Pupper

Visste du dette om pupper?

Sju ting alle kvinner bør vite om brystene sine.

TA VARIASJONER PÅ ALVOR: – Smerter eller ømhet uavhengig av menstruasjonssyklus, såkalt ikke-syklisk mastalgi, bør du snakke med legen din om, sier allmennlege Eyolf Klæboe Faleide til KK.no.  Foto: triumph.timarco.no
TA VARIASJONER PÅ ALVOR: – Smerter eller ømhet uavhengig av menstruasjonssyklus, såkalt ikke-syklisk mastalgi, bør du snakke med legen din om, sier allmennlege Eyolf Klæboe Faleide til KK.no. Foto: triumph.timarco.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kjært barn har mange navn, og kjære kroppsdeler er intet unntak.

Enten du kaller dem meloner, hyller, mugger, bryster, frontlykter, brød, jentene eller andre mer kreative ting, er det ikke til å komme unna at pupper fascinerer både menn og kvinner.

Likevel er det mye vi kvinner ikke vet om dem. De sju tingene under bør du definitivt bite deg merke i, skriver

1. Ekstra brystvorter forekommer

Det hender ting går litt i stå under fosterutviklingen og da kan barnet ende opp med en eller to ekstra brystvorter, skriver The Stir.

– Ekstra brystvorter kan forekomme. Disse er anlagt i fosterstadiet i en linje fra midt i armhulen og ned i lysken, forklarer allmennlege Eyolf Klæboe Faleide til KK.no.

– Man ser brystvorter både med og uten det pigmenterte området (areola mammae) rundt selve vorten, og de kan opptre på en eller begge sider av kroppen.

Fordi de ofte innholder mye pigment, kan de mistolkes som medfødte føflekker.

– Dette er en godartet tilstand, sier Klæboe Faleide.

2. Brystvorter kan peke innover

Inndratte eller inverterte brystvorter er normalt hvis det har vært tilstede siden puberteten, forteller legen.

– Hvis det plutselig skjer i voksen alder skald det, som alle inndragninger i brystet, utredes med tanke på alvorlig sykdom, sier Klæboe Faleide.

Dette kan nemlig være et tegn på blant annet brystkreft.

Til utredningen brukes en trippeldiagnostikk bestående av mammografi, ultralyd og biopsi, dersom legen mener det er nødvendig.

3. Ta blod på alvor

Hvis det kommer blodig sekret fra brystvortene, bør du kontakte legen din. Det er ofte et tegn på en godartet tilstand, men Klæboe Faleide er klar i sin tale:

– Det skal alltid utredes med tanke på alvorlig sykdom.

4. Skyld på tyngdekraften

Vi har mye å takke tyngdekraften for, blant annet hengepuppene. Og jo større pupper du har, jo mer vil de henge.

Når vi er unge består puppene våre av kjertelvev, men etterhvert som vi blir eldre erstattes kjertlene med fett. Dette øker sjansen for at brystene henger.

Det er også mer sannsynlig at du får hengepupper hvis du føder barn. Puppene blir større under graviditeten og hvis du ammer, men når melkeproduksjonen stopper, krymper brystvevet igjen og kan ligne litt på tomme poser.

5. Bh-en hjelper bare når den er på

Selvfølgelig er det viktig med en god, støttende bh som passer, men dessverre gir den bare støtte så lenge du har den på.

Pupper består av kjertler, bindevev, fett og leddbånd – det er ingen muskler som kan trenes opp ved å gå med bh.

LES OGSÅ: Kan bh-en gi deg brystkreft?

Hvor mye puppene dine henger kommer nok mer an på gener, vekt, hormoner, puppestørrelse og hudens elastisitet.

6. Større er ikke alltid bedre

Når det kommer til amming er store pupper ofte en større utfordring enn små pupper.

– Bryststørrelsen har ingen betydning for hvor mye melk som produseres. Mengden er individuelt veldig forskjellig og bestemmes av andre faktorer, forklarer legen.

– Oftest vil melkeproduksjonen tilpasses barnets behov; jo mer melk som pumpes ut når barnet suger, jo mer melk produserer brystene, sier han.

Uavhengig av størrelsen inneholder hvert bryst cirka 20 melkekjertler. Selv de mest flatbrystede har akkurat samme forutsetning for å produsere nok melk til babyen, siden den eneste forskjellen på store og små pupper er mengden fett.

Enkelte studier viser at mange kvinner med mindre bryster opplever færre problemer med amming enn de som har mer volum å by på.

Det kan rett og slett være enklere for babyen å få brystet inn i munnen.

7. Puppesmerter er vanlig

Det er helt vanlig å få ømme bryster, spesielt i perioden rett før mensen. Kroppen holder gjerne mer på vann i den fasen av syklusen, og da hender det puppene hovner opp og blir ømme.

– Puppesmerter kalles mastalgi på legespråk, forteller Klæboe Faleide.

– Puppene påvirkes av hormoner, og når vi snakker om smerter eller ømhet i forbindelse med menstruasjon, snakker vi om syklisk mastalgi.

Selv om brystsmerter kan være ubehagelig og plagsomt, er det sjelden et tegn på at noe er galt.

– Smerter eller ømhet uavhengig av menstruasjonssyklus, såkalt ikke-syklisk mastalgi, bør du snakke med legen din om, sier Klæboe Faleide.

– Som oftest er det banale årsaker, men i noen tilfeller dreier det seg om sykdom.

SE VIDEO: Slik sjekker du brystene dine selv

Vær oppmerksom hvis smerten forekommer i bare det ene brystet, spesielt hvis du også opplever andre symptomer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer