PÅ INNSIDEN: En god fordøyelse er viktig for en sunn og frisk kropp. Men vet du hvor store tarmene egentlig er? Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press
PÅ INNSIDEN: En god fordøyelse er viktig for en sunn og frisk kropp. Men vet du hvor store tarmene egentlig er? Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press Vis mer

Tarmen

Visste du dette om tarmene dine?

De tar mye større plass enn du tror...

Kroppen er et fantastisk maskineri som arbeider for fullt, helt av seg selv. Ja, til og med når vi sover skjer det masse forskjellig i kroppen vår, som vi ikke har noe kontroll over.

Et av de største organene  i kroppen vår, er tarmsystemet. Det er tross alt dette som tar grovarbeidet når vi har proppet i oss store herremåltider med mat og drikke, og det er her alle de viktige næringsstoffene blir tatt opp.

En god fordøyelse er viktig for en sunn og frisk kropp, og når fordøyelsen ikke fungerer som den skal, kan det by på store plager. Det er altså ingen tvil om at tarmsystemet spiller en betydelig rolle for vår helse og velvære.

Men vet du hvor store tarmene egentlig er?

Større enn en studenthybel

Det har lenge vært antatt at tarmenes innside-areal skulle være på flere hundre kvadratmeter, og eventuelt kunne dekke en hel tennisbane. Et syn vi mest sannsynlig ikke vil oppleve i virkeligheten – takk og lov. Men ifølge Forskning.no har en gruppe svenske forskere nå funnet ut at denne påstanden var litt i overkant.

Det var forskere ved Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet som utførte denne studien, og resultatene viste at størrelsen i virkeligheten er mer tilnærmet en ettroms leilighet.

Og selv om arealstørrelsen på tarmkanalen riktignok er langt mindre enn man har trodd, er 30 til 40 kvadratmeter fortsatt ikke noe å kimse av. Er du student er det tross alt stor sjanse for at du bor i en leilighet som er mindre enn det.

LES OGSÅ: Sliter du med luftsmerter og urolig mage?

SULTEN: Alt som går inn skal også ut igjen. Men først må det gjennom flere meter med tarm. Foto: REX/Mood Board/All Over Press
SULTEN: Alt som går inn skal også ut igjen. Men først må det gjennom flere meter med tarm. Foto: REX/Mood Board/All Over Press Vis mer

Tar utgangspunkt i friske tarmer

Mage- og tarmkanalen ligger vanskelig tilgjengelig i bukhulen, så det er jo naturlig å stille spørsmål om hvordan dette egentlig har blitt målt. Den tidligere antatte størrelsen har blitt målt ved obduksjon og bukoperasjoner når tarmvevet har vært slappere, og har derfor vist et større mål enn det i virkeligheten er.

I denne nye studien har forskerne derfor tatt utgangspunkt i tarmer som har vært friske og normale, ved å bruke data fra røntgenundersøkelser, i tillegg til å støtte seg på egne studier med fiberoptisk inspeksjon. Og det er ikke en helt uviktig oppdagelse.

– Størrelsen på tarmkanalenes innvendige overflate har stor betydning for opptaket av næringsstoffer og medikamenter, og for å forstå hvordan slimhinnen beskytter kroppen mot påvirkning fra aggressive faktorer i tarminnholdet, har forsker Lars Fändriks uttalt i en pressemelding fra Göteborgs universitet.

DAGLIG RUTINE: Visste du at kroppen vår produserer rundt seks tonn avføring i løpet av livet? Det er bare å sette seg godt til rette. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press
DAGLIG RUTINE: Visste du at kroppen vår produserer rundt seks tonn avføring i løpet av livet? Det er bare å sette seg godt til rette. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press Vis mer

Seks tonn avføring

Hele fordøyelsessystemet er til for at vi skal kunne ta opp næring fra den maten vi spiser. Og denne prosessen starter allerede i munnen når vi tygger maten.

Og jo bedre du tygger, jo lettere blir det for magen og tarmene å få til sine oppgaver. I tillegg produserer vi spytt som skal gjøre det lettere å fordøye maten vi spiser. Faktisk produserer hvert menneske opp til halvannen liter spytt hver dag.

Fra magesekken sendes maten videre til tynntarmen der næringsstoffene blir tatt opp, før restavfallet skyves ut i tykktarmen, der fuktighet og viktige salter blir trukket ut. Restene av dette består altså av alt det kroppen vår ikke har bruk for, og det er dette som er avføring. I løpet av et helt menneskeliv produserer du rundt seks tonn av det!

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop