KAN NYTES LENGE: Norske egg er av så god kvalitet at de holder seg i flere uker etter stemplingsdatoen. Foto: Getty Images/iStockphoto
KAN NYTES LENGE: Norske egg er av så god kvalitet at de holder seg i flere uker etter stemplingsdatoen. Foto: Getty Images/iStockphoto
Mat

Visste du dette om egg?

Disse opplysningene er det ikke sikkert du har fått med deg.

Hvert år spiser vi nordmenn omlag 11 kilo egg. Påsken er naturligvis høysesong for eggforbruket. Og egg er sunt!

Egg inneholder spesielt mye jern og d-vitaminer, i tillegg til det gode proteinet som finnes i eggehvitene. Den gamle myten om at egg påvirker kolesterolet i negativ retning, har det i de senere årene blitt sådd tvil om (ekstern lenke).

Har du et normal kolesterolnivå fra før av, kan du uansett kose deg med påskens eggefest uten frykt.

LES OGSÅ: Derfor bør du elske egg

Visste du at...

  • ... rå egg kan fryses, hvis du tar av skallet?
  • ... norske egg er av så god kvalitet at de holder seg i flere uker etter stemplingsdatoen? Datomerkingen er et resultat av vi må følge europeisk regelverk, men det er neppe noe i veien for å spise egg som er «over datoen»
  • ... forbruket av egg i Norge fordobles i påsken?
  • ... et gjennomsnittlig egg veier 63 gram?

  • Blir det mye eggeinnhold igjen etter påskeegg-dekoreringen kan du lage mye god eggemat.

    Fløyelsmyk eggerøre

    Man skulle kanskje ikke tro at en oppskrift på eggerøre er nødvendig, men denne eggerøren er garantert bedre enn noen du tidligere har smakt. Trikset med å steke den i vannbad utgjør faktisk en stor forskjell.

    3 egg
    1 ss fløte
    2 ss revet ost etter smak (prøv gjerne en smakssterk ost)
    Litt salt
    Evt. andre krydder
    Litt smør/margarin

    Pisk egg, fløte og salt/krydder sammen til en glatt blanding. Fyll en kjele med vann og sett en bolle over (bollen skal ikke berøre vannet). Smelt smøret i bollen, hell i eggeblandingen og rør inn den revne osten. Skrap langs kantene av bollen med en slikkepott med jevne mellomrom. Det kan ta litt tid å få eggerøren ferdig på denne måten, men det er det verdt.

    Omelett med snøfrisk og salvie
    Omelett med snøfrisk og salvie Vis mer

    Omelett med snøfrisk og salvie





    Denne er så enkel, men likevel har den så utrolig god og frisk smak.

    4 egg
    litt vann
    litt salt
    1/2 beger snøfrisk naturell
    8–10 salvieblader
    smør til steking
    nykvernet pepper til servering

    Bland eggene med 3–4 ss vann og litt salt. Bland med en gaffel. Smelt smør i stekepannen og ha i røren. La omeletten steke til den er litt over halvstekt. Legg klatter med snøfrisk på en stripe langs midten. Det samme med salviebladene. Brett inn to sider mot midten og la den ligge litt til. En omelett er best hvis den ikke er helt stekt, så for all del, la det være litt gelé på toppen.

    Visste du dette om egg?

    Sjoko- og kokoskake





    Prøv denne kokoskaken med mørk sjokolade. Fungerer bra i tursekken også.

    150 g smør
    200 g sukker
    4 store egg
    150 g hvetemel
    1 ts bakepulver
    100 g kokos
    100 g hakket hvit sjokolade
    1 dl h-melk

    Glasur
    200 g melis (eller mer)
    100 g mørk sjokolade
    litt ferdig espresso

    Rør smør og sukker bløtt. Tilsett et egg av gangen og bland godt. Bland mel med bakepulver og rør det inn sammen med kokos, hakket hvit sjokolade og melk.
    Kle en brødform med bakepapir og ha i deigen.
    Bak ved 175 grader i en time.
    Avkjøl kaken og lag glasuren: Smelt sjokoladen sammen med litt smør og rør inn melisen til litt for tykk konsistens. Tilsett kaffe til glasuren er passe tykk. Dekk oversiden av kaken med et tykt lag glasur.
    Til forsiden