Myter

Visste du dette om gjesping?

I enkelte tilfeller kan det faktisk være en indikasjon på sykdom. Og ja, det er smittsomt!

DERFOR GJESPER DU: Det finnes mange teorier om hvorfor vi gjesper, og selv om det ikke finnes forskning som kan underbygge alle, har en tidligere studie vist at de som kjeder seg gjesper mer. Foto: Thinkstock.com
DERFOR GJESPER DU: Det finnes mange teorier om hvorfor vi gjesper, og selv om det ikke finnes forskning som kan underbygge alle, har en tidligere studie vist at de som kjeder seg gjesper mer. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du lagt merke til hvordan alle begynner å gjespe hvis én først begynner?

For eksempel er det ikke uvanlig at du kan sette i gang hele møterommet en mandags morgen, bare fordi du har hatt en litt hard helg.

Men er det egentlig slik at gjesping smitter?

Ja, skriver Huffington Post.

LES OGSÅ: Kutt alkohol og ta en dusj før sengetid

Hvorfor gjesper vi egentlig?

Selv om det er mange teorier på hvorfor vi gjesper, finnes det faktisk ikke så mye forskning som kan forklare det.

Én ting er sikkert, og det er at du ikke bare gjesper når du er trøtt.

Ifølge Michael Decker, professor ved Case Western Reserve University, kommer det heller ikke av at du mangler oksygen. Årsaken er at denne delen av lungene sjeldent blir brukt når vi er i hviletilstand, men heller når vi for eksempel trener.

Det ser imidlertid ut til at vi gjesper mer når vi kjeder oss.

En studie blant studenter i 1986 viste at de som så på en 30 minutters rockevideo gjespet mindre enn de som måtte se på bilder av forskjellige (og noe mindre interessante) mønstre.

Nyere studier på området tyder imidlertid på at vi gjesper for å kjøle ned hjernen. Når du åpner munnen på den måten, bidrar det til å åpne og utvide nesegangene slik at du tilfører hjernen mer luft, og dermed kjøler den ned.

LES OGSÅ: Skru ned lyset på mobilen

JA, DET SMITTER: Studier ser ut til å antyde at du faktisk blir smittet av andre som gjesper, men det er som regel av de du kjenner godt. Foto: Getty Images/iStockphoto
JA, DET SMITTER: Studier ser ut til å antyde at du faktisk blir smittet av andre som gjesper, men det er som regel av de du kjenner godt. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Ja, det er faktisk smittsomt!

I en tidligere studie ble en rekke deltakere satt til å se på videoer av gjesping, og resultatene viste at omkring 50 prosent begynte å gjespe som følge av videoen.

Det er til og med smittsomt blant dyr.

I en studie fra 2004 ble det observert hvordan gjespene smittet mellom både sjimpanser, bavianer og aper. Det som kanskje er mest imponerende er likevel hvordan en hund kan begynne å gjespe bare ved å høre at eieren gjør det.

Faktisk kan du sette i gang bare ved å tenke på det - eventuelt lese om det (Hvor mange ganger har du gjespet hittil?).

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Ifølge Robert Provine, psykolog og professor ved Unversity of Maryland, er det ganske mye av den menneskelige atferd som er smittsom. For eksempel er det ikke uvanlig at du begynner å le, hvis noen rundt deg ler.

LES OGSÅ: Derfor bør du hilse med et håndtrykk

Flere morsomme gjespe-fakta

Hvis du fortsatt sitter igjen med mange spørsmål angående gjesping, har vi heldigvis noen flere morsomme fakta til deg.

 • Varer i seks sekunder: Det finnes kanskje ikke konkrete bevis som støtter dette, men det er likevel flere som hevder at en gjesp varer i seks sekunder. I løpet av disse seks sekundene vil blant annet hjerterytmen din stige betraktelig.

 • Disse smitter mest: Selv om gjesping er smittsomt, er det ikke hvem som helst som vil sette i gang prosessen - som regel er det de du kjenner godt som får deg til å gjespe mest. Forskning viser at desto bedre du kjenner personen, enten genetisk eller følelsesmessig, desto større er sannsynligheten for at du begynner å gjespe når de gjør det, og motsatt.

 • Kan det være tegn på sykdom? Gjesping er sjeldent et tegn på noe alvorlig. I noen få tilfeller kan det imidlertid være et tegn på at du får altfor lite søvn. I enkelte tilfeller kan det også komme av irritasjon på vagusnerven (som er den største nerven i kroppen og går fra hodet og ned i tærne), som igjen kan være en indikasjon på hjerteproblemer. Hvis du er bekymret for dette, bør du oppsøke fastlegen din.

 • LES OGSÅ: Bytt sengetøyet ofter nå

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer