Negler

Vokser neglene ekstra fort?

Varme temperaturer og fuktig klima gjør noe med kroppen din.

NEGLER: Har du lagt merke til at neglene dine gjerne vokser raskere og generelt blir lengre dersom du er et sted hvor temperaturene er varmere og klimaet fuktigere? Foto: NinaMalyna - Fotolia
NEGLER: Har du lagt merke til at neglene dine gjerne vokser raskere og generelt blir lengre dersom du er et sted hvor temperaturene er varmere og klimaet fuktigere? Foto: NinaMalyna - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Visste du at neglene dine kan si noe om helsen din?

For eksempel er det mulig å oppdage både mineral- og vitaminmangel, samt protein og jernmangel, bare ved å se på neglene.

Men det er ikke bare det som skjer inni kroppen din som påvirker neglene dine.

Har du for eksempel lagt merke til at neglene dine ofte vokser raskere i løpet av sommeren, eller bare i løpet av den uken du er i sydligere strøk?

Hva kommer egentlig dette av?

LES OGSÅ: Har du fått en rosa eller hudfarget nupp?

Varme temperaturer gir mer næring til neglene

Ann-Kristin Stokke, som er fagsjef i hudpleieklinikken Skintific AS, kan fortelle at det er slik at neglene vokser raskere i varmere temperaturer, eller i klima med høyere luftfuktighet enn det er her hjemme.

- Ja, det stemmer. Negler vokser litt individuelt, men gjennomgående så vokser de litt raskere i sommerhalvåret, forklarer hun.

NEGLER: Generelt så vokser neglene raskere i sommermånedene. Ifølge Ann-Kristin Stokke, fagsjef for hudpleieklinikken Skintific, så skyldes det at varmere temperaturer gir økt blodgjennomstrømning og mer næring til neglene.  Foto: deniskomarov - Fotolia
NEGLER: Generelt så vokser neglene raskere i sommermånedene. Ifølge Ann-Kristin Stokke, fagsjef for hudpleieklinikken Skintific, så skyldes det at varmere temperaturer gir økt blodgjennomstrømning og mer næring til neglene. Foto: deniskomarov - Fotolia Vis mer

- Det meste går jo litt raskere på sommeren - som for eksempel cellefornyelsen i huden. Akkurat når det kommer til negler, så har jeg ikke sett noen klar dokumentasjon på hvorfor det skjer, men det henger sannsynligvis sammen med økt blodgjennomstrømning og dermed bedre næringstilgang for negleroten, forteller hun.

Det vil si at varmere temperaturer bidrar til økt blodgjennomstrømning i kroppen, som gir ekstra tilgang på oksygen og næringsstoffer til neglen, og gjør at den vokser raskere.

- Høy luftfuktighet vil i tillegg bidra til at hud, hår og negler bedre holder på sin fuktighet - noe som også legger et grunnlag for bedre cellefornyelse, sier hun.

LES OGSÅ: Slik får du perfekt saltvannshår

Lengden på fingrene dine påvirker hvor lange de blir

På samme måte som neglene dine er sterkere på sommeren, og gjerne vokser raskere, er de også svakere på vinterstid - noe du kanskje allerede har lagt merke til.

- I kulden så vil blodsirkulasjonen være dårligere enn på sommeren, og det er også sannsynligvis årsaken til at neglene blir svakere. Tørt vinterklima vil trekke fuktighet fra neglene, gjøre de svakere og føre til at de brekker lettere, sier Stokke. 

Hvilke andre faktorer påvirker hvor raskt neglene vokser?

- Det er individuelt hvor fort neglene vokser, og det er mange faktorer som kan være med å påvirke. En fingernegl vokser cirka 0,1 millimeter om dagen, noe som vil si at den vil være helt skiftet ut i løpet av tre til seks måneder. På tærne kan det derimot ta opp mot ett til ett og et halvt år å gro en ny negl.

Female feet with color pedicure near with glasses and fresh drink Foto: mariiya - Fotolia
Female feet with color pedicure near with glasses and fresh drink Foto: mariiya - Fotolia Vis mer

I tillegg vil de påvirkes av for eksempel hvor lange fingre du har - desto lengre fingre, desto lengre negler har du anlegg for å få.

- Hos neglebitere vokser også neglene raskere. Det skyldes at neglebiting stimulerer negleroten og bidrar til økt blodsirkulasjon og næringstilførsel. Jeg vil presisere at dette ikke er en oppfordring til å bite negler, sier hun.

LES OGSÅ: Hvilken intimvask bør du velge?

PÅVIRKER OGSÅ HÅRET: Av de samme årsakene som med neglene, så vokser også håret raskere på sommeren.  Foto: Halfpoint - Fotolia
PÅVIRKER OGSÅ HÅRET: Av de samme årsakene som med neglene, så vokser også håret raskere på sommeren. Foto: Halfpoint - Fotolia Vis mer

Påvirker også hvor raskt håret vokser

Men det er ikke bare neglene dine som blir påvirket når du oppholder deg i varmere temperaturer og fuktigere klima.

Stokke kan fortelle at også håret ditt vokser raskere i på sommeren enn på vinteren.

- Det vokser også raskere om natten enn om dagen, og raskere hos kvinner enn hos menn. Hårvekst er arvelig og varierer på forskjellige deler av kroppen. For eksempel vil hodehåret i snitt vokse 1-2 centimeter i måneden, mens vipper vokser i cirka 30 dager, før de etter en overgangsfase i 15 dager har en hvilefase i 106 dager, sier hun.

Andre faktorer som påvirker hvor raskt håret ditt vokser, er blodtilførsel, alder, hormoner, kosthold og behandling av håret.

- Kjønn og alder kan også påvirke veksten av negler. Neglene vokser raskere hos menn enn hos kvinner - bortsett fra når de er gravide. Og de vokser saktere etter at du har rundet 30-årsdagen din, sier Stokke.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer