Naken

Viser du deg naken foran barna dine?

– Vi er i mindretall når vi dusjer nakne i svømmehallen, forteller blogger og trebarnsmamma Sanna Sarromaa (35).

VISER DU DEG NAKEN FOR BARNA DINE?: Ifølge ekspertene er det veldig naturlig, og absolutt ikke skadelig - slik noen kanskje tror.  Foto: azazello - Fotolia
VISER DU DEG NAKEN FOR BARNA DINE?: Ifølge ekspertene er det veldig naturlig, og absolutt ikke skadelig - slik noen kanskje tror. Foto: azazello - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hva skjer når den helt naturlige kroppen gjemmes vekk? Når vi ikke lenger tør vise oss nakne overfor våre barn?

Daglig bombarderes vi visuelt med halv- og helnakne modellkropper på alt fra busstopp til internettbannere. Samtidig blir den naturlige, nakne kroppen gjemt unna. Den kroppen vi vanlige mennesker går rundt med under klærne, med alle dens feil og mangler.

Pedagoger har begynt å påpeke at denne utviklingen kan ha konsekvenser. Selv normalvektige barn er på slankekur og snakker om at de er misfornøyd med kroppen sin.

En undersøkelse utført av Sex & Samfunn i 2010 viste at nesten 30 prosent av ungdommene som ble spurt, var misfornøyd med hvordan brystene og kjønnsorganene deres så ut.

Viser du deg naken foran barna dine? (Avsluttet)

De sammenlignet seg med bildene de hadde sett i filmer og magasiner.

I frigjorte Danmark er det blitt en stor offentlig diskusjon om barn over fire år i det hele tatt bør se sine foreldre nakne. Er det en ny kropssjenanse på vei også her til lands?

LES OGSÅ: Liker du ikke at partneren din ser deg naken?

Har valgt nakenlinja

Har det skjedd en utvikling i samfunnet når det gjelder barn og nakenhet? Stein Erik Ulvund, som er professor i pedagogikk og har skrevet en rekke bøker om barneoppdragelse, svarer slik:

– På 60-tallet ble grensene brutt ned, men i dag er vi igjen mer restriktive. Det tror jeg vi er blitt fordi vi hører så mye om pedofili og overgrep mot barn. Her er det viktig å huske at nakenhet ikke har med seksualitet å gjøre.

- Tvert imot vil jeg nok en gang understreke at det å være naken sammen med sitt barn kan ha motsatt effekt: Barnet lærer å ha et naturlig forhold til sin egen nakenhet og til sin kropps grenser når det har sett foreldrene nakne, sier Ulvund.

VIS HVERDAGSKROPPEN: Tør du ikke å vise barna dine din nakne hverdagskropp, blir «perfekte» modeller deres eneste kroppsforbilde.  Foto: azazello - Fotolia
VIS HVERDAGSKROPPEN: Tør du ikke å vise barna dine din nakne hverdagskropp, blir «perfekte» modeller deres eneste kroppsforbilde. Foto: azazello - Fotolia Vis mer

Det er nettopp denne linjen den finsk-norske feministen, trebarnsmoren og bloggeren Sanna Sarromaa har valgt.

– Barna mine ser meg naken. Hver dag. De kommer inn når jeg sitter på do eller dusjer, det er ingen grenser. De kommer til å se meg naken fra de er 0 år og til jeg dør. Og omvendt, forteller hun.

Likevel opplever hun også at det har skjedd et skifte i offentligheten.

– Jeg kan jo se at vi etter hvert er i mindretall når vi dusjer nakne i svømmehallen. Nylig så jeg også en rekke spørsmål i et foreldreblad der en mor seriøst spurte om det var i orden at hennes sønn på ti måneder så henne naken i badekaret.

- En annen mor var bekymret når hennes fire år gamle datter badet naken sammen med sin far. Som om faren var pedofil! Og her er mitt poeng: Det trenger ikke være en kobling mellom sex og nakenhet. Man kan være naken uten at sex og seksualitet er involvert. Og det er den typen nakenhet vi trenger mer av i samfunnet.

LES OGSÅ: Tre gode grunner til å sove naken

Barnet bestemmer hvor grensa skal gå!

Men hvordan skal vi navigere mellom den nye kroppssjenansen og naturlighet? Professor Ulvund påpeker at det ikke finnes forskning som viser at barn tar skade av å se sine foreldre naken.

LØP & KJØP: Saken kan også leses i sin helhelt i KK27, som er i salg fra fredag 3. juli.
LØP & KJØP: Saken kan også leses i sin helhelt i KK27, som er i salg fra fredag 3. juli. Vis mer

– Du kan være naken sammen med barnet ditt til barnet selv sier ifra. Man kan ikke sette en aldersgrense på det, det viktige er at det er barnet selv som får sette grensen, mener han.

– Ofte tenker vi på nakenhet i relasjon til de mange overgrepene vi hører om, men de to tingene har ingenting med hverandre å gjøre. At barnet ser sine foreldre nakne er faktisk med på å lære barnet å sette grenser. Når barnet er naken sammen med sine foreldre, er det en fantastisk mulighet for å lære barnet at dette er min kropp, og det er din kropp.

- Vi har alle våre grenser for vår kropp. Man leker for eksempel ikke med hverandres kjønnsdeler. Hvis en toåring rekker etter sin fars penis, er det en opplagt mulighet til helt udramatisk å si: «Stopp, her går grensen for min kropp». Det er sånn barnet lærer hva kroppen er, man kan ikke lære sånt ut fra en bok.

Ulvund mener det er viktig at nakenheten kommer naturlig, og at du bare er naken rundt barnet når du ellers ville vært det – for eksempel på badet. Det må ikke være tvungent, og hvis barnet synes det er flaut, må du forholde deg til det.

– Jeg kan koke det ned til én setning: Det er barnet som bestemmer om hun vil se deg naken, ikke omvendt.

 

 

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer