Livmorhalskreft

Vil gi kvinner kreftvaksine

Snart kan vaksine mot livmorhalskreft bli gratis for alle under 26 år.

HPV: Norge kan komme til å følge etter nabolandene, og tilby flere enn kun 12 år gamle jenter vaksinen mot livmorhalskreft. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia
HPV: Norge kan komme til å følge etter nabolandene, og tilby flere enn kun 12 år gamle jenter vaksinen mot livmorhalskreft. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Siden 2009 har alle norske 12 år gamle jenter fått tilbud om gratis vaksine mot det seksuelt overførbare og svært smittsomme HPV-viruset.

HPV kan føre til livmorhalskreft og vaksinen beskytter mot 70 prosent av alle krefttilfellene. I tillegg gir HPV-vaksinen 90 prosent beskyttelse mot kjønnsvorter.

– Grunnen til at man vaksinerer jenter når de er 12 år, er fordi man har trodd at vaksinen kun beskytter mot viruset om man ikke ennå har debutert seksuelt, forteller Sveinung Wergeland Sørbye, overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Ifølge han viser imidlertid flere forskingsstudier at vaksinen også beskytter mot viruset etter at man har debutert seksuelt. Derfor vurderes det nå om vaksinen bør gis til flere jenter og kvinner.

LES OGSÅ: Slik kan du beskytte deg mot kreft

SVÆRT UTBREDT: HPV er den vanligste kjønnsykdommen og jo flere du har sex med, desto større er sjansen for at du har viruset.  Foto: F.C.G. - Fotolia
SVÆRT UTBREDT: HPV er den vanligste kjønnsykdommen og jo flere du har sex med, desto større er sjansen for at du har viruset. Foto: F.C.G. - Fotolia Vis mer

Smitter 70-80 prosent

Folkehelseinstituttet vurderer nå om alle jenter og kvinner under 26 år bør tilbys vaksinen gratis.

Både i Sverige (kun i deler av landet) og Danmark tilbys allerede kvinner under 26 år vaksinen gratis, det samme gjelder Australia.

Mellom 70 og 80 prosent av oss blir smittet minst én gang i livet og KK.no har tidligere fortalt hvordan du kan oppdage kjønnssykdommer, men med mindre du får kjønnsvorter er HPV vanskelig å oppdage. De fleste infeksjoner går imidlertid over av seg selv etter mellom seks og 24 måneder. Men, enkelte infeksjoner kan føre til celleforandringer og kreft.

Hvert år får cirka 300 norske kvinner livmorhalskreft. Av disse dør mellom 75 og 100.

LES OGSÅ: Stress trigger kreftspredning

Singel? Vaksiner deg privat

Sørbye mener at halvparten av alle disse krefttilfellene vil kunne forebygges dersom flere får tilbud om vaksinen.

– Vi forebygger 150 tilfeller av livmorhalskreft for hvert årskull vi vaksinerer.

Ifølge en artikkel i Tidskrift for Den norske legeforening, så viser beregninger gjort i Storbritannia at vaksinen vil kunne redusere forekomsten av livmorhalskreft hos kvinner under 30 år med to tredjedeler innen 2025.

Rundt 80 prosent av alle som i dag får tilbud om vaksinen, tar den. Vaksinen gis i tre doser som må tas innen et år. HPV er verdens mest utbredte kjønnsykdom, og faren for å bli smittet øker med 10 prosent for hver nye sexpartner du har.

– Er du singel og har sex med flere, har du med andre ord stor sjanse for å bli smittet, sier Sørbye.

Han mener derfor at voksne kvinner som er single og seksuelt aktive bør vurdere å vaksinere seg privat. Skal du ta HPV-vaksinen for egen regning, koster det rundt 3000 kroner.

– Det finnes også studier som viser at vaksinen kan forebygge livmorhalskreft for kvinner opp mot 45 år, sier Sørbye.

I dag oppdages HPV-virus ved hjelp av celleprøver, som kan avdekke celleforandringer. 1 av 20 kvinner vil utvikle alvorlige celleforandringer og må behandles for forstadiet til livmorhalskreft innen de er 35 år.

LES OGSÅ: HPV-vaksinen er trygg

Vil også vaksinere gutter

Nyere forskning viser også at det sannsynligvis ikke bare er kvinner som har effekt av vaksinen. En studie som ble presentert i tidskriftet New England Journal of Medicine viste at vaksinen også kan beskytte mot analkreft, peniskreft og kreft i mandler og svelg.

I tillegg til å vurdere om flere jenter skal tilbys vaksinen, skal Folkehelseinstituttet derfor også finne ut om gutter bør få vaksinen.


Kreft i mandler og svelg var tidligere sjeldent, men forekomsten har ifølge Kreftregisteret firedoblet seg de siste 30 årene.

– Dersom flere vaksineres mot HPV, vil også færre få kjønnsvorter, forteller Sørbye.

I Sverige og Australia, hvor vaksinene i flere år har vært gitt til større grupper av befolkningen, ser man nemlig at forekomsten av kjønnsvorter har gått kraftig ned.

Arbeidet med å vurdere om flere skal få gratis HPV-vaksine skal være ferdig innen første halvdel av 2014.


LES OGSÅ: Gjør det vondt når du har sex?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer