Paracet

Vil fjerne paracetamol fra svenske butikkhyller

Et slikt tiltak ikke er nødvendig i Norge, mener Legemiddelverket.

FORTSATT SALG AV PARACET I BUTIKKHYLLA: Reseptfritt paracetamol i butikk har ikke ført til flere alvorlige forgiftninger eller dødsfall i Norge, ifølge Legemiddelverket.  Foto: Silje Ulveseth, KK.no
FORTSATT SALG AV PARACET I BUTIKKHYLLA: Reseptfritt paracetamol i butikk har ikke ført til flere alvorlige forgiftninger eller dødsfall i Norge, ifølge Legemiddelverket. Foto: Silje Ulveseth, KK.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det har vært en økning i antall henvendelser om paracetamol-forgiftning i Sverige, derfor foreslår Läkemedelsverket å fjerne paracetamoltabletter fra butikkene i vårt naboland, skriver Statens Legemiddelverk i en pressemelding.

Legemiddelverket mener at et slikt tiltak ikke er nødvendig i Norge.

– Det er ikke noe som tyder på at salg i butikk har ført til flere alvorlige forgiftninger eller dødsfall i Norge, sier overlege Sigurd Hortemo, ved avdeling for legemiddelinformasjon, til KK.no.

LES OGSÅ: Vær obs på smertestillende med koffein

– Stabilt salg av reseptfritt paracetamol

Paracetamol er også kjent som «legenes favorittsmertestillende», da det har lite bivirkninger og lar seg kombinere med nesten alle legemidler.

– Ingen legemidler er perfekte, men vi er helt sikre på at paracetamol er den minst problematiske av de smertestillende tablettene vi har på markedet. Alternativer som ibuprofen gir oftere bivirkninger som magesår og går dårlig sammen med en rekke andre legemidler, påpeker Hortemo.

I 2003 ble det tillatt å omsette noen reseptfrie legemidler utenfor apotekene. Halvparten av all reseptfri paracetamol selges i dag i dagligvare og på bensinstasjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer