Legemedonasjon

Ville du donert bort kroppen til forskning?

Dette vil i så fall skje med organene dine.

LEGEMEDONASJON: Verden går videre selv om vi ikke kan leve evig. Men kunne du tenke deg å la kroppen din bli brukt til noe nyttig etter at du er død?  Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
LEGEMEDONASJON: Verden går videre selv om vi ikke kan leve evig. Men kunne du tenke deg å la kroppen din bli brukt til noe nyttig etter at du er død? Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å planlegge for framtiden vil for de fleste handle om utdannelse, familie og økonomi. Altså hva vi ønsker for livene våre.

Hva som skjer etter at vi er døde derimot, det er vi ikke like opptatte av å planlegge. Da er vi tross alt borte, så hvorfor skulle vi bry oss?

Vel, verden går jo videre.

Og har du barn, og kanskje barnebarn, så ønsker du sikkert at de skal få et godt liv. Og skulle de bli syke, håper du sikkert at de skal få best mulig hjelp av leger og helsepersonell.

For at dette skal være mulig, så er universitetene avhengige av å få legemer, altså døde kropper, til medisinsk forskning og til utdanningen av nye legestudenter.

Så spørsmålet er; kunne du tenke deg å la kroppen din bli brukt til noe nyttig etter at du er død?

LES OGSÅ: Jeg trodde sorgen skulle ta livet av meg

STUDIER: Anatomi er et av de viktigste basisfagene i en leges utdannelse, men det er ikke all kunnskap og erfaring du kan få gjennom å lese en bok. Foto: BSIP SA / Alamy/All Over Press
STUDIER: Anatomi er et av de viktigste basisfagene i en leges utdannelse, men det er ikke all kunnskap og erfaring du kan få gjennom å lese en bok. Foto: BSIP SA / Alamy/All Over Press Vis mer

Nødvendig for medisinutdannelse

– Vi regner alle med å bli møtt av kunnskapsrike leger, dersom vi eller våre nærmeste blir syke, sier overingeniør ved Instituttgruppe for anatomi, patologi og rettsmedisin på NTNU, Jørn Ove Sæternes til KK.no og legger til:

- For å sikre høy kompetanse i helsevesenet, er vi avhengig av at tilstrekkelig mange er villige til å stille sine legemer til disposisjon for forskning og undervisning.

Som lege er det en forutsetning at man forstår hvordan kroppen er oppbygd og fungerer, men en slik forståelse kan man ikke få ene og alene fra bøker.

Visuell erfaring er ikke bare viktig, men helt nødvendig for å kunne tilby og gjennomføre et medisinstudium av høy kvalitet.

Anatomi, som er læren om hvordan menneskekroppen er bygd opp, er derfor et av de viktigste basisfagene i en leges utdannelse, men det er også en viktig del av utdannelsen til sykepleiere, hjelpepleiere, radiografer, bioingeniører, fysioterapeuter og ergoterapeuter.

LES OGSÅ: Jeg er så glad for at vi kysset farvel

Anbefaler kremasjon etterpå

Å donere bort kroppen sin etter døden vil ikke medføre økonomiske fordeler eller ekstra utgifter for de etterlatte. Men, ved å yte denne ekstra innsatsen for fellesskapet er belønningen en visshet om å ha bidratt til at neste generasjon også får en god helsetjeneste.

Men, hva skjer egentlig med kroppen etter at den blir fraktet til instituttet.

– Legemene blir først balsamert ved hjelp av kjemikalier for å stoppe de naturlige nedbrytningsprosessene. Deretter vil legemene i hovedsak bli brukt i anatomiundervisning av legestudenter. I noen tilfeller kan legemene også bli brukt i medisinsk forskning og utvikling, forklarer han.

FORSKNING: Legemene som doneres brukes ikke bare til undervisning av helsepersonell, de kan også benyttes i medisinsk forskning og utvikling. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press
FORSKNING: Legemene som doneres brukes ikke bare til undervisning av helsepersonell, de kan også benyttes i medisinsk forskning og utvikling. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press Vis mer

Universitetet benytter vanligvis legemene i en periode på inntil to år, deretter blir pårørende kontaktet og legemene blir brakt til krematoriet.

– Det kan oppleves særlig belastende for pårørende å se igjen kisten med avdøde så lenge etter dødsfallet, og de lokale kirkegårdsmyndighetene kan ha restriksjoner med å gravlegge balsamerte legemer, derfor anbefaler universitetet at man velger kremasjon. Sted for urnenedsettelse kan pårørende velge selv.

LES OGSÅ: Organdonasjon redder stadig flere liv

Ikke juridisk bindende

– Interessen for å donere sitt legeme til forskning og undervisning er nok ulikt fordelt utover landet. Generelt sett har det vært en økende tendens de siste årene, men vi ser gjerne at flere melder seg som donatorer, sier Sæternes.

Dersom du har bestemt deg for å donere legemet ditt, bør du diskutere saken med dine nærmeste, slik at de kjenner til avtalen og vet hva den innebærer. Og selv om du har sendt inn et standardisert avtaleskjema for donasjon av legeme til ditt nærmeste universitet, er avtalen likevel ikke juridisk bindende.

Med andre ord kan du si opp denne avtalen dersom du skulle angre deg.

Det er de fire universitetene i Norge med legeutdanning som kan motta og bruke donerte legemer til forskning og undervisning:

Oslo universitetssykehus

Bergen universitetssykehus

NTNU i Trondheim

Tromsø universitetssykehus

De som ønsker å donere sitt legeme til dette formålet, kan ta kontakt med sitt nærmeste universitet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer