Intimbarbering

Visste du dette om intimbarbering?

Det kan faktisk bidra til å spre kjønnsvorter og herpes.

INTIMBARBERING:  - INTIMBARBERING: Du kan risikere å spre kjønnsvorter og herpes ved barbering - altså, at du kommer bortpå en kjønnsvorte og på den måten sprer den - eller planter den et annet sted (autoinnokulere), sier hudlegen Foto: Blend Images / Alamy/All Over Press
INTIMBARBERING: - INTIMBARBERING: Du kan risikere å spre kjønnsvorter og herpes ved barbering - altså, at du kommer bortpå en kjønnsvorte og på den måten sprer den - eller planter den et annet sted (autoinnokulere), sier hudlegen Foto: Blend Images / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det slett ikke uvanlig å både trimme, stusse og frisere seg nedentil.

Ja, faktisk finner du trender også innen intimbarbering, og selv om det for noen år siden så ut til at «busken» var på full vei tilbake, foretrekker de fleste i dag en litt mildere variant.

Men hvor bra er det egentlig å barbere seg nedentil?

Akkurat som det meste andre på kroppen vår har en funksjon, må det jo også være slik med kjønnshårene. Eller?

LES OGSÅ: Gjør du dette når du renser huden?

Kan bidra til å spre vorter og herpes

- Hår har helt klart en funksjon, forteller Ernst-Jan Veer ved Oslo Hudlegesenter til KK.no.

- Hårene beskytter, videreformidler berøringsstimuli og kan utsondre duftstoffer, som enkelte oppfatter som pirrende. 

Veer forklarer at intimbarbering ofte avhenger av mote og andre faktorer, og selv om han ikke har noen klar formening for om denne typen barbering er bra eller ikke, kan han fortelle at det kan ha noen negative konsekvenser.

- Du kan få små hudinfeksjoner og inngrodde hår. Du kan også risikere å spre kjønnsvorter og herpes ved barbering - altså, at du kommer bortpå en kjønnsvorte og på den måten sprer den - eller planter den et annet sted (autoinnokulere).

Nok en grunn til å ikke dele barberhøvel med noen, med andre ord!

KAN HA NEGATIVE KONSEKVENSER: Intimbarbering kan blant annet bidra til betennelser i hårroten, i tillegg til at det kan spre herpes og kjønnsvorter. Foto: Lars Zahner / Alamy/All Over Press
KAN HA NEGATIVE KONSEKVENSER: Intimbarbering kan blant annet bidra til betennelser i hårroten, i tillegg til at det kan spre herpes og kjønnsvorter. Foto: Lars Zahner / Alamy/All Over Press Vis mer

Andre konsekvenser av barberingen er betennelser i hårsekkene (follikulitt) eller noe kalt pseudofollikulitt, som innebærer at et hår - for eksempel på den ene siden av rumpesprekken ligger og irriterer huden ellers.

Men hva med hygiene? Kan mangel på kjønnshår påvirke hygienene på noe vis?

- Hygienen nedentil avgjøres nok ikke av om det er en tilstedeværelse av hår eller ikke, forklarer hudlegen.

LES OGSÅ: Barberbladet bør byttes oftere enn du tror

Her kan det være lurt å droppe høvelen

Tanja Jasmin Kvamsdahl fra Waxing Palace & Park Beauty, har tidligere uttalt til KK.no at voksing kan være å foretrekke hvis du sliter mye med hårrotbetennelser.

- Bruk av høvel nedentil resulterer oftere i kutt og infeksjoner. I tillegg blir hårene borte lengre med en voksbehandling enn ved bruk av høvel.

Det er imidlertid helt greit å stusse og trimme litt «der nede» på egenhånd, men ifølge Kvamsdahl bør du overlate noen av de spesielt ømfintlige områdene til de profesjonelle.

- Jeg mener du bør unngå å barbere deg rundt visse deler av intimsonene, og da spesielt på kjønnsleppene og bakover ved rumpa. Det er ikke gunstig å bruke barberhøvelen her, da du lett kan kutte deg og det kan oppstå en infeksjon.

For de beste resultatene med barberhøvelen, gjelder det derfor å ha riktig utgangspunkt.

Og noe av det viktigste for å unngå irriterende nupper og sår hud er at du bytter ut barberingsbladet ofte nok, og bruker riktig barberingsmiddel - noe som er spesielt viktig for deg som har sensitiv hud.

- Dersom du barberer deg med høvel, så er du avhengig av et middel som sikrer gli på huden og mykgjør hårene, sier Ann-Kristin Stokke, fagsjef hos Skintific AS.

- Vanlig barberskum og såpe er alkalisk (Jour. anm: at pH-verdien er basisk) og kan derfor virke irriterende på huden ved å skade hudens naturlige barrierefunksjon, noe som kan føre til dehydrering og sensitivitet, forklarer hun.

LES OGSÅ: Gjør du denne barberingstabben?

Slik oppnår du de beste resultatene

Selv om voksing er et godt alternativ til barbering, er det fortsatt slik at barbering er en mye rimeligere og enkel løsning hvis du plutselig skal inn i en bikini.

Og det kan også gi gode resultater hvis du gjør det riktig. Ann-Kristin Stokke, har noen gode tips du kan følge:

  • La det gå 15-20 minutter fra du står opp til du barberer deg. Væske akkumuleres i huden over natten, og dersom du barberer deg mens huden fortsatt er hoven, vil du ikke oppnå en så tett barbering.
  • Barberhøvelen må alltid rengjøres grundig. Et antiseptisk middel bør helles over bladet etter bruk. Et antiseptisk munnvann vil gjøre jobben.
MÅ RENGJØRES: En ren barberhøvel er avgjørende for et godt resultat. Av samme grunn bør du heller ikke la den bli liggende i dusjen.  Foto: Fotolia
MÅ RENGJØRES: En ren barberhøvel er avgjørende for et godt resultat. Av samme grunn bør du heller ikke la den bli liggende i dusjen. Foto: Fotolia Vis mer

  • Bruk gjerne en fuktighetskrem før du legger deg. Dette vil ha en mykgjørende effekt på huden og skjegget over natten. Det gjør neste dags barbering lettere, og det blir mindre risiko for kutt og irritasjoner.
  • Trykket på høvelen er også kritisk i forhold til å forebygge kutt og sår, irritasjon og rødhet. For mye trykk gir ikke en tettere barbering, det bare fjerner hudceller og fører til irritasjon. Hvis høvelen er skarp nok skal det minimalt med trykk til for å fjerne håret effektivt. Bruk stødige, jevne bevegelser, gjør hvert strøk ca 2 – 5 cm langt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer