OPPSØK LEGE: Har du fått en kjønnssykdom? Da bør du oppsøke helsetjenesten og behandle det så snart som mulig.  Foto:  Fotolia
OPPSØK LEGE: Har du fått en kjønnssykdom? Da bør du oppsøke helsetjenesten og behandle det så snart som mulig. Foto: Fotolia Vis mer

De Vanligste Kjønnssykdommene

Visste du dette om kjønnssykdommer?

Flere av infeksjonene gir få eller ingen symptomer.

Publisert

KK.NO: Klamydia, herpes, kjønnsvorter og gonoré er de vanligste kjønnssykdommene i Norge.

Faktisk har cirka én av fire 30-åringer herpes, og mange vet ikke at de er smittet. Klamydia er mest vanlig i alderen 19 til 25 år, og i 2013 fikk 22 946 personer vite at de var smittet.

Dette er en seks prosents økning fra året før.

Én av tre har kjønnsvorter og studier viser at mellom 5000 og 10.000 mennesker trolig smittes med kjønnsvorter hvert eneste år.

Det er flest menn som har sex med menn som diagnostiseres med gonoré, men i 2013 ble det faktisk registrert en økning av gonoré-tilfeller blant heteroseksuelle menn og kvinner, ifølge Folkehelseinsituttet.no.

LES OGSÅ: Se opp for klamydia!

Den vanligste tabben

– Klamydia er den mest rapporterte seksuelt overførbare bakterielle infeksjonen i Norge. Vi anslår at cirka fem prosent av ungdom under 25 år er smittet og forekomsten har ligget stabilt høyt i flere år, sier Hilde Kløvstad, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, til KK.no.

Hva er den vanligste misforståelsen knyttet til kjønnssykdommer?

– Den vanligste tabben er at man sjeldent mistenker den man har sex med for å ha en infeksjon. Ved tilfeldig sex bør kondom alltid brukes. Man tenker «nå har vi jo blitt sammen, da kan vi droppe kondomet», forteller Kløvstad.

Hun oppfordrer folk til å ta en runde med partneren sin og at begge tester seg før man velger å droppe kondomet.

– Det er viktig å få løftet fram kondomet som noe positivt og at det er et symbol på at man tar vare på sin egen og partnerens helse. Å bruke kondom er et tegn på at man er ansvarlig person, sier Kløvstad.

LES OGSÅ: Dette bør du fortelle gynekologen din

Beskytter ikke 100 prosent mot herpes

Selv om kondomet beskytter mot de aller fleste av Norges vanligste kjønnssykdommer, er det likevel én kjønnssykdom som kan overføres selv om man bruker det.

– Kondom reduserer, men fjerner ikke smittefaren ved herpes. Ved tilfeldig sex og dersom partneren har et herpesutbrudd (små blemmer på og rundt kjønnsorgan) bør kondom alltid brukes, påpeker hun.

Flere seksuelt overførbare infeksjoner gir få eller ingen symptomer. Kløvstad oppfordrer til å oppsøke helsetjenesten og ta en test dersom man har hatt ubeskyttet sex med ny partner.

Her er en liten oversikt over Norges fire vanligste kjønnssykdommer:

Visste du dette om klamydia?

BRUK KONDOM: Det bidrar til å redusere uønskede graviditeter og kjønnssykdommer. Foto: Fotolia
BRUK KONDOM: Det bidrar til å redusere uønskede graviditeter og kjønnssykdommer. Foto: Fotolia Vis mer

Klamydia-symptomer hos kvinner:

 

LES OGSÅ: Kjønnssykdom betyr ikke nødvendigvis utroskap

Visste du dette om herpes?

Symptomer på herpes i underlivet:

 

LES OGSÅ: Så rask kan du bli smittet av klamydia

Visste du dette om kjønnsvorter?

Tegn på kjønnsvorter:

LES OGSÅ: Er du ekstra utsatt for å få klamydia?

Visste du dette om Gonoré?

Gonoré-symptomer hos kvinner:

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer