<strong>MULTITASKING:</strong> Enten du har det ordentlig travelt, eller bare føler at du har det travelt: Kjetil Østli har tipsene for hvordan du kan få mer ut av tiden din. Foto: Ingo Bartussek - Fotolia
MULTITASKING: Enten du har det ordentlig travelt, eller bare føler at du har det travelt: Kjetil Østli har tipsene for hvordan du kan få mer ut av tiden din. Foto: Ingo Bartussek - Fotolia Vis mer

Østli

Vil du ha litt mer ut av dagene?

Eller bare få deg en god latter? Les KK-spaltist og trebarnsfar Kjetil Østlis ekspertråd.

Publisert
Sist oppdatert

- Mange avskriver oss småbarnsforeldre. De tror vi som har 3-4-5 småbarn ikke har noe å melde, så oppslukt som vi er av vårt. Det er feil.

- Vi opplever ekstreme situasjoner daglig og evner derfor å sette livet i perspektiv. Få, om noen, kan leve så effektivt som oss. Dere som verken er eller vil være i vår situasjon, lytt nøye nå. Lev bedre, mer effektivt, uten å kaste bort penger på coacher, mentorer eller guruer, skriver Kjetil Østli.

Og så kommer han med følgende 10 lyntips:

<strong>SPALTIST:</strong> Kjetil Østli er fast spaltist i KK. Foto: Astrid Waller
SPALTIST: Kjetil Østli er fast spaltist i KK. Foto: Astrid Waller Vis mer

1. Bær alltid med deg noe

Når du beveger deg fra ett sted til et annet, bær noe! Gå aldri tomhendt til do, eller til kjøleskapet eller fra sengen. Tar du med noe, slipper du den store oppryddingen.

Det hender man står på do med fjernkontroll og kaviar i hånda og lurer på hva som skjer, men det går over. Tiden du sparer kan brukes til å kjøpe aksjer som gjør dere steinrike – eller til å bli sammen med Tone Damli Aaberge, eller hva sånne som dere bruker tiden på.

LES OGSÅ: Det er lov til å rømme familien

2. Sov

Snik alltid til deg søvn. På fly, tog, ferge, husk pute, og sov. Stillekontor på jobben, legg deg der, med foten mot døra.

Slik henter du krefter til å gjøre noe voldsomt, som å klatre opp Mount Everest, dra på nachspiel, jobbe trippelvakt som hjertekirurg eller lese ferdig slektsboka til Dag Solstad.

3. Velg en konflikt

Vi har ikke tid til både Syria, Irak, Ukraina, Sahel-beltet, Israel, Gaza. Velg én konflikt, følg den, studér den, skjønn den, det gir mer enn å vite noe Trivial Pursuit-aktig om alle.

LES OGSÅ: Derfor er stress så skadelig

4. Avslutt vennskap nå

Folk uten barn prioriterer for dårlig. Folk med ett barn prioriterer sykt dårlig, men de er jo helt ute (nekter å tro at jeg var en av dem). Foreldre med flere småbarn har ikke tid til mange venner og bekjente.

Det er smertefullt, men blir litt som å rydde i skapet og sortere til Fretex. Gjør det allerede nå. Vips har du tid til romanen din, spanskkurset, 2000 metertoppene eller barnehjemmet du ville starte i Mombasa.

<strong>TA FARVEL MED SOSIALE MEDIER:</strong> Råder Østli, kanskje det gir deg litt bedre tid til andre ting...som å sove! Foto: Monkey Business - Fotolia
TA FARVEL MED SOSIALE MEDIER: Råder Østli, kanskje det gir deg litt bedre tid til andre ting...som å sove! Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Fortsett å bruke guttedoen

5. Prioriter kvalitet

Si til kulturvennen din: Jeg rekker kun å lese én bok, hvilken? Kun én film, hvilken? Kun en storby, hvilken? Rekker bare å blotte meg ett sted i Oslo, hvor? Folk elsker å hjelpe de uvitende. Bruk kun tid på kvalitet.

Vi som baler med småbarn fra morgen til kveld, især i ferier og helger, lurer: Hva gjorde vi på fritiden før vi fikk barn? Sannheten: Vi aner ikke. Vi hadde nok tid til å bygge demokrati i Midtøsten, men brukte opp sjansen på «Outback Jack» på TV3.

LES OGSÅ: Er du i ferd med å bli utbrent

6. Ta farvel med sosiale medier

Single og barnløse, folk med ett og to barn, slett kontoene på Facebook og Instagram. Legger vi med 3–5 småunger ut noe, blir det idiotiske bilder av «Verdens skjønneste Stine fyller fem!!!» eller liksomfestlige sitater fra ungene.

Poenget: Unngår man Facebook, ser man ikke alle de morsomme livene og alle de smarte folka der ute. Man unngår prestasjonsangst og lykkepiller.

7. Avslutt samtaler

En småbarnsforelder kan når som helst avslutte en samtale eller avlyse noe: «Å nei, ungen ramla ned trappa!» kan vi rope. «Her spyr alle, men jeg tar gjerne en øl hvis du vil?» Det er kynisk, men sparer deg for dødprat og mobilkreft. Bare husk å skylde på noe annet enn småbarnsliv.

LES OGSÅ: Østli blir ny spaltist i KK

8. Forvent mindre av livet

Senk standarden nå. Forventer du mindre, får du større overraskelser, mer lykke. Jeg vet om firebarnsforeldre som blir ekstatiske om de får bæsje i fred, som kjenner lykke av en dusj på over to minutter.

<strong>NYTT NUMMER:</strong> KK nr. 33 er i salg fra fredag 15. august. Foto: Sara Johannessen
NYTT NUMMER: KK nr. 33 er i salg fra fredag 15. august. Foto: Sara Johannessen Vis mer

Slik snakker guruer! Med ti minutter i en avis, føler de seg opplyst som en nobelprisvinner. Så rikt livet er! Kan de blussende utbryte.

9. Løp oftere

Løp på vei til jobb, fra jobb, sykle til butikken, styrt opp trapper, løft vekter i lunsjen. Man får aldri tid til trening ellers. Lærer du dette nå, unngår du overvekt og diabetes 2.

10. Bry deg mindre

Er det dødelig? Hvis ungen går ti meter fra kanten på Prekestolen, er det ikke dødelig. Ta først rennafart om de nærmer seg stupet. Dette kan alle lære av. Dør du av dårlig søvn, litt møkk, litt stress eller av ikke å ha laget fin nok mat til selskapet? Nei. Spør alltid: Kan jeg dø av det?

Denne teksten av Kjetil Østli er hentet fra KK nr. 33 som er i salg fra fredag 15. august.

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer