Fedme

Vil ha global fedmepakt

Fedmeepidemien er like farlig som klimaendringene, ifølge en av verdens fremste ernæringseksperter.

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ernæringsekspert i FN, professor Philip James, kom med en gigantoppfordring til verdens ledere under det årlige møtet for American Association for the Advancement of Science (AAAS) i Boston i helgen. AAAS er verdens største forskningsforening.- Fedmeepidemien må håndteres på samme måte som klimaendringene, sa James.Han mener verdens ledere må inngå en global pakt om sunn ernæring og forebygging av fedme.- Det er ikke lenger akseptabelt å gi enkeltpersoner skylden for at de legger på seg. Det går ikke an i en verden der majoriteten er overvektige og fedmeepidemien fortsetter å spre seg. Det er naivt av politikere å si til folk at de må velge en sunnere livsstil når samfunnet selv på en overveldende måte forsterker epidemien.James kritiserte særlig den utstrakte og massive markedsføringen av usunn mat.- Verdens ledere må bli enige om nødvendige tiltak for å omforme samfunnsmiljøet som gjør oss tykke.
 • Ta testen: Avslører du helsemytene?
 • Professoren sa videre at myndigheter, industri og alle andre sektorer i samfunnet må vie seg til de globale strategiene som er nødvendige for å bekjempe de ødeleggende helsekonsekvensene av fedmeedpidemien. Han mener det må skje på følgende vis:- Vi må prioritere verdens jordbruksproduksjon for å gjøre det beste ut av våre begrensede ressurser. Vi må øke tilgangen på lokalt produsert mat, spesielt frukt og grønnsaker. Klimaendringene vil uunngåelig påvirke både tilgangen på vann, og størrelsen og kvaliteten på avlingene i ulike deler av verden.James mener at produksjonen av mat med høy kaloritetthet, altså kjøttproduksjon, er en massiv belastning for miljøet og krever urimelige mengder energi og vann.- Skal vi om 20 år brødfø 8 milliarder mennesker på en sunn måte, må vi ha en redningsplan for planeten vår. Vi kan ikke bare fokusere på klimaendringene, men vi må også forsikre oss om at vi har nok sunn mat til alle.- Matprisene stiger over hele verden. Vi må jobbe enda hardere for å eliminere underernæring. Samtidig har milliarder av mennesker fått et «vestlig» kosthold, og står dermed i fare for å lide av diabetes og høyt blodtrykk, med de konsekvensene det innebærer. Vi nødt til å bevege oss bort fra søppelmatens dominerende rolle, og gjenopprette blalansen i kostholdet vårt.James mener også at vi må kvitte oss medavhengigheten bilen og satse mer på å gå, sykle og bruke offentlig transport.- Det ville gagne både miljøet og helsa, sa professoren.
 • Innen 2015 regner man med at 2,3 milliarder mennesker vil være overvektige.
 • 700 millioner mennesker vil lide av fedme.
 • Fedme blant barn blir et stadig økende problem.
 • Det anslås at ett av tre amerikanske barn vil utvikle type 2 diabetes.
 • I USA koster fedmerelaterte sykdommer og problemer årlig 120 milliarder dollar.
 • Vil du lese mer om professor Philip James' utspill, finner du pressemeldingen her.TEST DEG SELV:
 • Ta testen: Hvor sunt er kostholdet ditt?
 • Ta testen: Hva vet du om hva som er sunt?
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer