Raw Food

Visste du dette om raw food?

Ikke bare salat og grønnsaker.

SØTT OG SUNT: Raw food kan også være kosemat, og det helt uten å påvirke blodsukkeret negativt. Foto: Trine Berge, Cappelen Damm
SØTT OG SUNT: Raw food kan også være kosemat, og det helt uten å påvirke blodsukkeret negativt. Foto: Trine Berge, Cappelen Damm Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det oppstår stadig nye trender innenfor kosthold og helse, og en av trendene som de siste årene har vokst seg stadig større er raw food.

Ja, vi skjønner at dette er rå mat, men betyr det at du kun kan spise salat? Og hva hvis du får lyst på noe søtt?

– Raw food er mange mil unna bare salat og kjedelig råkost. Du kan lage alt fra fantastiske kaker til rå sjokolade og spennende middagsretter, sier Trine Berge, livsstilsveileder innen supermat og raw food,  til KK.no.  

Hun er medforfatter av flere bøker innenfor området, men deler også mye av sin kunnskap på bloggen Superdamebloggen.no.

– Raw food er også kosemat. Og jeg tror det er derfor at rawfood har blitt så populært. Hvor kult er det ikke at du kan nyte en sinnsyk god kake og ha verdens beste samvittighet fordi kroppen din også har fått masse gode næringstoffer? Og du får heller ikke noe ubalanse i blodsukkeret på samme måte som vanlige kaker.

LES OGSÅ: Vitaminmangelen du bør være obs på

Trenger ikke bare spise raw food

Dette er altså snakk om mat uten gluten, melkeprodukter og vanlig sukker, og i stedet ofte basert på nøtter, frø, og helt naturlige søtningskilder.

– Vi bløtlegger også nøtter og frø for å aktivere næringsstoffene og gjøre dem mer fordøyelsesvennlige. Raw food kaker, dressinger og sauser er ofte basert på nøtter, og med bløtlegging får du den fine og kremete teksturen disse rettene krever, forklarer hun.

Berge mener likevel ikke at du trenger å bare spise rawfood, men heller fokusere på hva du bør spise mer av og hva du burde spise mindre av.

ENTUSIAST: Trine Berge er en av Norges fremste livsstilsveiledere innen supermat og raw food, og er medforfatter av flere bøker innenfor området. Foto: Trine Berge, Cappelen Damm
ENTUSIAST: Trine Berge er en av Norges fremste livsstilsveiledere innen supermat og raw food, og er medforfatter av flere bøker innenfor området. Foto: Trine Berge, Cappelen Damm Vis mer

Iselin Amanda Støylen, som driver raw food-bloggen The Uncooked Vegan Kitchen forteller også til KK.no at selv om de aller fleste som spiser raw food velger å holde seg til et vegansk kosthold, er ikke dette noe vi alle må.

– De siste årene har også flere og flere «vanlige» mennesker funnet frem til gleden ved å inkludere mer rå mat i sitt kosthold. Noen av grunnene til dette kan være at det hos mange fører til mer energi, bedre helse, en mer velfungerende kropp og bedre fordøyelse.

Ikke så tidkrevende

Raw food er først og fremst mat som ikke er varmebehandlet over 42 grader celcius. Dette er ren mat som ofte spises i sin naturlige form, eller blir behandlet og tilberedt ved hjelp av food processorere, blendere, dehydratorer og andre redskaper. 

– En vanlig misoppfatning om raw food er at denne måten å spise er veldig tidkrevende. Det trenger det ikke være. Raw food kan være både raskt og lettvint, og samtidig smakfullt, næringsrikt og ikke minst fargerikt! 

– Et eksempel på dette er raw food kaker, som kan smelles sammen på en liten halv time, og som ikke krever noe tid til steking, forteller Støylen.

Har du lyst til å prøve deg på noen spennende og søte raw food-desserter kan du teste ut disse oppskriftene.

Rå «ostekake» med sitron

Oppskrift fra: Theuncookedvegankitchen.com

Bunn:
2 dl cashewnøtter
2 dl kokosmasse
10 dadler (uten stein)
en liten klype salt

OSTEKAKE UTEN OST: En frisk og deilig vårkake laget av kun rå, naturlige ingredienser - og ingen ost. Foto: Iselin Amanda Støylen, Theuncookedvegankitchen.com
OSTEKAKE UTEN OST: En frisk og deilig vårkake laget av kun rå, naturlige ingredienser - og ingen ost. Foto: Iselin Amanda Støylen, Theuncookedvegankitchen.com Vis mer

Fyll:

4 dl cashewnøtter (bløtlagt i minst en halv time)
5 ss agave sirup eller annen søtning (stevia, yaconsirup osv)
1 dl smeltet kokosolje (extra virgin kokosolje smeltes på lav varme i vannbad for å unngå for høy temperatur)
5 ss vann
juicen av en sitron
1/6 ts gurkemeie (for farge, kan sløyfes)

Slik gjør du: Begynn med å mikse alle ingrediensene til bunnen i en food processor. Når du får en tykk masse som er litt klissete kan du trykke denne ut i en kledd, middels stor rund form. Sett til siden.

BROWNIES: Tenk å kunne lage brownies uten å bruke stekeovnen? Disse herlighetene kommer med et hint av lakris og kiwi. Foto: Iselin Amanda Støylen, Theuncookedvegankitchen.com
BROWNIES: Tenk å kunne lage brownies uten å bruke stekeovnen? Disse herlighetene kommer med et hint av lakris og kiwi. Foto: Iselin Amanda Støylen, Theuncookedvegankitchen.com Vis mer

For å lage fyllet kjører du alle ingrediensene i en blender til en tykk masse. Massen skal være glatt og klumpfri. Hell over bunnen før du setter kaken kaldt i minst fire timer. Pynt med det du måtte ønske før servering. Kaken bør oppbevares i kjøleskap. 

LES OGSÅ: Sunt og helt uten sukker

Raw food brownies (med lakris og kiwi)

Oppskrift fra: Theuncookedvegankitchen.com

2 dl mandler
10 dadler uten stein
2 ss rått kakaopulver
1/4 ts salt (valgfritt)
1/4 ts vaniljepulver (valgfritt)
1 ts lakrispulver (kan sløyfes)
Toppes med kiwi, og smeltet rå sjokolade. 

Slik gjør du: Ha mandler i en food processor til du får et fint mel. Ha i resten av ingrediensene og blend til alt henger sammen og du får en fin og jevn masse. Trykk ut i en liten, kledd form. Skjær i passe store biter og nyt.

Jordbær- og gojipudding 

Oppskrift fra: Boken Rawfood av Trine Berge

2–4 porsjoner 

4 dl friske jordbær 
½ dl gojibær  
1,5 ss chiafrø, gjerne knust først i kaffekvern  
2 ss agavesirup  
½ ts ekte vaniljepulver  
1 ts kokosblomstsukker 
¼ ts limejuice (eller sitron) 
2 ts rice bran  
1 dl kokosvann, søt type (kan erstattes med 1/2 dl eplejuice og 1/2 dl vann – eller bare vann).

Foto: Trine Berge, Cappelen Damm
Foto: Trine Berge, Cappelen Damm Vis mer

Slik gjør du: Ha alt i en foodprosessor eller en kraftig blender og kjør den i 1–2 minutter til alt har en jevn og fin konsistens. Fordel i 4 dessertskåler og sett kaldt. Du kan ha dem 30 minutter i fryseren, så 30 minutter i kjøleskapet, eller minimum 4 timer i kjøleskapet. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer