Urter

Visner urtene før du får spist dem?

Her er triksene som får dem til å vare lenger.

LURE URTETIPS: Få mest mulig ut av urtene dine ved å lære deg disse måtene å lagre dem på. Både lommeboka og kroppen har godt av det, dessuten vil maten din smake bedre.  Foto: Thinkstock
LURE URTETIPS: Få mest mulig ut av urtene dine ved å lære deg disse måtene å lagre dem på. Både lommeboka og kroppen har godt av det, dessuten vil maten din smake bedre. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er liten tvil om at urter gjør maten både bedre og sunnere, og aller best er selvsagt de friske urtene du har stående på kjøkkenbenken.

Dessverre er det ofte slik at vi ikke rekker å få spist dem opp før de visner og dør. Og det er jo ganske kjipt å kaste ting du egentlig kunne brukt i maten.

Heldigvis finnes det flere måter å bevare de ferske urtene på. Blant annet kan du tørke dem, eller legge dem i olje, salt, sukker eller rett og slett fryse dem.

Ikke bare øker du matens holdbarhet og sparer penger, men du får bedre smak på maten året rundt.

LES OGSÅ: Ikke kast gammel mat og rester

Her er ti måter å få urtene til å vare lenger:


LUFTTØRKING: Er genialt for å få urtene dine til å vare litt lenger.  Foto: Thinkstock
LUFTTØRKING: Er genialt for å få urtene dine til å vare litt lenger. Foto: Thinkstock Vis mer

1. Lufttørking


Samle små buketter med urter og knyt dem sammen med hyssing. Heng dem opp/ned i et mørkt og varmt område med god lufting. La urtene tørke to til fire uker. Bladene skal være så tørre at de smuldrer mellom fingrene dine når du presser dem sammen – først da kan du pakke dem ned.

2. Tørk i ovnen

Sett ovnen på omtrent 80 grader. Legg rensede urter i ett lag (ikke oppå hverandre) på et stekebrett og sett i ovnen. La døra stå litt åpen hele tida for å slippe ut fuktigheten. Hvis ovnsdøra ikke står oppe av seg selv, kan du bruke ei tresleiv til å holde den oppe. La urtene tørke i omtrent fire timer – rør litt i dem underveis.

3. Tørk i mikrobølgeovnen

Dette er kjapt og enkelt, men du må være veldig nøye med å passe på tida. Et par sekunder for mye, så kan urtene begynne å ryke eller til og med ta fyr.

Rens og skyll urtene og tørk dem godt mellom to lag tørkepapir. La dem lufttørke til det ikke er noe fuktighet igjen – cirka en time. Legg urtene i ett lag (ikke oppå hverandre) på et stykke tørkepapir og dekk med enda et lag tørkepapir. Putt dem i mikrobølgeovnen i cirka to minutter på full varme. Fortsett å tørke urtene i 30 sekunders-intervaller til de er tørre og knusbare. Legg urtene i en plastpose med lukkemekanisme (ziplock) og klem ut all luften før du lukker den. Oppbevar de tørkede urtene på et mørkt, tørt sted. De holder seg omtrent ett år.

KAN TØRKES: De frikse urtene dine er supre å tørke. Da kan du bruke dem igjen og igjen.  Foto: iStock
KAN TØRKES: De frikse urtene dine er supre å tørke. Da kan du bruke dem igjen og igjen. Foto: iStock Vis mer

4. Tørk i kjøleskapet

Skyll og tørk urtene ved å presse dem lett mellom tørkepapir eller et rent kjøkkenhåndkle for å fjerne fuktigheten. Dekk et fat med tørkepapir og legg urtene på papiret. Sett fatet i kjøleskapet og sjekk dem daglig. Fjern dem så snart de har tørket.

OBS! Dette funker ikke i grønnsaksskuffen.

5. Bruk salt eller sukker

Leg friske urter lagvis med enten salt eller sukker. Dekk urtene fullstendig og la dem ligge til de har tørket. Sil ut urtene og oppbevar dem i lufttette oppbevaringsbokser. Velg sukker eller salt avhengig av hva urtene passer best sammen med, og husk at du kan ta vare på saltet og sukkeret også. Basilikumsukker på jordbær er en sikker vinner.

6. Prøv isbiter

Hakk opp urtene og legg dem i isbitbrett. Du kan gjerne måle opp for eksempel én teskje eller én spiseskje per rute, hvis du liker å vite nøyaktig hvor mye du har i maten. Dekk med vann og frys urteisbitene. Når de er frosne, kan du ta dem ut av brettet og putte dem i en plastpose. Når du skal bruke isbitene i matlagingen, trenger du ikke engang å tine dem først. Bare husk at det er ekstra væske i isbiten, så reduser resten av væskemengden tilsvarende.

TIPS: Én teskje tørkede urter tilsvarer én spiseskje friske urter.

Hvis du foretrekker å blande ulike urter sammen, kan du selvsagt gjøre det også. Kanskje du har en favorittblanding du alltid bruker i pasta eller i supper?

Du kan også bruke olivenolje eller smeltet smør heller enn vann.

LES OGSÅ: Rosmarinolje kan forbedre hukommelsen

7. Frys dem

Vask og tørk urtene, fjern så mye luft som mulig og legg dem i plastposer som du plasserer i fryseren. Når du skal bruke urtene, kan du bare knuse dem mellom fingrene mens de fortsatt er frosne. Jobb fort, for om urtene får tine, får du ikke knust dem lenger. Du kan selvsagt også hakke dem før du fryser dem ned.

8. Lag urtemos (pesto)

Bruk en morter eller en blender til å mose eller småhakke urtene og bland inn nok olje til å lage en passe tjukk paste. Beregn omtrent 1/3 kopp olje til to kopper urter. Frys i små kontainere, men sørg for at de er helt fulle. Unngå luftbobler. Når du skal bruke dem, er det bare å tine mosen først.

LES OGSÅ: Dropp den fete kjøpedressingen

9. Lag urtesalt

Lag ditt eget urtesalt, så har du det alltid for hånden. Miks favoritturtene dine til ulike retter, så har du alltid velsmakende blandinger til pasta, supper, grønnsaker, fisk, kylling eller kjøtt. Lag gjerne større porsjoner – det du ikke har i krydderskapet kan du lagre i fryseren i omtrent et år.

10. Lag urtesmør

Hakk urtene du vil ha og bland med smør. Frys det i små porsjoner så du bare kan ta ut akkurat det du trenger fra fryseren. Perfekt til alt fra grønnsaker til pasta, fra fisk til kjøtt. Dessuten er det kjempegodt på brød.

Kilder: Tipnut.com, Guide-to-houseplants.com

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer