Spinat

Visste du dette om spinat?

Har blant annet en positiv effekt på hjernen.

SUPERMAT: Spinat er rene supermaten når det kommer til næringsinnhold, og den gjør godt for både kropp og hjerne. Foto: nata_vkusidey - Fotolia
SUPERMAT: Spinat er rene supermaten når det kommer til næringsinnhold, og den gjør godt for både kropp og hjerne. Foto: nata_vkusidey - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Salat er svært kalorifattig mat, men det inneholder heller ikke særlig med næringsstoffer – hvert fall dersom du velger de lyse salattypene.

Jo mørkere fargen er, jo mer næringsstoffer vil salaten inneholde, derfor gjør du lurt i å gå for spinat. Dette er nemlig kongen av bladgrønnsaker når det kommer til næringsinnhold.

– Spinat er meget rik på mineralene jern, kalsium, kalium og magnesium. Den har også en del vitamin C, den er en flott kilde til folat, vitamin K og vitamin A i form av karotenoider, sier prosjektleder og matkonsulent hos Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt.no, Toril Gulbrandsen til KK.no.

Spinat inneholder derfor næring som er viktig for synet, huden, fosterutvikling, skjelett og for muskelsammentrekning, og er absolutt noe vi bør spise mer av. 

LES OGSÅ: Så mye salat må du spise

Forebygger både kreft og rynker

Det er altså ingen tvil om at det er lurt å spise spinat. Ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky sier til KK.no at fargen og smaken på spinat gir deg tydelige hint om at dette virkelig er en foryngende matvare. 

– Under den grønne fargen ligger det store mengder av oransje fargestoffer, karotenoidene betakaroten, lutein og zeaxantin. Disse er sterke antioksidanter som beskytter kroppen mot skadelige frie radikaler. De bevarer dermed spensten i hudcellene slik at huden ser ung og frisk ut, forklarer hun.

NÆRINGSRIK: Spinat er en flott kilde til folat, og meget rik på mineralene jern, kalsium, kalium og magnesium, i tillegg til vitamin C, K og A. Foto: MAGNAR KIRKNES/VG
NÆRINGSRIK: Spinat er en flott kilde til folat, og meget rik på mineralene jern, kalsium, kalium og magnesium, i tillegg til vitamin C, K og A. Foto: MAGNAR KIRKNES/VG Vis mer

Disse antioksidantene forebygger også kreft, og holder hjertet og blodårene unge, sunne og friske. 

– Vitamin C er det også mye av i spinat, og en av oppgavene til dette vitaminet er å holde bindevevet i huden fast og stramt. På den måten unngår vi rynker. I tillegg fungerer vitamin C som en antioksidant i kroppen, og det styrker immunforsvaret og fremmer opptaket av jern fra maten, sier Arsky og legger til: 

– Spinat er også rik på vitamin K, som både er bra for blodlevring (koagulering), for å få kalsium inn i skjelettet (motvirker beinskjørhet), og holder blodårene fri for kalsiumavleiringer.

På grunn av k-vitaminets virkning på blodlevringen bør ikke de som tar blodfortynnende midler (marevan) spise spinat, da det motvirker medisinen. Alle vi andre kan gjerne spise en porsjon spinat hver dag.

LES OGSÅ: Spis spinat hver uke

SMOOTHIE: Hvorfor ikke bruke spinat i smoothien? Da får du en god og næringsrik drikk som gjør godt for hele kroppen. Foto: emmi - Fotolia
SMOOTHIE: Hvorfor ikke bruke spinat i smoothien? Da får du en god og næringsrik drikk som gjør godt for hele kroppen. Foto: emmi - Fotolia Vis mer

Godt for hjerne og hukommelse

Hud og helse drar altså god nytte av spinatens mange næringsstoffer, men dette er ikke det eneste spinaten er godt for. Nyere forskning viser også at spinaten kan ha en svært positiv effekt på hjernen.

Forskere ved Rush University i Chicago analyserte kostholdet og mentale funksjoner hos 954 eldre mennesker over en fem års periode, og fant at de som spiste mer grønt også hadde større sannsynlighet for å være mentalt skarpe. 

De personene som spiste en eller to daglige porsjoner av grønne bladgrønnsaker hadde de samme kognitive evnene som hos de som var 11 år yngre og ikke spiste grønne bladgrønnsaker. Og dette skyldes altså spinatens rike innhold av vitamin K.

Spiser du litt spinat hver dag kan dette altså forbedre hukommelsen og bidra til å forsinke prosessen med aldersrelatert kognitiv svikt. Forskerne mener også at dette også potensielt kan beskytte hjernen fra Alzheimers sykdom og demens. 

Du kan ha spinat i alt

Selv om spinat selvsagt kan spises som en del av en salat, er dette langt i fra det eneste alternativet du har. Den kan også varmes opp og brukes i alt av middagsretter – ja, til og med i bakervarer. 

LES OGSÅ: Lasagne med torsk, appelsin, fennikel og spinat

SPINATLASAGNE: Spinaten er en svært anvendelig bladgrønnsak, og gjør seg for eksempel godt i en lasagne. Foto: Scanpix/NTB
SPINATLASAGNE: Spinaten er en svært anvendelig bladgrønnsak, og gjør seg for eksempel godt i en lasagne. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Jeg liker å lage spinatsmoothie av 1 banan, 1 neve babyspinat, 2 dl vaniljeyoghurt og litt appelsinjuice til ønsket konsistens. Det smaker himmelsk, og får en vakker avokadofarge. Jeg liker også god, gammeldags spinatsuppe med egg i – men ikke kok den lenge, ha i spinaten rett før servering og kjør med blender til du har en frisk, grønn suppe, sier Arsky. 

Også Toril Gulbrandsen har mange gode tips til hvordan du kan bruke spinaten i matlagingen.

– Den er kjempefin å bruke i stuinger, gratenger, lasagne, wok, dampet eller bare stekt raskt i panne til den har falt sammen. Den kan selvfølgelig også spises rå i salater, forteller hun og minner om at det er viktig å vaske den godt først.

Spinat er supermat på sitt beste, og svært anvendelig i matlagingen. Ernæringsfysiolog Linn Hansen som driver bloggen Sprudlende Sunn mener vi definitivt bør bruke mer spinat i det norske kostholdet for å få inn mer farger.

SPINATVAFFEL: Spinat kan fint brukes i bakervarer og i vafler og pannekaker. Prøv for eksempel disse morsomme grønne vaflene som er supersunne.          Foto: Linn Hansen, Sprudlende sunn
SPINATVAFFEL: Spinat kan fint brukes i bakervarer og i vafler og pannekaker. Prøv for eksempel disse morsomme grønne vaflene som er supersunne. Foto: Linn Hansen, Sprudlende sunn Vis mer

– Spinaten stiller i en helt egen klasse når det gjelder næringsinnhold. Den kan puttes i smoothies, eller den kan brukes i bakst – jeg bruker den masse i pannekaker og vafler! Den er nokså smaksnøytral, så den egner seg godt til det aller meste, sier Hansen. 

Prøv gjerne hennes favorittoppskrift på vafler som kan lages grønne.

Monstervafler med spinat

Oppskrift fra: Sprudlende Sunn
3 økologiske egg
3 ss Tjukkmjølk, tyrkisk yoghurt eller kesam (evt kokosmelk)
½ – 1 moden banan
120 g havregryn
1 ts bakepulver
1 ss Hemp proteinpulver (kan sløyfes)
2 ss chiafrø
3 never fersk spinat
0,5-1 dl vann
litt salt

Slik gjør du: Kjør alt i blenderen/foodprosessoren din til en jevn og fin røre. Det skal ikke være nødvendig å steke vaflene i fett, men her varierer det sikkert fra vaffeljern til vaffeljern. Server gjerne med valgfritt pålegg og fargerike grønnsaker ved siden av. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer