Kreft

Ville du sett forskjell på føflekken?

Det er svært fort gjort å gå glipp av faresignalene.

VILLE DU SETT FORSKJELL? At føflekken forandrer seg er en av de vanligste symptomene på føflekkreft. Men ville du sett forskjell, og er du godt nok kjent med føflekkene på kroppen din? Foto: Fotolia/kreftforeningen
VILLE DU SETT FORSKJELL? At føflekken forandrer seg er en av de vanligste symptomene på føflekkreft. Men ville du sett forskjell, og er du godt nok kjent med føflekkene på kroppen din? Foto: Fotolia/kreftforeningen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge ligger på verdenstoppen i antall tilfeller av alvorlig hudkreft per innbygger.

Ettersom Norge ikke på langt nær er like solfylt som mange andre land, understreker det hvor viktig det er å beskytte seg mot solen. De aller fleste tilfeller med hudkreft har nemlig sammenheng med soling.

Den typen hudkreft som er mest utbredt her i landet er føflekkreft. Siden 1960-tallet  har antall tilfeller fordoblet seg hver tiår. 

Jaja, tenker du kanskje - hørt det før. Man hadde du klart å skille mellom en frisk og en ondartet føflekk, og ville du oppdaget det hvis den endret seg?

SJEKK FØFLEKKENE REGELMESSIG: Du bør ta en titt på føflekkene dine minst én gang i måneden. Foto: Thinkstock.com
SJEKK FØFLEKKENE REGELMESSIG: Du bør ta en titt på føflekkene dine minst én gang i måneden. Foto: Thinkstock.com Vis mer

LES OGSÅ: Armhulen kan avsløre om du er syk

Ville du kjent igjen en utsatt føflekk?

- En god huskeregel er å følge ekstra med hvis en føflekk skiller seg ut fra de andre føflekkene du har, sier Mona Stensrud, som er rådgiver i Kreftforeningen.

Ettersom føflekkreft kan være ganske aggresiv, vil sjansene for å bli helt frisk avhenge av at det blir oppdaget så tidlig som mulig. Det gjelder derfor å være kjent med kroppen din, slik at du raskt ser eventuelle forandringer.

- Hvis føflekken vokser, er ujevn i kantene og endrer farge - spesielt til svart, bør du få en lege til å se på den, forklarer hun.

Føflekkreft kan oppstå i en ny føflekk, eller i en du har fra før. Symptomene trenger ikke å være tegn på kreft, men det er likevel viktig at du tar den alvorlig.

Men hvor er det egentlig de ondartede føflekkene oftest dukker opp?

DETTE SKAL DU SE ETTER: Forandringer i størrelse, farge, form og høyde er et av de vanligste symptomene på at føflekken ikke er frisk, så følg godt med.  Foto: Kreftforeningen
DETTE SKAL DU SE ETTER: Forandringer i størrelse, farge, form og høyde er et av de vanligste symptomene på at føflekken ikke er frisk, så følg godt med. Foto: Kreftforeningen Vis mer

- Føflekkreft er mest vanlig på overkroppen, men mange kvinner får det på beina. Menn har noen flere tilfeller på hodet enn kvinner - som er en god grunn til å bruke noe på hodet - spesielt hvis du har lite hår, sier Stensrud.

Enkelte kan også ha føflekker i hodebunn, så husk å sjekke disse også.

Det er anbefalt at du sjekker føflekkene dine minst én gang i måneden. Et godt triks er å gjøre det foran speilet etter at du har dusjet. Ta en titt både foran og bak - helst i litt godt lys. Dersom du sliter med å få en god kikk på ryggen, så be noen om å hjelpe deg.

Sjekk ut videoen til Kreftforeningen her:

LES OGSÅ: Undervurderer du skaden av solarium?

Slik kan du forebygge føflekkreft

Som nevnt over, er soling den vanligste årsaken til føflekkreft.

- Rundt 85-90 prosent av tilfellene med føflekkreft har sammenheng med UV-stråling. Dette er trolig områder som har fått mye sol og lite solbeskyttelse, sier Stensrud.

Nordmenn er likevel ikke sene om å brette buksene og ta frem de vinterbleke beina det øyeblikket solen titter frem - noe som er årsaken til at hele 30 prosent av de som rammes av føflekkreft får det på beina.

- Huden husker at den er blitt solbrent. Desto flere ganger vi blir solbrent - fra vi er barn og gjennom livet, desto større er risikoen for hudkreft.

- Vi trenger sol, og det er mye god helse i å være i aktivitet ute, men vi bør unngå bråsoling, forklarer hun.

Etter en lang vinter er det derfor viktig at du beskytter deg mot solen. Solskader er blant annet en av de vanligste årsakene til at nordmenn ender opp på legevakten i påsken.

Når det kommer til hvor høy faktor du trenger, avhenger det litt av hudtypen din og hva slags tilstand den er i, men det er anbefalt at du minst bruker faktor 15 i Norge. Og husk at du blir like brun med høy faktor, det tar bare litt lenger tid.

HØY FAKTOR ER BRA: Ønsker du å beskytte huden din best mulig, kan ekspertene anbefale solkrem med høy faktor. Hør med en hudpleier eller en ekspert i en skjønnhetssalong hvilken krem som er best til din hudtype, så slipper du fete kremer som kan gi kviser og urenheter. Og HUSK: Det lønner seg å bruke solkrem for ansiktet i ansiktet! Foto: Adéle C. Blystad
HØY FAKTOR ER BRA: Ønsker du å beskytte huden din best mulig, kan ekspertene anbefale solkrem med høy faktor. Hør med en hudpleier eller en ekspert i en skjønnhetssalong hvilken krem som er best til din hudtype, så slipper du fete kremer som kan gi kviser og urenheter. Og HUSK: Det lønner seg å bruke solkrem for ansiktet i ansiktet! Foto: Adéle C. Blystad Vis mer

LES OGSÅ: Så ofte bør du smøre kroppen

Små føflekker kan være like utsatt

Når du skal undersøke føflekkene skal du imidlertid ikke overse de små føflekkene.

Mange tror at det kun er store føflekker man bør følge med på, men de små kan faktisk være like farlige hvis de har forandret seg.

- Du bør sjekke alle føflekker, uavhengig av størrelse. En liten kan være like farlig som en stor, det er endringer i føflekker du har, eller som oppstår, du først og fremst bør være opptatt av, har Else Støring, sykepleier og seksjonssjef for Kreftforeningens telefonlinje, tidligere uttalt til KK.no.

Hun råder deg til å være ekstra obs på føflekker som stikker opp av huden.

- Føflekker som vokser i tjukkelse kan nemlig være et symptom. Du bør imidlertid være obs på endringer (pigment, kanter og lignende) på de flate også, men er føflekkene dine lyse, fine og uendret, er det lite sannsynlig at de er farlige, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer