Helse

Ville du kjent igjen et slag?

De som rammes er stadig yngre og rask behandling er avgjørende.

HJERNESLAG: Selv om svært mange vet hvor viktig det er å tilkalle hjelp ved et slag, er det svært mange som ikke kjenner til de vanligste symptomene. Foto: bankerwin - Fotolia
HJERNESLAG: Selv om svært mange vet hvor viktig det er å tilkalle hjelp ved et slag, er det svært mange som ikke kjenner til de vanligste symptomene. Foto: bankerwin - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hjerneslag er et økende problem.

Faktisk rammes 40 personer hver eneste dag - bare i Norge. At det stadig er yngre personer som rammes, gjør at det er desto større grunn til bekymring.

Dette gjør at det er enda viktigere å være klar over symptomene og oppdage det tidlig.

Men ville du kjent igjen et hjerneslag - enten det gjaldt deg selv eller noen rundt deg? Sannsynligvis ikke, viser en ny studie.

LES OGSÅ: Kulene du bør ta på alvor

Kvinner kjenner ikke til symptomene

Hvert år rammes mellom 15.000 og 20.000 nordmenn av hjerneslag.

Ifølge NRK er det forventet at dette tallet vil fordobles i løpet av de neste 30-40 årene - noe som er en følge av at antall eldre i Norge øker. 

RAMMER STADIG FLERE: Hvert år rammes mellom 15.000 og 20.000 nordmenn av hjerneslag, og det er forventet at det vil dobles i løpet av de neste 20-30 årene.  Foto: 9nong - Fotolia
RAMMER STADIG FLERE: Hvert år rammes mellom 15.000 og 20.000 nordmenn av hjerneslag, og det er forventet at det vil dobles i løpet av de neste 20-30 årene. Foto: 9nong - Fotolia Vis mer

Men det er ikke dermed sagt at det bare er eldre som rammes av tilstanden, og studier viser at antall slagtilfeller i aldersgruppen 20-64 har økt med hele 25 prosent siden begynnelsen av 90-tallet.

Dette gjør at det er enda viktigere å gjenkjenne et slag tidlig - noe svært få kan.

Gjennom en telefonstudie blant 1.205 kvinner, fant forskere ved Columbia University (les mer om studien her!) at 84 prosent var klar over hvor viktig det er å ringe ambulanse hvis du mistenker at det er et slag, men de var likevel svært uenig på hva som er vanlige symptomer, skriver Prevention.

- Resultatene viser at økt kunnskap rundt symptomer på hjerneslag kan bidra til at flere får behandling raskere - noe som kan forandre følgene av slaget på kvinnene, sier Heidi Mochari-Greenberger, medforfatteren av studien ved Columbia, til nettsiden.

LES OGSÅ: Du kan legge deg frisk og stå opp syk

Her er symptomene de ikke kjente til: 

  • Bare 51 prosent kunne identifisere svakhet eller nummenhet i ansikt, arm eller bein som tegn på slag.
  • Kun 44 prosent mente at vanskeligheter med å snakke - eventuelt uklar mumling var et tegn.
  • Kun 23 prosent var klar over at sterk hodepine er et tegn på slag.
  • 20 prosent visste at uforklarlig svimmelhet er et tegn.
  • Kun 18 prosent var klar over at uklart eller tap av syn er et tegn på hjerneslag.
TA ARMTESTEN: Klarer du ikke løfte begge armene ut foran deg? Det kan være et tegn på drypp/hjerneslag. Foto: Image Source
TA ARMTESTEN: Klarer du ikke løfte begge armene ut foran deg? Det kan være et tegn på drypp/hjerneslag. Foto: Image Source Vis mer

Dette øker risikoen for slag

Dersom du er ung og sprek er risikoen for hjerneslag relativt liten.

Livsstilen din kan likevel ha noe å si for risikoen for å få hjerneslag - diabetes, røyking, høyt alkoholkonsum, høyt kolesterol, inaktivitet og stress kan blant annet være årsaker.

P-piller med høyt innhold av østrogen har vist seg å gi en større risiko, særlig hos kvinner som røyker. Ifølge Forskning.no viser i tillegg norsk forskning at kvinner under 45 år med migrene har høyere risiko for hjerneslag enn andre kvinner, selv om dette er svært sjelden.

Når et slag først oppstår, er det svært viktig å kjenne til symptomene.

Hvor raskt du får behandling er sentralt for etterfølgene av slaget og langvarige skader, og norske tall viser at omkring 5500 personer dør som følge av hjerneslag hvert år.

For å oppdage et hjerneslag kan du se etter FAST-symtomene:

F=Fjes: Vær obs på ansiktslammelser, at den ene siden av ansiktet henger.
A=Arm: Lammelse i arm - at man ikke klarer løfte begge armer rett ut foran seg.
S=Språk: Språkforstyrrelse, at man ikke finner ord.
T=Tale: Taleforstyrrelse, at man ikke klarer å gjøre seg forstått.

LES OGSÅ: Fem ting du ikke bør gjøre i senga

Hva er et hjerneslag?

Et hjerneslag er en blødning i hjernen som kan være forårsaket av en blodpropp.

Proppen hindrer friskt og oksygenrikt blod å nå visse deler av hjernen, og dermed blir dette området satt ut av spill. Det kan også komme av en blødning, altså at et blodkar ryker og det siver blod ut i hjernevevet. I sjeldne tilfeller dreier det seg om betennelse i karveggen.

Som KK.no har skrevet tidligere kan sirkulasjonsforstyrrelser i lillehjernen på grunn av hjerneslag gi svimmelhet, men også koordinasjonsvansker og balanseproblemer.

Det starter ofte med eksplosjonsartet hodepine med meget sterke smerter, kvalme, oppkast, nakkestivhet og lysskyhet. Hodepinen er oftest sterkest på morgenen.

Hvis en slik hodepine i tillegg følges av ett eller flere av symptomene over, er dette sterke indikasjoner på at det er snakk om hjerneslag. Da bør ambulanse tilkalles straks.

TILKALL HJELP: Rask behandling er avgjørende for å unngå langvarig skade, så tilkall hjelp dersom du mistenker at det er noe alvorlig.  Foto: Tyler Olson - Fotolia
TILKALL HJELP: Rask behandling er avgjørende for å unngå langvarig skade, så tilkall hjelp dersom du mistenker at det er noe alvorlig. Foto: Tyler Olson - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: 1 av 6 kvinner kan få denne sykdommen

Ikke glem hjerteinfarkt-symptomene

Hjerneslag er imidlertid ikke den eneste sykdomstilstanden som kan være livstruende.

For eksempel er dødeligheten blant kvinner ved et hjerteinfarkt langt større enn når en mann rammes - og også her er rask behandling avgjørende.

Det finnes derfor flere symptomer du bør være obs på.

Ved hjerteinfarkt er det vanlig med en intens smerte som stråler opp mot brystet og kjeven, ned mot magen eller ut i armene. Eventuelt kan det kjennes ut som noe presser hardt mot brystet. Dette kan skyldes at en blodåre i hjertet har gått tett på grunn av en blodpropp.

Også tretthet og ryggsmerter kan komme av andre årsaker enn du kanskje trodde, så lær deg å kjenne alle symptomene her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer