Sexlyst

Vitaminet som kan øke lysten

Kan sørge for en langt mer spennende høst ...

MER SEX: Mange opplever at sexlysten dabber av i disse dager. Ifølge sexologen kan vitamin D hjelpe.  Foto: All Over Press
MER SEX: Mange opplever at sexlysten dabber av i disse dager. Ifølge sexologen kan vitamin D hjelpe. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At det er mange helsefordeler som følger med regelmessig sex, er blitt konstatert opp og i mente av verdens forskningselite.

Men av og til butter det, og lysten blir borte - og det særlig i disse dager.

Kjenner du sexlysten synker i takt med at mørketida strammer grepet, her er tipsene som kan gi deg og kjæresten din en romantisk høst.

LES OGSÅ: Bør vi ha sex flere ganger om dagen?

Vi påvirkes av naturen

Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, forteller til KK.no at det er svært vanlig at sexlysten dabber av om høsten, da vi mennesker påvirkes mer av naturen og årstidene enn det vi kanskje tror.

- Vi mennesker er en del av naturen fra langt tilbake. Tidligere levde vi i takt med naturen på en helt annen måte enn det vi gjør i dag, og da ble vi også svært påvirket av den.

I dag blir vi også påvirket, men ifølge Schmidt er vi for distanserte til å tenke på det.

- Likevel ser vi at mange fenomener påviser nettopp dette, som for eksempel at vi opplever våryrhet og at vi blir høst- og vinterdeprimerte.

- Det at mange blir tunge til sinns utover høsten, når mørket trår til, skyldes at vi får uregulerte melatoninnivåer, kroppens søvnhormon. Dette gjør at mange mister energien og føler seg slappe – noe som igjen kan resultere i nedsatt sexlyst.

UREGULERTE MELATONINNIVÅER: At man blir slapp og tappet for energi om høsten skyldes at vi får uregulerte melatoninnivåer.  Foto: Andres Rodriguez - Fotolia
UREGULERTE MELATONINNIVÅER: At man blir slapp og tappet for energi om høsten skyldes at vi får uregulerte melatoninnivåer. Foto: Andres Rodriguez - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Dette får oss til å miste sexlysten

D-vitaminmangel?

Men, det kan også skyldes noe annet.

- Det er også et annet fenomen, som inntrer når solen forsvinner, som kanskje ikke er like kjent når det gjelder manglende sexlyst, forteller Schmidt.

- Sol, eller rettere sagt D-vitamin som vi får via sol, gjør underverker for testosteronnivåene våre og testosteron og sexlyst henger tett sammen.

Flere forskningsstudier har også antydet denne sammenhengen.

Blant annet viste en undersøkelse av menn fra Medical University of Graz i Østerrike, som ble publisert i tidsskriftet Clinical Endocrinology , at D-vitaminnivået påvirket deres testoreronnivå og sexlyst.

Også ved Universitetet i Tromsø, har man forsket på sammenhengen mellom D-vitamin og sexlyst. Der har de funnet ut at særlig kvinners lyst, henger tett sammen med mørketiden.

- Vi fant at begge kjønn møtte et bunnivå i desember, da det var mørkest. Særlig kvinners seksuelle interesse fulgte lyset eksakt, har divisjonsdirektør Arne Holte ved Divisjon for Psykisk helse ved Folkehelseinstituttet tidligere fortalt til Dagbladet.

Han var ansvarlig for studien ved Universitetet i Tromsø.

- Mange har mangelfulle D-vitaminlagre, og når solen forsvinner og huden ikke eksponeres for sollys, så forsvinner det enda mer, sier Schmidt.

- Det er verdt å prøve litt tilskudd av vitamin D, dersom du kjenner at sexlysten din har forsvunnet, sier hun.

ROMANTISKE STUNDER: Dersom sexlysten din har dabbet av, anbefaler eksperten deg å bruke høsten og vinterens romentiske stunder for alt de er verdt. Hva med en koselig kveld under et pledd med en varm kopp te?
 Foto: gpointstudio - Fotolia
ROMANTISKE STUNDER: Dersom sexlysten din har dabbet av, anbefaler eksperten deg å bruke høsten og vinterens romentiske stunder for alt de er verdt. Hva med en koselig kveld under et pledd med en varm kopp te? Foto: gpointstudio - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Vitamin D-mangel kan gjøre deg slapp, sliten og deprimert

Skap romantiske stunder i høst

Dersom sexlysten din har dabbet av og du ønsker å gjøre noe med dette, anbefaler Schmidt deg også å bruke høstens koselige stunder for alt de er verdt.

EKSPERTEN: Bianca Schmidt, gestaltterapeut og sexolog. Foto: Privat
EKSPERTEN: Bianca Schmidt, gestaltterapeut og sexolog. Foto: Privat Vis mer

- Det er ingenting som inviterer mer til romantiske stunder med stearinlys, peiskos og et varmt pledd, enn det høsten og vinteren gjør. Hvis du er klok, så spør du partneren din om ikke han vil sitte under pleddet sammen med deg og nyte en koppe varm te.

- Selv om du der og da ikke nødvendigvis tenker på sex, så gjør det at man sitter tett sammen og har en hyggestund at veien til soverommet etterpå er ganske mye kortere. Hvis du inkluderer partneren din i det høsten og vinteren inviterer til, så kan du legge ganske mange gode aksjer i forhold til å få en skikkelig god, varm og nær sesong.

Videre forteller hun at det også kan være en god idé å reise på en ferie i mørketida, slik at man har noe «å leve på» gjennom den lange vinteren.

- Det vil være gunstig å gjøre dette midt på senhøsten, når det begynner å nærme seg november eller desember. På den måten kan man få stabilisert melatoninnivåene, øke hudens D-vitaminproduksjon og ikke minst får dere en romantisk tur sammen. Dette er noe dere kan leve på gjennom den lange vinteren, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer