.

LES OGSÅ: Derfor er trening bra når du er gravid

DÅRLIGERE SÆD: Mindre fysisk aktivitet og mer stillesitting kan være noe av grunnen til at sædmengden og kvaliteten har blitt dårligere de siste årene - tror forskere.  Foto: Getty Images
DÅRLIGERE SÆD: Mindre fysisk aktivitet og mer stillesitting kan være noe av grunnen til at sædmengden og kvaliteten har blitt dårligere de siste årene - tror forskere. Foto: Getty Images Vis mer

Lavere spermkvalitet nå

Nyere studier har også vist at menneskers spermmengde stadig synker. Ingen vet riktig hvorfor, men teorier varierer - både i forhold til livsstil, samt kjemikalier i miljøet.

På tross av den nye forskningen tror ikke dr. Sabanegh at han vil oppfordre menn med lav sædkvalitet og mengde til å prøve enda hardere for å få barn om vinteren og våren.

– Vi vil fortsatt oppfordre dem til å prøve uavhengig av sesong, selv om noen kan se nytte av det, sier han.

Denne studien kommer i kjølvannet av annen forskning, som nylig viste at rundt 20 prosent av par bruker over ett år på å bli gravide.

En annen studie - som ble publisert i februar, viste at unge menn som ser på tv mer enn tre timer om dagen, har nesten 50 prosent lavere spermmengde enn menn som sjelden ser på tv.


LES OGSÅ: Én av tre følte fødselen var traumatisk

Fysisk aktivitet påvirker sædproduksjon

For første gang har også forskning vist at spermmengde og kvalitet kan knyttes opp mot lave nivåer av fysisk aktivitet.

Menn som beveger seg svært lite, kommer langt dårligere ut når det gjelder sædkvalitet og mengde enn menn som beveger seg mye, viste undersøkelsen - som ble gjennomført ved Harvard University og publisert i the British Journal of Sports Medicine.

Ekspertene tror det kan være mangel på trening, eller overoppheting av testiklene som følge av langvarig sitting, som kan være noe av årsaken.

En annen teori er at et kosthold rikt på mettet fett kan redusere spermmengden.

LES OGSÅ: God tannhelse er ekstra viktig for gravide

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: