Paracet

Vil fjerne paracetamol fra svenske butikkhyller

Et slikt tiltak ikke er nødvendig i Norge, mener Legemiddelverket.

FORTSATT SALG AV PARACET I BUTIKKHYLLA: Reseptfritt paracetamol i butikk har ikke ført til flere alvorlige forgiftninger eller dødsfall i Norge, ifølge Legemiddelverket.  Foto: Silje Ulveseth, KK.no
FORTSATT SALG AV PARACET I BUTIKKHYLLA: Reseptfritt paracetamol i butikk har ikke ført til flere alvorlige forgiftninger eller dødsfall i Norge, ifølge Legemiddelverket. Foto: Silje Ulveseth, KK.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det har vært en økning i antall henvendelser om paracetamol-forgiftning i Sverige, derfor foreslår Läkemedelsverket å fjerne paracetamoltabletter fra butikkene i vårt naboland, skriver Statens Legemiddelverk i en pressemelding.

Legemiddelverket mener at et slikt tiltak ikke er nødvendig i Norge.

– Det er ikke noe som tyder på at salg i butikk har ført til flere alvorlige forgiftninger eller dødsfall i Norge, sier overlege Sigurd Hortemo, ved avdeling for legemiddelinformasjon, til KK.no.

LES OGSÅ: Vær obs på smertestillende med koffein

– Stabilt salg av reseptfritt paracetamol

Paracetamol er også kjent som «legenes favorittsmertestillende», da det har lite bivirkninger og lar seg kombinere med nesten alle legemidler.

– Ingen legemidler er perfekte, men vi er helt sikre på at paracetamol er den minst problematiske av de smertestillende tablettene vi har på markedet. Alternativer som ibuprofen gir oftere bivirkninger som magesår og går dårlig sammen med en rekke andre legemidler, påpeker Hortemo.

I 2003 ble det tillatt å omsette noen reseptfrie legemidler utenfor apotekene. Halvparten av all reseptfri paracetamol selges i dag i dagligvare og på bensinstasjoner.

– Det er en utbredt misforståelse at det har vært en økning i bruken av reseptfritt paracetamol etter det kom i butikk i Norge. Faktum er at salget av reseptfritt paracetamol har vært stabilt. Derimot har bruken av paracetamol på resept økt, men dette er en ønsket utvikling som myndighetene har anbefalt, forklarer Hortemo.

LES OGSÅ: Slik kan smertestillende skade deg

Flere henvendelser til Giftinformasjonen

Så hvorfor vurderer svenskene å fjerne paracetamol fra butikkene?

– Svenske myndigheter mistenker at flere henvendelser til Giftinformasjonen om paracetamol er uttrykk for flere alvorlige forgiftninger. Men antallet henvendelser til giftinformasjonen har økt gjennom hele 2000-talle både i Norge og i Sverige, både før og etter at paracetamol kom i butikk. Vi tror derfor at dette skyldes andre forhold, sier Hortemo.

Han forteller at det er gjort to norske studier som har undersøkt om det ble flere innleggelser eller dødsfall på grunn av paracetamol etter at det ble åpnet for salg i butikk.

I 2013 fikk Giftinformasjonen 1452 henvendelser vedrørende inntak av paracetamol, noe som nesten var en fordobling fra årene 2005 og 2006.

– En slik økning så vi derimot ikke i fjor. I 2014 fikk Giftinformasjonen 1323 henvendelser vedrørende inntak av paracetamol, sier avdelingsdirektør for Giftinformasjonenn, Per Olav Kormeset, til KK.no.

Ifølge Kormeset finnes det ingen klar forklaring på hvorfor det kom inn færre paracetamol-henvendelser i fjor enn året før. Giftinformasjonen fikk totalt 41841 henvedelser i 2014, noe som er cirka 2000 flere henvendelser enn i 2013.

– I noen tilfeller kan flere av henvendelsene også gjelde samme sak, forklarer Kormeset.

LES OGSÅ: Så mange tar smertestillende hver dag

Så mange dør årlig av paracetamol-forgiftning i Norge

– Det er dessverre noen få som dør av paracetamol-forgiftning hvert år, men vi ser ikke tegn til noen økning i Norge, opplyser Hortemo.

Videre forteller han at det ikke er lett å gi et eksakt tall på antall dødsfall som skyldes forgiftning med paracetamol siden sykehusene ikke koder dette spesifikt.

EKSPERTEN: Sigurd Hortemo er overlege ved Statens Legemiddelverk.
EKSPERTEN: Sigurd Hortemo er overlege ved Statens Legemiddelverk. Vis mer

– Det er snakk om noen ganske få hvert år. Noen har regnet seg fram til at det dreier seg om i størrelsesorden fem i året i gjennomsnitt, sier Hortemo.

LES OGSÅ: Hodepine? Prøv dette før du tar smertestillende

Slik skal du bruke paracet

Doseringen på Paracet 500 mg er som følger:

  • Barn 15 - 25 kg (3-7 år): 1/2 tablett 3 gager i døgnet
  • Barn 25-40 kg (7-12 år): 1 tablett 3 ganger i døgnet
  • Voksne og barn over 40 kg (over 12 år): 1-2 tabletter 3 ganger i døgnet.

Kilde: Weifa

– Tar en voksen 20 tabletter på en gang, kan det gi alvorlig leverskade og i verste fall død. Men kommer man til behandling og får motgift innen ti timer, klarer man oftest å unngå leverskade, forteller Hortemo.

Med overdosering menes det bruk over anbefalt dosering. 

– Hvor mye smertestillende er det ok å bruke?

– Tommelfingerregelen er at de som bruker smertestillende mer enn 14 dager per måned er i faresonen, har Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Legemiddelverket, tidligere uttalt til KK.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer