Gå i deg selv
KKs treningsekspert og treningsfaglig ansvarlig i SATS-kjeden, Jill Jahrmann, vet råd når treningsgnisten slukner.- Det er lett å glemme hvorfor man trener når det har gått noen uker og måneder. En treningsvane er ikke noe du skal ha i noen måneder, den skal vare livet ut. Spør deg selv om du trener du for mer overskudd, for å føle deg bedre eller for å gå ned i vekt, sier hun.
Vektnåla bør ikke være det du fokuserer på som motivasjon, mener treningsekspert Jahrmann.
- Jeg anbefaler de to første, for det med vekten kommer av seg selv, sier hun.
Det neste du må finne ut av er hva du må prioritere bort. Når du legger til noen timer hver uke må du gjøre mindre av noe annet.
Sett deg mål
En treningsplan er alfa og omega for og lykkes med treningen. Hva skal du trene, når og hvor ofte?- Det lønner seg med faste tidspunkter som skrives ned i almanakken. Da er det ryddet plass og du har forpliktet deg. Men vær måteholden. Et absolutt minstekrav er en gang i uken, da mister du ikke formen, sier Jahrmann.
Men hva gjør du med den dårlige samvittigheten når du «sprekker»?
- Dropp den dårlige samvittigheten, den hjelper deg ikke. Og det er det lange løp som teller, sier treningseksperten.
Vær sterk
Men hva gjør du når kroppen bare har lyst på sofa og potetgull i stedet for trening? Du trener likevel.- Om du føler deg sliten er du mentalt sliten, ikke fysisk. Vi lever ikke liv som sliter oss ut fysisk, sier Jill Jahrmann.
Og når man er mentalt sliten er trening god medisin.
- Bare prøv — du vil ikke angre, sier Jahrmann.
1. Lag en lureavtale. Avtal med deg selv at du skal trene i ti minutter. Du kommer garantert til å få lyst til å fullføre hele treningsøkten.
2. Hopp i treningstøyet. Så snart du er iført joggesko og den lekre lycradrakten er det lettere å komme seg av sted.
3. Distrahér deg selv. Selv de mest motiverte treningsuttøvere gjør det bedre når de prater med en venn, hører på musikk eller ser på tv, viser forskning utført ved San Diego State University .
4. Psyk deg opp. Å høre på oppløftende musikk før, under og etter trening hjelper på motivasjonen og kan få deg til å yte mer.
5. Ring en venn. En treningskompis gir deg et spark bak når du ikke orker, du får nyttig feedback, støtte og mye moro på kjøpet, sier sportspsykolog Costas Karageorghis til The Guardian.
6. Kjøp deg en dingseboms. Ikke bare er det litt moro og spankulere rundt med skritt-teller eller en lekker liten mp3-spiller, men det er nyttig også. Mennesker som går rundt med skritteller går faktisk 100 ekstra skritt om dagen, viser forskning utført ved the Walking the Way to Health Initiative.
7. Lev i nuet. Dersom du klarer å fokusere på øyeblikket, og ikke bare tenke på hva du skal etterpå eller på hva klokken er, da går treningen som en lek.
8. Forestill deg. Visualisering er en mektig mental strategi, men vær forsiktig. Det å se for seg deg selv i en sofa, tynget av dårlig samvittighet kan påvirke deg. Se for deg det motsatte bildet i stedet, det kan motivere deg til å komme deg av sted til treningssenteret.
9. Pepp deg opp. Hvor fjernt det enn høres ut, så skal det å sniffe litt peppermynte resultere i at man løper raskere, blir sterkere i klypa og mer utholdende. Det viser forskning publisert i tidsskriftet the Journal of Sport & Exercise Psychology
10. Belønn deg selv. Et belønningssystem fungerer bra.
LES OGSÅ: