Uttrykker Ikke Følelser

Viser han ikke følelsene sine?

Sjekk hvorfor du ikke bør presse for mye.

DÅRLIG TIL Å VISE FØLELSER: Det kan føles trasig å være sammen med en person som ikke er flink til å vise eller gi uttrykk for følelsene sine.  Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia
DÅRLIG TIL Å VISE FØLELSER: Det kan føles trasig å være sammen med en person som ikke er flink til å vise eller gi uttrykk for følelsene sine. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er partneren din av den harde typen som ikke takler det å vise eller snakke om følelser? Vel, han er ikke den eneste.

Faktisk er det svært mange kvinner som har problemer med å få partnerne sine til å gi uttrykk for følelser og gi dem den fysiske nærkontakten de trenger. 

Hvorfor er det egentlig slik?

LES OGSÅ: Så viktig er alenetid for forholdet

Handler om mannsidealet

EKSPERTEN: Siv Gamnes. Foto: Privat
EKSPERTEN: Siv Gamnes. Foto: Privat Vis mer

Siv Gamnes, som er spesialist i sexologisk rådgivning, forteller til KK.no at det ikke er uvanlig at menn legger lokk på følelsene sine – og det spesielt når det er andre menn til stede.

- Det kan være flere årsaker til dette, og sjenanse kan absolutt være en av dem, men jeg tror mye av det handler om mannsidealet – at menn skal være tøffe, solide og sterke, og tåle absolutt alt.

- Det å vise følelser og ømhet blir gjerne sett på som svakt, noe som hindrer mange menn i å uttrykke og vise følelsene sine for partneren, og det særlig hvis kameratene er i nærheten, sier hun.

Dette er Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, helt enig i.

- Ifølge den tradisjonelle mannsrollen skal menn være solide, sterke og pålitelige, i tillegg til at de også skal være en trygg klippe som andre kan søke til. For mange blir det vanskelig å kombinere et slikt ideal med det å vise følelser og snakke om disse.

- En mann skal være fornuftig og objektiv, mens følelser oppfattes gjerne som omskiftelige og ustabile, har han tidligere fortalt til KK.no.

Group Of Friends Meeting In Café Restaurant Foto: Monkey Business - Fotolia
Group Of Friends Meeting In Café Restaurant Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor faller vi for ulike menn

Finn ut hva han er komfortabel med 

Dersom du synes det er trasig at partneren din ikke vise eller forteller deg hva han føler, mener Gamnes du bør ta det opp med han på tomannshånd.

- Det kan være en god idé å fortelle han hvordan du opplever situasjonen slik at han ser det fra ditt ståsted.

En annen ting dere kan gjøre er ifølge eksperten å prøve dere forsiktig frem og se hva som fungerer for dere begge.

- Mellom det å råkline i all offentlighet og det å ikke vise følelser i det hele tatt finnes det nyanser. Finn sammen ut hva som er ok å gjøre slik at dere begge får litt.

- På den måten får nemlig den som savner uttrykk for følelser litt, samtidig som den som ikke klarer å uttrykke seg ikke blir presset til å gi mer enn han egentlig kan, forklarer hun.

IKKE TVING HAN: Dersom du tvinger partneren din til å gjøre noe han er ukomfortabel med kan det resultere i at han blir enda mer lukket.  Foto: Ana Blazic Pavlovic - Fotolia
IKKE TVING HAN: Dersom du tvinger partneren din til å gjøre noe han er ukomfortabel med kan det resultere i at han blir enda mer lukket. Foto: Ana Blazic Pavlovic - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Menn som kaller kvinner «billige»

Ikke tving han til å vise følelser

Videre forteller Gamnes at du ikke bør tvinge eller presse partneren din til å gjøre noe han ikke er komfortabel med.

- Hvis man presser eller tvinger noen til å vise følelser de ikke er komfortable med, vil det bli unaturlig og føles som et pes for vedkommende. Da kan det til og med hende at han får en sperre og skjuler følelsene sine enda mer enn tidligere.

- Så jeg anbefaler deg å ikke presse han, men ta en koselig prat om det på tomannshånd. Den som savner kjærtegn bør snakke ut fra seg selv, og fortelle hvordan hun opplever situasjonen.

Ved å ta den tilnærmingen mener Gamnes det vil det bli lettere å komme frem til en løsning som kan fungere for dere begge.

- Og husk for all del at noe av det viktigste i parforholdet er å respektere hverandre, og ikke prøve å endre hverandre. Er det mye som føles feil så han kanskje rett og slett ikke personen for deg, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer