Hårvekst

Vokser håret fortere her?

Sjekk hva som er forskjellen på håret på kropp og hode.

GROR RASKT: Føler du at du stadig må sitte klar med barberhøvelen? Du er ikke den eneste. Men vokser egentlig håret raskere der vi barberer og napper? Foto: Scanpix/NTB
GROR RASKT: Føler du at du stadig må sitte klar med barberhøvelen? Du er ikke den eneste. Men vokser egentlig håret raskere der vi barberer og napper? Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det nærmer seg årstiden for bare legger og kortermede topper, og det blir plutselig litt viktigere å holde hårveksten i sjakk. 

Vi tar frem barberhøvel og voks, fikser opp bikinilinjen, under armer og på legger, og napper hårstrå på uønskede steder. 

Men selv om du tar en skikkelig vårrengjøring og fjerner alt, så er håret tilbake igjen etter et par dager. For noen går det kanskje enda raskere, og allerede dagen etter kan leggene vise antydninger til mørke stubber.

På tross av dette kan det virke som om håret på hodet bare aldri vil vokse seg langt nok.

Men er det egentlig slik at håret vokser saktere på hodet enn på resten av kroppen

LES OGSÅ: Derfor får du hår på noen føflekker

Alle hår vokser ikke samtidig

– Hårstrå vokser 1-2 centimeter i måneden. Hvor langt håret kan bli avhenger også av andre faktorer, som livssyklus på hårveksten og genetiske faktorer, sier hudlege Eli Synnøve Lilleskog ved Aleris Medisinske Senter til KK.no.

Alle hår har en livssyklus. Denne består av en vekstfase, en hvilefase og en avstøtningsfase. Men alle hårstråene befinner seg ikke alltid i samme fase.

ULIKE FASER: Det er ikke nødvendigvis de samme hårstråene du barberer av annenhver dag, alle hårstråene vokser nemlig ikke ut samtidig på hele kroppen, fordi hårene kan være i ulike faser. Foto: Scanpix/NTB
ULIKE FASER: Det er ikke nødvendigvis de samme hårstråene du barberer av annenhver dag, alle hårstråene vokser nemlig ikke ut samtidig på hele kroppen, fordi hårene kan være i ulike faser. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– På armene er rundt 20 prosent av hårene i vekst samtidig. I armhulene er det 30 prosent, på leggene 20 til 40 prosent, mens på hodet er 80 til 90 prosent av hårene samtidig i vekstfase. På overleppen og haken er det snakk om 60 prosent, forklarer hun. 

Det betyr altså at det ikke nødvendigvis er de samme hårstråene du barberer av annenhver dag, alle hårstråene vokser nemlig ikke ut samtidig på hele kroppen.

– Det er mye på grunn av dette at det føles som at hårene vokser forskjellig, alt etter hvor det sitter på kroppen, sier Lilleskog.

LES OGSÅ: Har du mørke hår på magen?

Vokser det ut mer hvis du napper? 

Det finnes mange myter rundt hårvekst, og det er ikke alltid så lett å vite hva som er fakta og hva som er feil.

Kanskje har du hørt at barbering vil gjøre håret stivere, eller at å nappe et hår fra brystet vil få det til å vokse ut flere, men ifølge hudlegen stemmer ikke dette helt.

– Det vil ikke bli mer hår ved å benytte seg av forskjellige hårfjerningsmetoder. Men det kan kanskje føles som at det kommer mer og stivere hår etter for eksempel barbering av legger, sier hun.

VOKSER UT: Selv om du har overnappede øyenbryn vil hårene som regel vokse ut igjen etter en stund, med mindre du har skadet hårsekkene. Foto: brainsil - Fotolia
VOKSER UT: Selv om du har overnappede øyenbryn vil hårene som regel vokse ut igjen etter en stund, med mindre du har skadet hårsekkene. Foto: brainsil - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik får du brynene til å vokse fortere ut

Hår som vokser ut fra roten har tynnere tupper og vil derfor ikke vises like godt som et hår som er avskåret, det vil se litt kraftigere ut i tuppen og derfor føles stivere. 

Så selv om barbering kanskje er den mest smertefrie og enkleste hårfjerningsmetoden du kan gjøre selv, kan det altså gjøre deg litt «skjeggete».

Også når det kommer til øyenbryn er det noen myter.

– Ved napping av øyenbryn så fører dette som regel ikke til at håret forsvinner. Hvis en imidlertid skader hårsekkene, ved for eksempel infeksjoner, så kan dette påvirke noe, forteller Lilleskog.

Overnappede øyenbryn er riktignok et ganske kjent problem, men i de fleste tilfeller vil hårene altså vokse ut igjen. Brynsstylist Fred Hamelten har tidligere sagt til KK.no at det varierer fra person til person hvor lang tid det vil ta, men det kan ta fra et par måneder til opp mot ni måneder. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer