Hpv-vaksinen

Voksne kvinner bør ta kreftvaksine

Nye forskningsfunn viser at HPV-vaksinen kan beskytte mot livmorhalskreft fram til du er 45 år.

HPV-VAKSINE: I framtiden kan også voksne kvinner komme til å bli vaksinert mot det svært smittsomme viruset.  Foto: REX/Burger / Phanie/All Over Pre
HPV-VAKSINE: I framtiden kan også voksne kvinner komme til å bli vaksinert mot det svært smittsomme viruset. Foto: REX/Burger / Phanie/All Over Pre Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Siden 2009 har alle norske 12 år gamle jenter fått tilbud om gratis vaksine mot det seksuelt overførbare og svært smittsomme HPV-viruset.

Tidligere har man trodd at vaksinen kun beskytter mot viruset om man ikke ennå har debutert seksuelt, og det er grunnen til at kun 12-åringer vaksineres.

Nå viser imidlertid nye studier at vaksinen kan beskytte mot kreft, også etter at du har debutert seksuelt.

LES OGSÅ: Slik kan du forebygge mot kreft

Celleforandringer og tilbakefall

En studie fra Chonnam National University i Korea, viser at vaksinen kan beskytte voksne og seksuelt aktive kvinner mot livmorhalskreft.

– Selv om vaksinen ikke hjelper mot en pågående HPV-infeksjon og ikke kan kurere etablerte celleforandringer, kan den forebygge mot nye infeksjoner og celleforandringer, forteller Sveinung Wergeland Sørbye, overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge til KK.no.

737 kvinner mellom 20 og 45 år, som alle hadde fått påvist celleforandringer, deltok i studien. Rundt halvparten av disse fikk vaksinen, blant dem igjen var det kun ni kvinner som fikk tilbakefall etter behandling.

Blant kvinnene som ikke fikk vaksinen, fikk 27 kvinner tilbakefall, skriver Forskning.no.

HPV kan føre til livmorhalskreft og vaksinen beskytter mot 70 prosent av alle krefttilfellene. I tillegg gir HPV-vaksinen 90 prosent beskyttelse mot kjønnsvorter.

LES OGSÅ: Symptomer du bør være obs på

KOSTER 3000 KR: Overlege anbefaler kvinner å ta vaksinen privat. Foto: REX/Burger / Phanie/All Over Pre
KOSTER 3000 KR: Overlege anbefaler kvinner å ta vaksinen privat. Foto: REX/Burger / Phanie/All Over Pre Vis mer

Livmorhalskreft rammer 300 kvinner årlig

Mellom 70 og 80 prosent av alle norske kvinner blir i løpet av livet smittet av viruset minst én gang. De fleste infeksjoner går over av seg selv innen to år, men enkelte infeksjoner fører til celleforandringer og kreft.

Hvert år får cirka 300 norske kvinner livmorhalskreft. Av disse dør mellom 75 og 100.

Fordi også tidligere forskning har antydet at vaksinen har effekt selv om du har debutert seksuelt, er Folkehelseinstituttet allerede i gang med å vurdere om alle jenter og kvinner under 26 år bør tilbys vaksinen gratis.

Både i Sverige (kun i deler av landet) og Danmark tilbys allerede alle kvinner under 26 år vaksinen gratis, det samme gjelder Australia.

LES OGSÅ: Stress kan trigge spredning av kreft

– Ta vaksinen privat

Selv om Folkehelseinstituttet kommer fram til at de anbefaler offentlig HPV-vaksinasjon av voksne kvinner, så vil det ta tid før det eventuelt blir en realitet.

Overlege Sveinung Wergeland Sørbye råder derfor norske kvinner til ikke å vente, men i stedet ta vaksinen privat.

– Det gjelder spesielt kvinner som er single, opplever samlivsbrudd eller har en mann som også har andre kvinner, sier han.

Faren for å bli smittet øker med 10 prosent for hver nye sexpartner. Man tror i tillegg at viruset kan ligge latent i kroppen og først etter flere år føre til celleforandringer.

– Det betyr at vaksinen også kan være forebyggende for kvinner i stabile parforhold, sier Sørbye.

Han oppfordrer spesielt kvinner som tidligere har hatt celleforandringer til å ta vaksinen, fordi de har økt risiko for å få nye celleforandringer.

Skal du ta HPV-vaksinen for egen regning, koster det rundt 3000 kroner.

LES OGSÅ: Verdens mest utbredte kjønnssykdom

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer