MILJØVENNLIGE MENSPRODUKTER: Økologiske tamponger, menskopp og svamptamponger - ja, det finnes! Foto: Produsentene
MILJØVENNLIGE MENSPRODUKTER: Økologiske tamponger, menskopp og svamptamponger - ja, det finnes! Foto: Produsentene Vis mer

Mensen

Ville du brukt en svamp-tampong?

Eller hva med en menskopp og økologiske bind? Sjekk ut disse miljøvennlige sanitærproduktene!

Publisert
Visste du at kvinner, i snitt, bruker i overkant av 17.000 tamponger i løpet av livet sitt?

Ja, det blir en del søppel ut av dette, og det er kanskje ikke så rart at alt mensskrotet vårt kan ha en viss innvirkning på naturen og miljøet rundt oss.

Spørsmålet er om man er villig til å bytte ut de kjekke, små tampongene med en svamp som er hentet opp fra sjøen?

Ja, vi skal innrømme at det hele høres ganske sprøtt ut, men dette er faktisk en ny «trend» blant miljøengasjerte amerikanske kvinner, skriver Prevention.com.


LES OGSÅ: Dette bør du vite om tamponger

Søppel og skadelige stoffer

Dagens tamponger er laget av en blanding av bomull og viskose. Og i likhet med mange andre materialer, dyrkes bomull ved hjelp av kjemiske midler og gjødsling.

Ifølge the Environmental Protection Agency i USA er også blekingen av viskosen (som gir tampongene den hvite, rene fargen) - som involverer utslipp av dioksiner (klorholdige giftstoffer som dannes under forbrenning av organisk materiale) også et stort problem, for ikke å snakke om avfallsstoffene som følger med santiærutstyret, som forpakning, emballasje, plast etc.

Tamponger, bind og annet mensutstyr er med andre ord, som oftest, ikke spesielt miljøvennlig. Og som følge av dette har en rekke produsenter bestemt seg for å satse på mer miljøvennlige og økologiske produkter vi kvinner kan bruke.

Hvis vi er villig til å prøve dem, vel og merke.

LES OGSÅ: Ikke bruk tamponger som ser slik ut

Nedenfor får du litt info om de ulike alternativene:


(Sjekk blant annet ut Menskoppen, som KK.no tidligere har testet!)

ØKOLOGISKE TAMPONGER: Renée Voltaire er blant dem som produserer økologiske tamponger. Disse selges blant annet på Gimle Parfymeri.  Foto: Produsenten
ØKOLOGISKE TAMPONGER: Renée Voltaire er blant dem som produserer økologiske tamponger. Disse selges blant annet på Gimle Parfymeri. Foto: Produsenten Vis mer

Økologiske tamponger:

Disse tampongene er laget med sertifisert, 100 prosent økologisk bomull og gjort hvite uten bruk av klor - noe som betyr at det ikke involverer utslipp av dioksiner.


I tillegg har produsentene, som for eksempel Renée Voltaire (selges blant annet på Gimle Parfymeri i Oslo), Seventh Generation og Natracare (selges blant annet på Justnature.no), droppet bruk av plastemballasje, og innpakningen inneholder verken polyester eller rayon (viskose).

For deg som ikke er så glad i tamponger, finnes det også bind i samme serie.

LES OGSÅ: Slik kan du trygt utsette mensen

SVAMP-TAMPONG: Slik ser en svamptampong ut. Disse er fra Jade & Pearl og koster 14 dollar i USA.  Foto: Produsenten
SVAMP-TAMPONG: Slik ser en svamptampong ut. Disse er fra Jade & Pearl og koster 14 dollar i USA. Foto: Produsenten Vis mer
MENSKOPPEN: Slik ser en menskopp ut - disse er fra Diva Cup.  Foto: Produsenten
MENSKOPPEN: Slik ser en menskopp ut - disse er fra Diva Cup. Foto: Produsenten Vis mer

Svamp-tamponger:

Joda, vi snakker om de brune svampene du har sett i helsekostforretninger i alle år, men som de fleste av oss antagelig har brukt til å skrubbe seg med i dusjen. Disse finnes nemlig også i tampongform.

Svampene er sanket inn fra havet, har naturlig god sugeevne - og de på bildet under, fra Jade & Pearl kan gjenbrukes i opptil seks måneder.


Svamptampongen setter du rett og slett inn ved å gjøre den litt fuktig med vann, trykke den sammen, og så føre den inn i skjeden som en vanlig tampong. Ifølge produsentene (dette har vi ikke testet) sitter svampen svært godt, og alt suges opp. Effekten skal vare like lenge som en vanlig tampong.

En del svamptamponger har en tråd i enden, som en vanlig tampong, slik at den er lett å dra ut. Og den bør skylles i varmt eller kokende vann i 30-60 sekunder, før du lar den tørke og bruker den på nytt. Begynner det å falle av biter på svampen, bør den byttes ut.

En annen fordel med svamptamponger, ifølge produsentene, er at de ikke tørker ut slimhinnene i skjeden i like stor grad som vanlige tamponger. (Svamptamponger er også mulig å få tak i i utvalgte helsebutikker på nett).

LES OGSÅ: Pinlig å ha mensen på jobb


Vis mer
Vis mer
BRETTES SAMMEN: Det er viktig at koppen formes før den settes inn.  Foto: The Diva Cup
BRETTES SAMMEN: Det er viktig at koppen formes før den settes inn. Foto: The Diva Cup Vis mer

Menskopp:

Menskoppen er fremdeles en kuriositet for folk flest, men mange har også testet det ut - med stort hell (les dommen til KK.nos testpanel her!).
Dette dreier seg rett og slett om en liten kopp som settes inn rett ved inngangen til skjeden. I stedet for å absorbere, samler den opp menstruasjonsblodet, og den kan da tømmes når den begynner å bli full.

Fordelene med dette produktet er, som KK.no tidligere har skrevet, at det er miljøvennlig og uten plastblekemidler, kan gjenbrukes, er allergivennlig, passer godt for kvinner med kraftig blødning, tørker ikke ut skjeden, er luktfritt og kan trygt brukes om natten og under trening/svømming.

Ulempene er at den krever renhold, må kokes 20 minutter etter menstruasjon og bør vaskes med mild underlivsvennlig såpe etter hver tømming. Det kan også ta litt tid å bli komfortabel med koppen.

Menskopp kan bestilles hos blant annet: Divacup.com, Bleieboden.no, LadyCup og Vidunderbarn.no.

Mer info om økologiske og miljøvennlige menstruasjonsprodukter finner du i denne videoen på YouTube!

LES OGSÅ: Derfor får du menssmerter

KAN BRUKES IGJEN OG IGJEN: En svamptampong - som har blitt ganske populært blant miljøengasjerte amerikanske kvinner, kan brukes igjen og igjen i hvert fall seks måneder! Foto: Produsenten/Fakismile: YouTube
KAN BRUKES IGJEN OG IGJEN: En svamptampong - som har blitt ganske populært blant miljøengasjerte amerikanske kvinner, kan brukes igjen og igjen i hvert fall seks måneder! Foto: Produsenten/Fakismile: YouTube Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer