Negler

Visste du dette om neglene dine?

De kan avsløre mye om helsetilstanden din.

SJEKK NEGLENE: Det kan være lurt å ta en liten ekstra-titt på neglene dine. De kan nemlig si ganske mye om helsetilstanden din.  Foto: A C. Blystad/ T. R. Engen
SJEKK NEGLENE: Det kan være lurt å ta en liten ekstra-titt på neglene dine. De kan nemlig si ganske mye om helsetilstanden din. Foto: A C. Blystad/ T. R. Engen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvite prikker, gule og fortyknede negler, striper, søkk og tynne skjøre negler kan kanskje si mer om helsa di enn du tror, men vet du egentlig hva de ulike tingene kan være tegn på?

EN AV MANGE MYTER: At de hvite flekkene på neglene skyldes kalsium-mangel stemmer ikke.  Foto: Adéle Blystad
EN AV MANGE MYTER: At de hvite flekkene på neglene skyldes kalsium-mangel stemmer ikke. Foto: Adéle Blystad Vis mer

Hvite prikker er helt normalt

Noen tror for eksempel at de hvite flekkene som dukker opp på neglene kan skyldes at vi får i oss for lite kalsium eller proteiner.

– Dette har ingen som helst betydning eller informasjonsverdi. Det er helt normalt, sier Brynjulf Berexstein, allmennlege og ekspert på Lommelegen.no, om de hvite prikkene mange får på neglene.

Ernæringsfysiolog Tine Sundfør, har tidligere fortalt KK.no at flekkene ikke nødvendigvis er tegn på mangelsykdom.

– Det er en myte at de hvite flekkene på neglene kommer av mangel på melk eller kalsium, og dette medfører ikke riktighet. Vi vet faktisk ikke helt sikkert hvorfor disse hvite små flekkene oppstår, sier Sundfør.

(Saken fortsetter under bildet.)


Flekkene som kalles leukonychia punctata på fagspråk, er altså ikke et tegn på sykdom. Det finnes flere typer av denne tilstanden, men den mest vanlige er små, hvite flekker. Dette er i de aller fleste tilfeller helt ufarlig og flekkene forsvinner av seg selv etter hvert som neglen vokser.

– Årsaken i de fleste tilfellene er at det har kommet luft i negleplaten, fordi man har fått en mikroskopisk skade i neglen. Disse hvite partiene i neglen er vanligst hos unge og kan bli bedre med årene, forteller Sundfør.

LES OGSÅ: Neglene avslører deg

FRISKE? Sunne, friske negler har som regel ikke flekker - så fremt det ikke kommer av avskallende neglelakk.  Foto: A C. Blystad/ T. R. Engen
FRISKE? Sunne, friske negler har som regel ikke flekker - så fremt det ikke kommer av avskallende neglelakk. Foto: A C. Blystad/ T. R. Engen Vis mer

Andre negleplager

Selv om mange av oss opplever hvite flekker på neglene i perioder, er det slettes ikke det eneste problemet vi har med neglene.

Doktor Barexstein gir deg her en oversikt over hva de ulike prikkene, fargene og teksturene kan bety.

OBS. Selv om du har et av tilfellene som kan være et symptom på en alvorlig sykdom, er det naturligvis ikke nok til å gi deg en diagnose. Oppsøk lege for å få en ordentlig undersøkelse.

(Saken fortsetter under bildet.)


LES OGSÅ: Slik bør neglene dine klippes

Hva betyr …?

Mørke bånd: Dette er helt normalt hos 90 prosent av mørkhudete personer.

Fortykkede, gule negler på tærne: Sopp.

«Clubbing»: Dette betyr at neglens fasong er endret slik at fingertuppen og neglen tilsammen ser ut som tuppen av en trommestikke.

– Dette sees ved kreft, lungesykdommer, cøliaki og en lang rekke kroniske sykdommer, og kommer av oppsvulming av vevet under neglen, sier Barexstein.

Urglassnegler: Neglen får en buet form, som ser ut som et urglass eller en kontaktlinse i fasongen.

– Dette er tegn på alvorlig kronisk lunge- og/eller hjertesykdom, sier Barexstein.

LES OGSÅ: Slik slutter du å bite negler

Dårlig kvalitet på neglen, oppflising, konkav negl: Sees ved en rekke mangelsykdommer, inkludert jernmangel.

– Skjeformede/konkave negler hos nyfødte er normalt og ikke et sykdomstegn, presiserer legen.

Pitting: Punktformige små depresjoner eller søkk ned i neglen sees ved psoriasis.

Lineære depresjoner: – Et søkk på tvers av hele neglen som forekommer på samme sted på alle negler er et generelt sykdomstegn. Kan oppstå ved enhver sykdom som påvirker negleveksten. Ikke typisk for én spesifikk diagnose eller sykdom, forklarer Barexstein.

En stripe på bare én negl kan dessuten bety at du har fått en skade på negleroten tidligere i livet. Det kan være så enkelt som at du klemte fingeren i bildøra da du var liten.

Hvite bånd tvers over midtre del av neglene: Kan skyldes stress eller sykdom.

Gule fortykkede negler: Usikker årsak.

Neglen vokser langsommere: Kan sees ved kroniske lungesykdommer, kreft, revmatisme eller lignende.

LES OGSÅ: Ikke plukk på neglene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer