Botox

Visste du dette om Botox?

Mange bruker det fordi de tror det er forebyggende. Men stemmer det?

FOREBYGGE MED BOTOX: Til tross for rynkefri hud, velger en del unge kvinner å bruke Botox.  Foto: All Over Press
FOREBYGGE MED BOTOX: Til tross for rynkefri hud, velger en del unge kvinner å bruke Botox. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Bruken av Botox mot rynker har eksplodert de siste årene.

Men, det er ikke bare godt voksne med dype furer som oppsøker skjønnhetssalonger og klinikker.

Også yngre norske kvinner, som ikke har begynt å merke «tidens tann»,  bruker Botox. Og for mange er målet å stoppe rynkene før de synes.   

LES OGSÅ: Dette opererer flest kvinner

Forebygger linjer og rynker

Tall fra Teres viser at gjennomsnittsalderen de siste fire årene har gått litt ned, fra å være 43 år i 2010 til å være 42 år i 2013. Mange er tidlig i 30-årene og en del er også i 20-årene.

- De vanligste årsakene til at unge kvinner tar Botox, er at de ønsker å redusere og forebygge linjer og rynker, sier Kari Anne Eik, kosmetisk sykepleier ved Teres Tønsberg og Teres Drammen.

Hun forteller at de vanligste områdene å behandle med Botox, er mellom øyebrynene (sinnarynken), på siden av øynene (kråketær) og andre linjer i pannen.

Eik mener Botox kan virke forebyggende på rynker som ennå ikke er synlige.

- Botox brukes til forebyggende behandlinger mot rynker, der rynken er utløst av muskelbevegelser. Ved for eksempel å lamme sinnarynken, motvirker man en linje som etter hvert blir dypere, sier hun.

LES OGSÅ: Drar utenlands for plastisk kirurgi

INGEN RYNKER ENNÅ: Likevel bruker en del unge kvinner mange tusen kroner på Botox, i håp om å holde framtidige rynker unna. Foto: All Over Press
INGEN RYNKER ENNÅ: Likevel bruker en del unge kvinner mange tusen kroner på Botox, i håp om å holde framtidige rynker unna. Foto: All Over Press Vis mer

Kan ha effekt

Bruken av Botox har de siste årene økt kraftig. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at salget av Botox i Norge doblet seg i perioden 2006 til 2010.

I denne perioden økte også antallet behandlinger kraftig hos Teres, men fra 2012 til 2013 økte antallet behandlinger «kun» med 15 prosent.

Lege Michael Zangani ved Hudavdelingen ved Oslo universitetssykehus, forteller at det ikke finnes forskning som beviser at Botox kan forebygge mot rynker. Det trenger imidlertid ikke bety at det ikke har effekt.
 
- Det er kasusstudier som viser at Botox virker forebyggende på rynker, men ingen større og valide studier, forteller Zangani.

Han mener det kan være mulig at du ved å redusere muskelbevegelser, altså bruker Botox, kan forebygge mot rynker.

- Man reduserer bevegeligheten av musklene som drar i huden og som over tid gir såkalte dynamiske rynker. Derfor kan Botox ha forebyggende effekt, mener han.

LES OGSÅ: Ville du operert deg «der nede»?

BOTOX: Kari Anne Eik, kosmetisk sykepleier ved Teres Tønsberg og Teres Drammen, forteller at det ikke bare er godt voksne som bruker Botox mot rynker.  Foto: Per Erik Skramstad
BOTOX: Kari Anne Eik, kosmetisk sykepleier ved Teres Tønsberg og Teres Drammen, forteller at det ikke bare er godt voksne som bruker Botox mot rynker. Foto: Per Erik Skramstad Vis mer

Ingen quick fix for selvbildet

Dersom du håper å booste selvbildet med Botox, er det ikke sikkert du lykkes med det.

En norsk studie tyder på at kvinner som får utført kosmetisk kirurgi ikke får et bedre selvbilde på lang sikt.

Ifølge psykolog og leder av studien, Tilmann von Soest ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, ble kvinnene som regel mer fornøyde med akkurat den kroppsdelen som ble operert.

Endringen hadde imidlertid liten innvirkning på selvbildet over tid.

Vurderer du å få utført Botox, er det også veldig viktig at du forsikrer deg om at både klinikken og sykepleieren har tilstrekkelig kompetanse.

Spør sykepleieren hvor mange behandlinger vedkommende har utført, og kontakt Norsk pasientskadeerstatning. De kan fortelle deg om sykepleieren tidligere har vært klaget inn, og hvorvidt klageren har fått medhold eller ikke.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer