Helse & Livsstil

Vondt å vente

Å vente på en smerte man vet kommer, kan være nesten like ille som selve smerten, mener amerikanske forskere.

Vondt å vente
Publisert
Sist oppdatert
Når det gjelder smerte man vet vil komme, ønsker mange å «bli ferdig med det» i stedet for å vente. Å grue seg kan for en del mennesker være så slitsomt at de heller vil oppleve en sterkere smerte hvis de kan få det unna med én gang. Det er én av konklusjonene etter en studie gjort ved Emory University.

Studien er publisert i magasinet Science. Forskerne lot 32 frivillige forsøkspersoner bli utsatt for elektriske støt, samtidig som de målte nerveimpulsene deres. Noen av forsøkspersonene gruet seg så mye til støtene at de valgte å bli utsatt for sterkere strøm med det samme i stedet for å vente - selv om de visste nøyaktig hvor lenge det var til støtet skulle inntreffe.

Selv i de tilfellene hvor de ikke fikk noe valg, kunne forskerne måle økt nerveaktivitet hos de personene som var mest redde for støtene. Forskerne mener at dette er et tegn på det at vi gruer oss ikke bare skyldes frykt og angst, men at «gruingen» også skyldes at vi fokuserer på at vi kommer til å oppleve smerte. Ved å få smerten unnagjort, slipper vi den ekstra belastningen det er å vite at den kommer.

Dette skulle bety at dersom du for eksempel er redd for tannlegen, er det bedre om du får time neste dag enn om en uke - så slipper du å bli ytterligere utslitt av å grue deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer