Kaste Mat

Ville du spist mat fra søpla?

«Dumpster diving» blir stadig mer utbredt. Men hvor ekkelt er det, egentlig?

KASTE? Mye mat kan fortsatt spises selv om det har gått ut på dato. Dumpster divers finner store mengder spiselig og god mat i containere. Foto: Fotolia
KASTE? Mye mat kan fortsatt spises selv om det har gått ut på dato. Dumpster divers finner store mengder spiselig og god mat i containere. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Hvert år kaster nordmenn over 230.000 tonn mat som kunne blitt spist, ifølge Matvett.no.

Og hver dag kastes 170.000 brød i søpla, bare fordi det ikke er ferskt nok.

Leter etter mat i søpla

Som et resultat av dagens bruk-og-kast-holdning, har det oppstått en ny og voksende trend kalt «dumpster diving».

Dette går ut på å lete i søppelkontainere etter spiselig mat, som gjerne er kastet fra dagligvarehandler og lignende. 

– Noen ganger lukter det litt vondt, og det er grisete, men man velger selv hvor dypt man vil kikke. Du har noen som går gjennom alt, også har du noen som bare kikker på toppen, forteller Einar Halvorsen til KK.no.

Han driver selv med dumpstring i blant, og spiser ofte mat etter «best før» dato, på tross av at han egentlig er ganske kresen i matveien. 

PLUKKER FRA SØPLA: Dumpster divers plukker ut mat fra søppelkontainere utenfor matbutikker.  Foto: TT NYHETSBYRÅN
PLUKKER FRA SØPLA: Dumpster divers plukker ut mat fra søppelkontainere utenfor matbutikker. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

– Jeg startet med det fordi jeg ble invitert med av Børge A. Roum, men det var også noe jeg hadde hørt om på nettet tidligere. Terskelen for å gjøre det var bare litt høy, før noen viste meg hvor ufarlig det var, forteller han. 

For selv om det kanskje kan høres ekkelt ut å rote i søpla, trenger det slett ikke være så ille som man skulle tro.

– Å hente matvarer som er i emballasjen, noen timer etter de har vært i butikken burde vel virke helt ok for de fleste? sier Halvorsen.

LES OGSÅ: Er melk med lang holdbarhet skadelig?

Metter hjemløse og rusmisbrukere

Psykologistudenten Aleksandra Eriksen Isham synes det er frustrerende at det kastes så enorme mengder mat, samtidig som det eksisterer sult i store deler av verden. Hun har derfor startet et matprosjekt for å kunne gjøre noe med dette.

– Globalt går en tredjedel av verdens matforsyning tapt.

- Denne maten kunne reddet hele den sultende verden tre ganger. Matproduksjon er svært ressurskrevende og står for en stor andel av klimagassutslippene, i tillegg til at det sløser med begrensede ressurser som vann, landareal og energi, sier hun til KK.no.

KASTET MAT: Kjøleskapet er fylt opp av mat som Isham ukentlig får fra en dagligvarebutikk. Dette skulle opprinnelig kastes, men er i høyeste grad spisbart.  Foto: Aleksandra Eriksen Isham
KASTET MAT: Kjøleskapet er fylt opp av mat som Isham ukentlig får fra en dagligvarebutikk. Dette skulle opprinnelig kastes, men er i høyeste grad spisbart. Foto: Aleksandra Eriksen Isham Vis mer

– Matprosjektet er et forsøk på å minske matsvinn, og samtidig gi mat og oppmerksomhet til folk som trenger det. Jeg har en henteavtale med en matbutikk, hvor jeg henter overskuddsmat hver mandag. Og på tirsdager er vi en liten gjeng som tilbereder og deler ut denne maten, forteller hun.

Hovedsakelig deles dette ut til mennesker på gata, men de har også levert noe til ett av Frelsesarmeens botilbud for rusmiddelavhengige. Og maten er det slett ikke noe i veien med.

– Pakker med frukt eller grønnsaker kan ha blitt kastet på grunn av èn dårlig frukt eller grønnsak, mens resten er helt fine. Personlig har jeg aldri blitt dårlig av dumpstret mat, og vet heller ikke om noen andre som har blitt det, påpeker Isham.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om mugg på mat

Hver nordmann kaster rundt 46 kilo mat i året

Ifølge Atle Wold ved seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet er det ingen lover som sier at butikker og kafeer ikke kan gjøre hva de vil med maten som er til overs. 

– Regelverket er slik at det er produsenten, distributøren eller salgsstedet i de tilfellene der de produserer mat selv, som bestemmer siste dato for omsetning.

 Butikkene og serveringsstedene kan ha egne regler for å sikre ensartet håndtering av mat som ikke er solgt innen interne eller eksterne frister, sier han til KK.no.

MATAVFALL: En rapport om matsvinn her til lands viser at de yngste både kjøper mest, og kaster mest. Foto: TT NYHETSBYRÅN
MATAVFALL: En rapport om matsvinn her til lands viser at de yngste både kjøper mest, og kaster mest. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

Dette betyr at for eksempel kafeer som selger fersk mat selv kan bestemme om de vil kaste maten som er til overs på slutten av dagen, eller om de vil gi det bort til kunder, ansatte eller til de som er dårligere stilte.

Dessverre er det svært mye som fortsatt går rett i søpla.

Hos Østfoldforskning har de sammen med ForMat, som er næringslivets egen satsing for å redusere mengden mat som kastes, forsket mye på matsvinn i alle ledd her til lands siden 2010. Og selv om det har skjedd noen forbedringer på enkelte områder, er det fortsatt store mengder mat som går til spille.

En ForMat-rapport fra 2014 viser blant annet at det er mest svinn av ferske bakevarer, fersk fisk og frukt og grønt hos grossister og dagligvareforretninger, og når det gjelder forbrukerne kaster hver nordmann rundt 46 kilo mat i året.

Rapporten viser også at de yngste både kjøper inn mer, og kaster mer mat enn de godt voksne, og det er spesielt småbarnsfamilier som har størst svinn.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer