Gråte

Visste du dette om tårene dine?

Det er ikke bare av praktiske grunner at det renner fra øynene.

TÅRER: Forskere er ikke helt sikre på hvorfor vi gråter, men sannsynligvis er det en blanding av sosiale og fysiske årsaker.  Foto: Chepko Danil - Fotolia
TÅRER: Forskere er ikke helt sikre på hvorfor vi gråter, men sannsynligvis er det en blanding av sosiale og fysiske årsaker. Foto: Chepko Danil - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Gråt kan oppstå i mange situasjoner. Selv om det oftest er et uttrykk for tristhet, smerte eller sorg, kan det også være forårsaket av glede, lettelse eller sinne.

Til tross for at alle gjør det er forskere fortsatt usikre på hva den eksakte grunnen til at vi gråter er, men det sies at det sannsynligvis er en blanding av sosiale og fysiske årsaker.

LES OGSÅ: Randi (35) mistet sitt ufødte barn

SØKER TRØST: Ofte er gråt et tegn på at vi trenger trøst eller sympati fra de rundt oss.  Foto: Monkey Business - Fotolia
SØKER TRØST: Ofte er gråt et tegn på at vi trenger trøst eller sympati fra de rundt oss. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

Søker trøst fra andre

Det finnes mange teorier om hvorfor vi mennesker gråter. Ifølge Huffington Post mener noen forskere at vi søker trøst fra de rundt oss når vi gråter.

– En grunn til at vi gråter kan være at vi vil signalisere at det har oppstått et problem eller at vi vil ha trøst fra dem rundt oss når vi er i nød, har Lauren Bylsma, som er forsker ved University of Pittsburgh og har gjennomført en rekke studier og skrevet flere artikler om tårer og gråt, fortalt til nettstedet.

Mens spedbarn gråter for å få oppmerksomheten til foreldrene sine, gråter altså voksne ofte for å få sympati fra personene rundt dem.

Men gråt trenger ikke bare være et rop om hjelp, det kan også være en rask konfliktløsning dersom man krangler med noen.

– Mye tyder på at gråt vekker medfølelsen og skyldfølelsen i oss, og derfor kan det virke som gråt kan trekke oss ut av situasjoner hvor andre setter oss i nød.

– Vi mennesker har vanskelig for å straffe eller krangle med noen som gråter. Det er akkurat som om gråt gir oss en beskjed om at vi nå bør skal trekke oss tilbake, har Jesse Bering, som jobber ved Institute of Cognition and Culture ved Belfast University fortalt til Huffington Post.

LES OGSÅ: Slik takler du kjærlighetssorg

EMOSJONELLE TÅRER:Mange opplever at de begynner å gråte gledestårer når de er i emosjonelle situasjoner, som for eksempel når de gifter seg.   Foto: Erika Kyte - Fotolia
EMOSJONELLE TÅRER:Mange opplever at de begynner å gråte gledestårer når de er i emosjonelle situasjoner, som for eksempel når de gifter seg. Foto: Erika Kyte - Fotolia Vis mer

Forskjellige typer tårer

Tårevæske er en blanding av vann, salt, proteiner, fett, sukker, sitronsyre, bakteriedrepende stoffer og ulike avfallsstoffer - som kroppen trenger å kvitte seg med.

Tårer består stort sett av det samme, men visste du at det faktisk finnes tre ulike typer tårer?

Den første typen tårer er de basale tårene. Disse har vi i øynene hele tiden, og deres jobb er å smøre, nære og beskytte øynene slik at de holder seg fuktige og friske til enhver tid. Hver gang vi blunker, kommer disse tårene ut fra øyelokket og skyller vekk støv, bakterier, pollen og lignende.

Den andre typen heter reflekstårer. Deres jobb er å beskytte øynene mot irritasjonsmomenter som for eksempel vind, røyk eller når vi kutter løk.

Den tredje typen tårer er trolig den vi er mest kjent med, nemlig de emosjonelle tårene. Disse kommer når vi har kranglet med partneren vår, slått oss eller sett en skikkelig emosjonell film.

LES OGSÅ: Trøstemat gjør deg trist

Gledestårer og sorgtårer - kan hjelpe kroppen

Det viser seg at gledestårer ikke er så ulike sorgtårer som man kanskje tror. Disse to typene gråt har til felles at kroppen er i en intens emosjonell tilstand når de forekommer.

– Faktisk er den delen av hjernen som er forbundet med emosjonelle følelser koblet til en del av hjernestammen som stimulerer tåreproduksjon, har Mark Fenske, som er førsteamanuensis i nevrovitenskap ved University of Guelph, skrevet på nettstedet The Globe and Mail.

Videre skriver han at én teori går ut på at gråt hjelper kroppen å gå tilbake til en rolig tilstand etter å ha vært emosjonell.

Etter man har vært svært emosjonell, som hvis du har mistet en person du har stått nær, kan det å felle noen tårer hjelpe oss å gå tilbake til vår normale funksjon igjen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer