<strong>MINDRE KJØNNSLEPPER:</strong> Variasjonene er store og det aller, aller meste er normalt. Men, hos enkelte kan de være så store at det skaper fysiske og psykiske plager. Foto: All Over Press
MINDRE KJØNNSLEPPER: Variasjonene er store og det aller, aller meste er normalt. Men, hos enkelte kan de være så store at det skaper fysiske og psykiske plager. Foto: All Over Press Vis mer

Plastisk Kirurgi

Ville du operert deg «der nede»?

Stadig flere norske kvinner får kjønnsleppene redusert.

Publisert
Sist oppdatert

Føler du at du ser annerledes ut der nede? Henger de indre kjønnsleppene litt nedenfor de ytre, eller føler du at de ytre kjønnsleppene dine er veldig store?

Bare så du er klar over det, så er det faktisk svært få ting som regnes som unormalt når det gjelder dette med utseendet på underlivet og kjønnsorganet ditt. 

Likevel blir det stadig vanligere at norske kvinner legger seg under kniven og endrer på nettopp dette, og det er særlig de indre kjønnsleppene som ofte reduseres. 

Noen kaller det pornotiss, andre Hollywoodvagina.

Men er det kun for å bli mer sexy nedentil, eller er det for å få slutt på fysiske plager og store komplekser at vi gjør disse inngrepene?

LES OGSÅ: Strammer opp vagina etter fødsel

Eksplosiv økning

- Vi gjør definitivt flere operasjoner nå enn før, og det øker stadig, forteller spesialist i plastisk kirurgi, Lars Haukeland ved Fornebuklinikken til KK.no.

Det samme forteller overlege og klinikksjef Amin Kalaaji ved Oslo Plastikkirurgi.

- Tidligere utførte vi cirka én operasjon i måneden, men siden 2011 har det vært en eksplosjon av etterspørsler. Nå utfører vi denne typen operasjoner ukentlig, forteller han til KK.no.

Ifølge kirurgene er det imidlertid ikke kun av forfengelighet kvinnene frivillig legger seg under kniven.

- Kvinnene som kommer til oss synes dette er vanskelig og privat, og de har ofte problemer med intimitet, sier Haukeland og får støtte av Kalaaji:

- Kvinnene vi opererer forteller at størrelsen, ujevnheten og formen på kjønnsleppene gir dem store plager, både fysisk og psykisk.

LES OGSÅ: Øker silikon faren for brystkreft?

<strong>ØKT PÅGANG:</strong> De senere årene har de private klinikkene operert langt flere norske underliv, enn de gjorde før.  Foto: All Over Press
ØKT PÅGANG: De senere årene har de private klinikkene operert langt flere norske underliv, enn de gjorde før. Foto: All Over Press Vis mer

Ikke forfengelighet

Både Haukeland og Kalaaji hevder at pasienter som kun ønsker operasjon av forfengelige grunner, avvises.  

- Som alt annet på kroppen, så ser vi også veldig forskjellig ut nedentil. Vi opererer kun dem som har plager, sier Haukeland.

Fornebuklinikken og Oslo Plastikkirurgi er to av flere norske klinikker som utfører intimkirurgi.

I tillegg velger noen å bli operert utenlands.

I land som USA, har intimkirurgi eksistert lenger og flere klinikker har spesialisert seg på kvinners underliv.

- Jeg har hatt flere norske pasienter som har fått utført intimkirurgi, forteller plastisk kirurg Gary Alter ved Botched Labiaplasty Revision Surgeon, som har klinikker i Beverly Hills og New York, til KK.no.   

Reduksjon av indre kjønnslepper gjøres ved at det som er «for mye» fjernes, og at det skapes en bedre symmetri.

LES OGSÅ: Stadig flere menn opererer bort dette

Kjønnsleppene er i veien

Haukeland og Kalaaji tror økningen av operasjoner innen intimkirurgi, skyldes at det er blitt mer tilgjengelig for kvinner.  

- Nå er det mulig å gjøre noe med det som plager dem, sier Kalaaji.

Han forteller at de fleste av hans pasienter er godt voksne.

- Det er kvinner i alle aldre, men den typiske pasienten er en kvinne som har partner, barn og som har vært plaget av kjønnsleppene hele sitt liv, sier han.

<strong>KAN SKADE FORHOLDET:</strong> Enkelte kvinner plages så mye av utseende på kjønnsleppene, at de ikke tør vise seg nakne for kjæresten.  Foto: All Over Press
KAN SKADE FORHOLDET: Enkelte kvinner plages så mye av utseende på kjønnsleppene, at de ikke tør vise seg nakne for kjæresten. Foto: All Over Press Vis mer

Haukeland forteller at en god del av pasientene hans, har fysiske plager på grunn av store kjønnslepper.

- For noen er kjønnsleppene i veien og hovner opp i forbindelse med trening eller samleie. Andre plages først og fremst av at det er sjenerende estetisk at de indre kjønnsleppene brer seg utover de ytre, sier Haukeland.

LES OGSÅ: Googler du etter diagnoser?

Påvirker sexlivet

<strong>TRENING VANSKELIG:</strong> For noen er kjønnsleppene så store at det fører til hevelser når de for eksempel løper eller sykler. Foto: All Over Press
TRENING VANSKELIG: For noen er kjønnsleppene så store at det fører til hevelser når de for eksempel løper eller sykler. Foto: All Over Press Vis mer

Kirurgene KK.no har snakket med forteller at mange av kvinnene som ønsker å operere kjønnsleppene, har store problemer med sexlivet.

- Mange av dem vi behandler forteller at de ikke tør å vise seg nakne. En kvinne vi opererte, fortalte at hun aldri hadde vist seg fram for mannen sin, til tross for at de hadde felles barn, forteller Kalaaji.

Store indre kjønnslepper er arvelig og de fleste er født med det.

Størrelsen på kjønnsleppene kan også påvirkes hormonelt, blant annet i svangerskap og i forbindelse med fødsel, og noen får også større kjønnslepper etter en skade eller infeksjon.

- Det er vanskelig å si hvor utbredt det er, men mange har usymmetriske kjønnslepper uten at det gjør noe, sier Kalaaji og legger til at det ikke er noe mål at alle skal ha symmetriske kjønnslepper.

- Målsetningen er å fjerne belastningene til dem som har fysiske og psykiske problemer på grunn av dette, sier han.

LES OGSÅ: Disse kvinnene tar silikon

- Barbiedukker

Nesten alle operasjoner av denne typen, gjøres ved private klinikker, men også det offentlige har merket en økt interesse.

Det utføres imidlertid svært få inngrep på statens regning.

Føler du deg annerledes "der nede"? (Avsluttet)

- Grunnen er at de medisinske plagene anses som små. Med unntak av noen få tilfeller, regner vi derfor dette som kosmetisk kirurgi, noe som ikke hører hjemme i det offentlige, sier Jone Trovik, som er leder i Norsk gynekologisk forening og overlege ved Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssykehus.   

Hun forteller at det skal svært gode grunner til for at de opererer en kvinnes kjønnslepper.

- Det kan for eksempel være hvis en kvinne har en stor rift i kjønnsleppene etter fødsel, og den blir liggende i klem.   

Hun tror i motsetning til kirurgene ved de private klinikkene, at det i stor grad handler om forfengelighet.

- I dag fikser vi på alt som ikke er såkalt perfekt. Vi tvinges inn i en mal av barbiedukker og fikser på noe som egentlig er helt normalt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer